Patys muša, patys garsiai rėkia?

Tu – riebi kiaulė, o tau – nepadorus gestas pirštais. Taip nesutarimus jau 8 metus sprendžia Kauno rajono 2-osios Karmėlavos gyventojai. Kovų aistras kursto iki šiol neišgrįsta Miško gatvė.

Miško gatvės gyventojos D. Zudovienė (kairėje) ir A. Simentiaj nenori, kad greta jų sklypų būtų išasfaltuota gatvės atkarpa.<br>M. Patašius
Miško gatvės gyventojos D. Zudovienė (kairėje) ir A. Simentiaj nenori, kad greta jų sklypų būtų išasfaltuota gatvės atkarpa.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

May 24, 2013, 7:00 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 7:30 AM

„Padėkite, apginkite. Kaimynai nori iškirsti vaikams žaisti skirtą skverą ir nutiesti kelią palei pat mūsų sklypus“, – pagalbos šaukėsi karmėlaviškės Alvyra Simentiaj ir Dalia Zudovienė.

Gegužės 10 dieną Karmėlavos seniūnijoje visuomenei buvo pristatytas naujas Miško gatvės detalusis planas. Tačiau dvi gyventojos A. Simentiaj ir D. Zudovienė nesutinka su šiuo planu ir ieško būdų, kaip galėtų jį užprotestuoti.

Karmėlavos seniūnas mano, kad Miško gatvės kryptį lems gyventojų balsų dauguma.

Pykstasi su vaikų draugais

A. Simentiaj Miško gatvėje gyvena 40 metų. Vietą čia pasirinko, nes moteriai patiko šis gražus gamtos kampelis.

„Dabar jį nori sunaikinti. Skaudžiausia, kad to siekia jaunesni kaimynai.

Jie augo mano akyse, žaidė su mano vaikais. O dabar drabstosi įžeidinėjimais. Yra išvadinę mane riebia kiaule“, – skundėsi A. Simentiaj.

Pasak jos ir kaimynės D. Zudovienės, keli kiti Miško gatvės gyventojai, norėdami, kad jiems būtų patogiau privažiuoti prie savo namų, prieš 8 metus nukirto vieną skvero medį ir ketino jų išrauti daugiau.

„Mes tam pasipriešinome. Tada jie nusprendė atkeršyti ir sumanė, kad reikia nugrįsti gatvės atkarpą palei mūsų sklypus“, – rypavo A. Simentiaj.

Atsakymas – ciniškas?

8 metus daliai gyventojų vis pavykdavę šiems planams sutrukdyti.

„Atėjo naujas seniūnas. Vėl viskas prasidėjo iš naujo. Bet mes toliau kovosime“, – tvirtino A. Simentiaj ir D. Zudovienė.

D. Zudovienė rodė: jei kelio atkarpa bus nutiesta palei sklypą, ji nebegalėsianti atidaryti garažo vartų. Be to, tris vaikus auginanti moteris teigė bijosianti juos išleisti į lauką – esą čia kaimas, jaunimas važinėja ir įkaušęs.

Tačiau kai seniūnijoje buvo svarstomas detalusis gatvės tiesimo planas, į G. Zudovienės išsakytus būgštavimus jai esą ciniškai buvo atšauta, kad galėtų įsirengti automatinius garažo vartus, o prieš išleisdama į gatvę vaikus apsidairyti.

Žvyrkelis – per siauras

Miško gatvė yra keistai vingiuota, išsišakojusi į tris atkarpas, driekiasi palei vienas priešais kitą gyvenančių kaimynų sklypus. Gatvės išsišakojimo viduryje yra nedidelis skveras. Kai kurie Miško gatvės gyventojai pageidauja, kad jo dalis būtų paversta vietinės reikšmės keliu.

Violeta Lugienė bei Inga ir Eugenijus Sujetos tikino, kad dabar keliuko atkarpa, vingiuojanti palei jų sklypus, yra neasfaltuota ir per siaura.

„Ja iki namų negali atvykti nei greitosios medicinos pagalbos, nei ugniagesių automobiliai. Žiemą jos komunalininkai negali nuvalyti, nes iki mūsų taip pat neprivažiuoja. Neduok Dieve, atsitiktų nelaimė“, – kalbėjo V. Lugienė ir jos kaimynai.

Šių gyventojų teigimu, skvere reiktų tik nukirsti vieną medį, ir visi turėtų normalų kelią. To esą ir siekiama. Tačiau šiems prašymams jau 8 metus trukdo kaimynės A. Simentiaj ir D. Zudovienė.

E. ir I. Sujetos bei V. Lugienė teigė, kad A. Simentiaj 2005 metais bandė privatizuoti gatvės viduryje esantį skverą.

Kompromiso ieškoti nenori

„Apie tai sužinojome netyčia ir jos kėslams pasipriešinome. Seniūnijoje vykusiame gyventojų susirinkime nubalsavome, kad skveras turi likti rekreacine zona. Dabar kaimynė ir neleidžia mums įrengti kelio“, – tvirtino I. Sujetienė.

Moteris taip pat negailėjo karčių žodžių kaimynei. „Dėl vykstančio konflikto įkaušęs jos vyras net rodė nepadorius ženklus mano nepilnametei dukrai“, – piktinosi I. Sujetienė.

Abi kalbintos pusės dejavo, kad jas išvargino metų metus trunkantis konfliktas, tačiau užsispyrusios laikėsi savo.

Paklausti, ar negalėtų nusileisti ir valdžios paprašyti išasfaltuoti jau esančią gatvės atkarpą palei jų sklypus, I. ir E. Sujetos bei V. Lugienė apie tai nenorėjo nė girdėti.

Lems dauguma

Šarūnas Šukevičius, Karmėlavos seniūnas

„Gyventojų konfliktų dėl žemės ar eismo kyla dažnokai. Tačiau šis atvejis išskirtinis. Kaimynai daugybę metų nesugeba rasti kompromiso. Panašu, kad vyksta ambicijų karas.

Miško gatvėje esantis 0,05 ha skveras dar 2008 metais Kauno rajono savivaldybės tarybos sprendimu paskelbtas rekreacine zona. Gaila, kad tada iki galo nebuvo sutvarkyta jo ir pačios gatvės infrastruktūra. Dabar tai ir siekiama padaryti.

Specialistai teigia, kad racionaliausia būtų tai padaryti išasfaltavus greičiausiai vienpusės krypties gatvę, nepriglaudžiant jos prie pat kelių gyventojų sklypų, suformuojant šaligatvį. Tai darant reikėtų nukirsti kelis skvero medžius.

Gaila, kad abi konfliktuojančios pusės, apeliuodamos į žmogiškus jausmus, skaldo bendruomenę. Kaip bus sutvarkyta Miško gatvė, lems didesnės 2-osios Karmėlavos gyventojų dalies balsai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.