R. Dagys kyla į kovą dėl abortų

Seimo pozicija ir opozicija surėmė pečius ir dar kartą bandys šalyje įteisinti abortų draudimą. Tokį siūlymą įregistravusią lenkų rinkimų akciją netruko pasekti ir konservatorius Rimantas Dagys su keliais kitais parlamentarais.

Įteisinus pataisas, Lietuva taptų ketvirtąja ES šalimi, draudžiančia nutraukti nėštumą.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Įteisinus pataisas, Lietuva taptų ketvirtąja ES šalimi, draudžiančia nutraukti nėštumą.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto“ televizija, Kristina Garalevičiūtė

May 25, 2013, 6:24 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:48 AM

Įteisinus pataisas, Lietuva taptų ketvirtąja ES šalimi, draudžiančia nutraukti nėštumą. Lygių galimybių specialistai pastebi, kad Seime jau ne pirmus metus rusena viltis uždrausti abortus, tačiau taip padarius šalis atsigręžtų į nedemokratines valstybes.

Į ekskursiją po Seimą atvykstančius vaikus pasitinka žinia - grupė parlamentarų su konservatoriumi Rimantu Dagiu priešakyje siūlo įstatymais įtvirtinti, kad vaiko teisės būtų ginamos ne nuo jo gimimo, o jau nuo pradėjimo. Svarbiausia - ginama jo teisė į gyvybę. Jei tokios pataisos būtų priimtos, šalyje įsigaliotų abortų draudimas.

„Tai pagrindinė priemonė, galinti sustabdyti nuo mūsų gyvybės mėtymo, arba embrionų naudojimo, nes embrionas yra mūsų vaikas, naudojimo bet kam, kremų gamybai. Yra aiškus suvokimas, kad vaikas prasideda nuo pradėjimo, galima nutraukti gyvybę embrionui tik kraštutiniu atveju, kai reikia pasirinkti tarp vienos gyvybės ir kitos“, - „Lietuvos ryto“ televizijai sakė R. Dagys.

Parlamentarą aplenkė ir kiek anksčiau abortus draudžiančias pataisas Seime jau užregistravo Lenkų rinkimų akcija. Ne pirmą kadenciją bandantys prastumti šią idėją lenkai abortus siūlo leisti tik išskirtiniais atvejais, po išprievartavimo arba jei kiltų grėsmė motinos sveikatai ar gyvybei. Ir nors Seimo teisininkai abejoja, ar nebūtų pažeidžiamos moterų teisės, lenkai įsitikinę savo teisumu.

„Mes su tuo visiškai nesutinkame, kaip tik žmogaus gyvybė tai yra tokia sąvoka, kad turi būti saugoma visais atvejais ir visokiausi pragmatiniai motyvai negali turėti galią, kai kalbame apie gyvybę. Nėra įstatymų, kurie pasisakytų už tai, kad kažkokios teisės yra pažeidžiamos, nėra tokio įstatymo, žmogaus gyvybė yra prioritetas“, - teigė Lenkų rinkimų akcijos narys Zbignev Jedinskij.

Žmogaus teisių specialistai sako, jei tokie Seimo narių siūlymai išvys dienos šviesą, Lietuva žengs didelį žingsnį atgal ir atsigręš į nedemokratines valstybes.

„Tai yra grubus būdas kontroliuoti moters kūną, moters reprodukcinę funkciją, nes kažkodėl mes nekeliam ir nekuriam įstatymų, kurie draustų vyrams lytiškai santykiauti arba gauti raštišką sutikimą“, - tikino Lygių galimybių plėtros centro vadovė Margarita Jankauskaitė.

Dabar kasmet nėštumą Lietuvoje nutraukia apie 10 tūkstančių moterų. Specialistai įsitikinę - uždraudus abortus situacija nesikeistų.

„Draudimas iš karto sukels kriminalinių abortų bangą, sukels nužudytų kūdikių bangą, ir tai niekaip nepagerins nei demografinės padėties, nei nieko. Mes turim labai gerą pavyzdį Lenkiją, kur nei gimstamumas padidėjo, nei abortų sumažėjo. Tiesiog kad tie abortai persikėlė kitur, išvažiuoja į užsienio valstybes arba padaromi vietoj nelegaliai“, - teigia M. Jankauskaitė.

R. Dagio ir kelių kitų parlamentarų pataisą Seimui teikti žadama jau kitą savaitę, lenkų frakcijos - birželį.

Šiuo metu abortų draudimas Europos Sąjungoje įteisintas Lenkijoje, Maltoje ir Airijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.