Pramokę amato Darbo biržos durų nevarstys

Daugiausia laiko jie praleidžia atnaujintoje informatikos klasėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

May 24, 2013, 6:49 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 7:30 AM

Jaunimo mokykloje mokosi bendrojo lavinimosi įstaigose nepritapę, socialiai apleisti, stokojantys mokymosi motyvacijos 12-17 metų paaugliai. Be pagrindinio išsilavinimo jie įgyja ir ikiprofesinių įgūdžių.

„Apmaudu, jog marijampoliečių ir net mūsų kolegų iš kitų mokyklų nuomonė apie Jaunimo mokyklą yra nepagrįstai prasta.

Pas mus mokosi skaudžių gyvenimo problemų patyrę bei tebeturintys vaikai. Džiaugiamės, jog jiems mokykloje patinka - po pamokų kasdien lieka keliolika moksleivių, dėl įvairių priežasčių neskubančių namo.

Daugiausia laiko jie praleidžia atnaujintoje informatikos klasėje.

Šiuo metu pas mus mokosi 81 moksleivis, nors galėtų mokytis 100“, - pasakojo ilgametė mokyklos direktorė Džionatė Samuolienė.

Pedagogai neabejoja, jog atnaujinti kabinetai skatina mokymosi motyvaciją. Mokiniams didelį įspūdį daro interaktyvios lentos, moderni įranga klasėse.

„Atnaujinome chemijos, kirpyklos kabinetus. Pastarajame dabar yra profesionali įranga. Specialistė moksleives moko kirpimo bei manikiūro pagrindų.

Informatikos klasėje - nauji baldai bei 15-a stacionarių kompiuterių. Iš viso jų turime 45-is.

Keramikos kabinete pradėjo dirbti šios srities specialistas Arūnas Matulevičius.

Maloniai nustebome, kai paaiškėjo, jog mokykloje turime talentą.

Šeštokas Eimantas Verbanovas, iki tol visai nesimokęs keramikos, iš karto puikiai nužiedė molinį indą ir džiugiai pareiškė norįs mokytis daugiau.

Įsigijome degimo krosnelę, turime reikiamų priemonių. Mokytis keramikos priimsime moksleivių ir iš kitų miesto mokyklų. Už šiuos užsiėmimus mokėti nereikės.

Kulinarijos kabinetą irgi aprūpinome modernia įranga, indais. Vaikai mėgsta gaminti ir, beje, jiems tai puikiai sekasi“, - džiaugėsi mokyklos direktorė.

Mokinių tarybos prezidentas V. Makulis - vienas geriausių kulinarų mokykloje. Dešimtokui patinka gaminti ir mėsos patiekalus, ir kepti tortus.

„Mano vyresnioji sesuo šioje mokykloje mokėsi kulinarijos, mama irgi buvo kulinarė“, - pasakojo Vaidas.

Jo sesuo nutekėjo į Angliją ir dabar vadovauja „McDonald's“ restoranui. „Daug mūsų buvusių moksleivių išvyko dirbti į Airiją, Angliją. Grįžę jie noriai ateina į mokyklą pasipasakoti kaip sekasi. Džiaugiamės jų sėkme.

Keli buvę mūsų auklėtiniai, mokęsi statybos, staliaus amato, yra įkūrę savo įmones Lietuvoje arba dirba statybos bendrovėse“, - kalbėjo direktorė.

Stalių darbo pagrindų moksleivius moko solidžią patirtį turintis Juozas Latvinskas.

Dirbtuvėse yra modernios tekinimo, šlifavimo staklės, nauji darbastaliai tebeskleidžia malonų medžio kvapą.

Erdviame automechanikos kabinete užsiėmimai kol kas nevyksta, nors naujutėlė įranga jau išrikiuota, - nėra specialisto.

Mokyklos direktorė tikisi, jog atvyks dirbti A.Stulginskio universiteto absolventas.

Jaunimo mokyklos pedagogus stebina žmonių, net nesilankiusių jų įstaigoje, nuomonė - esą čia amatų mokoma nerimtai. „Mūsų mokykloje per trejus metus vaikas gal neišmoks matematikos, bet amato pagrindą tikrai įgis, galės susirasti darbo bei iš jo pragyventi“, - remdamiesi patirtimi teigė pedagogai.

Jie neslepia, jog jų moksleiviai labiau nori dirbti nei mokytis. „Į mūsų mokyklą priimami mokiniai nuo šeštos klasės. Kai kurie ateina nemokėdami skaityti ir rašyti. Klausimas - kaip su jais buvo dirbama pradinėse klasėse?

Vidury mokslo metų sulaukėme naujoko. Paaiškėjo, jog devintokas neturi jokio pažymio. Ką jis veikė visą pusmetį bendrojo lavinimo mokykloje, jei jo žinios nebuvo vertinamos?

Kitas moksleivis atėjo pas mus į dešimtą klasę. Paaiškėjo, jog jis beveik nemoka skaityti, nors anoje mokykloje buvo keliamas vis į aukštesnę klasę“, - apie kolegų darbo spragas kalbėjo D. Samuolienė.

Pedagogai, kalbėdami apie auklėtinius, neslepia, jog nuo vaikystės įvairių psichologinių traumų patyrę jų moksleiviai, gerokai paklaidžioję klystkeliais, atsitiesia sunkokai: „Tačiau mums jie yra geri ir mylimi“.

Kai kurie Jaunimo mokyklos auklėtiniai gyvena su girtaujančiais tėvais. „Prieš kurį laiką vienas moksleivis pasiguodė, jog jis visą savaitgalį namuose buvo nevalgęs, nes tėvai girtavo. Mokykloje daug mokinių maitinami nemokamai. Valgytų dar daugiau, tik jų tėvai per alkoholį nesugeba sutvarkyti reikiamų pažymų.

Jaučiame, jog mūsų auklėtiniai namuose neturi su kuo pasikalbėti, pasiguosti.

Pasisekė, jog turime puikią specialiąją pedagogę Kristiną Kruglaitę. Ją vaikai švelniai vadina „mamuke“, nors ta „mamukė“ nė trisdešimties dar neturi.

Kristina jiems išverda arbatos, moksleiviai atvirai jai pasipasakoja savo problemas“, - kalbėjo mokyklos vadovė D.Samuolienė.

Prieš keliolika metų Jaunimo mokykloje mokydavosi apie 200 mokinių.

Pastaruoju metu jų vis mažėja, kaip ir kitose bendrojojo lavinimo mokyklose.

„Ne vieną mūsų moksleivį vidury mokslo metų į užsienį išsivežė motinos. Jos išvyko uždarbiauti į užsienį, vaikus palikusios vyrams.

Po kurio laiko paaiškėjo, jog šie nesugeba tinkamai pasirūpinti atžalomis. Kad vaikai nenueitų klystkeliais, motinos juos išsivežė iš Lietuvos“, - apie liūdną realybę kalbėjo Jaunimo mokyklos pedagogai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.