„Lietuvos ryto” savaitė: ministrės B. Vėsaitės gulbės giesmė

Kokia kėdė viena karščiausių Vyriausybėje? Žinoma, ūkio ministro. Nenuostabu, kad per kiekvieną iš pastarųjų kadencijų iš posto dėl kokio nors skandalo išvirsdavo būtent šios ministerijos vadovai.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto” savaitė”

May 26, 2013, 1:44 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:20 AM

Daugiau nei prieš dešimtmetį su ūkio ministro portfeliu po skrydžio į Maskvą ir paslaptingos nakvynės prabangiame viešbutyje atsisveikinus liberalui E. Maldeikiui, tradiciją pratęsė jo įpėdiniu po kelerių metų tapęs V. Uspaskichas.

„Darbiečių” lyderis šiame poste išsilaikė vos pusmetį ir turėjo jį palikti po skandalų virtinės dėl galimo savo verslo protegavimo, neaiškių vizitų į Rusiją ir netikro aukštojo mokslo diplomo.

Po to ne tik šio veikėjo, bet ir visų „darbiečių” bėdos tapo dar didesnės – partiją užgriuvo juodosios buhalterijos byla, tebesitęsianti iki šiol.

Vakar prokuroras pasiūlė laisvės atėmimo bausmes dėl finansinių machinacijų teisiamiems parlamentarams – V. Uspaskichui ir jo bendražygiams V. Vonžutaitei bei V. Gapšiui.

Pačią partiją, papildžiusią pavadinimą žodžiu „leiboristai”, prokuroras pasiūlė nubausti milijonine bauda ir konfiskuoti juodosios buhalterijos pinigus.

Tačiau grįžkime prie ūkio ministrų. Po skandalo iš šio posto virto ir doriausia partija besiskelbiančių konservatorių atstovas D. Kreivys, pamaloninęs savo motinos verslą ministro parašu ir Europos pinigais.

Premjeru buvęs A. Kubilius gulė kryžiumi už savo statytinį net ir po jam nepalankaus Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimo.

Tai, žinoma, nė kiek netrukdo opozicijos lyderiu tapusiam A. Kubiliui dabar iš peties pliekti socialdemokratų ūkio ministrės B. Vėsaitės, ant kurios kritęs šešėlis – bent kol kas menkesnis už jos pirmtakų.

VTEK tik kitą savaitę imsis narplioti B. Vėsaitės skrydžio į Kazachstaną privačiu lėktuvu su verslo grupės „Arvi” atstovais aplinkybes.

Etikos sargai turėtų atsakyti į kelis svarbius klausimus. Ar ministrės vieta lėktuve tikrai turėjo kainuoti net kelis kartus brangiau, nei skelbia sumokėjusi ministerija, ar ministrė tai žinojo ir ar tai galima vertinti kaip kyšį jai?

Kita vertus, kokių konkrečių tikslų turėjo ministrę į aštuonvietį lėktuvą pasikvietę verslininkai? Būtų keista, jei tokia žinoma bendrovė vienu ar kitu metu neturėtų kokių nors interesų po šios ministerijos stogu.

Bet gal jie norėjo tik padaryti įspūdį partneriams Kazachstane, kuriems tokios draugijos visada palieka įspūdį?

Vis dėlto ministrė padarė klaidą, sutikusi sėstis į tą lėktuvą ir vien tuo metė šešėlį ant savo reputacijos.

Negana to, socialdemokratė neapskaičiavo, kad ji yra ne vieno politinio oponento taikiklyje.

Juk ne vieni konservatoriai, puolę skelbti interpeliacijos jų statytinius ravėti ėmusiai B. Vėsaitei, nelaukė jokio VTEK sprendimo.

Tą patį daro ir proga skaudžiai įspirti nemėgstamai Vyriausybei pasinaudojanti prezidentė D. Grybauskaitė.

Ministrei siūlo trauktis ir valdančiosios koalicijos partneriai „darbiečiai” ir „tvarkiečiai”. Abi partijos ir jų lyderiai juk irgi turi savo nuoskaudų, už kurias siekia atsiteisti su socialdemokratais.

V. Uspaskichas nori dar kartą atsigriebti už tai, kad socialdemokratai Seime balsavo už jo ir teisiamų bendražygių teisinės neliečiamybės panaikinimą ir nerėmė „darbiečių” jų kovoje su teismais ir Prezidentūra.

Tuo metu R. Paksas siekia atkeršyti už tai, kad socialdemokratai neberemia jo ambicijų sugrįžti į politikos olimpą.

Seime toliau beviltiškai stringa Konstitucijos pataisos, tik kurias priėmus „tvarkietis” galėtų kandidatuoti ne tik į Seimą, bet ir į prezidento postą.

Kita vertus, tiek „darbiečiai”, tiek „tvarkiečiai” šią istoriją greičiausiai nori panaudoti ir tam, kad šiek tiek nuleistų socialdemokratus iš pagrindinės valdžios jėgos aukštybių.

Neatsitiktinai Seimo pirmininkas „darbietis” V. Gedvilas vakar leptelėjo apie tai, kad kitos savaitės pradžioje iš socialdemokratų gal reikėtų atimti ne tik Ūkio, bet ir Sveikatos apsaugos ministerijas.

Neatmestina, kad tas pareiškimas, kurį vėliau pradėta neigti, vis dėlto atspindi tikras šios valdančiosios partijos vadovybės ambicijas.

Pati B. Vėsaitė atkakliai tebesigina. Ją gina ir VTEK išteisinimo greičiausiai besitikintis premjeras.

A. Butkevičius greičiausiai supranta, kad jei paskubėtų atiduoti vieno svarbiausių ministrų galvą, susilpnintų savo pozicijas ne tik prie Vyriausybės, bet ir prie partijos vairo.

Bet kokiu atveju įtampa tiek socialdemokratų, tiek visoje koalicijoje juntama. Tad B. Vėsaitės šansai likti poste gali tapti migloti net ir tuo atveju, jei VTEK sprendimas bus jai palankus.

Juk atvejų, kai aukštas pareigūnas turėjo palikti postą, o vėliau jam mesti kaltinimai nepasitvirtino, Lietuvoje – aibė.

Viena tokių istorijų subliūško šią savaitę, kai Generalinė prokuratūra panaikino įtarimus nutekinus informaciją apie „Snoro” griūtį buvusiam Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos direktoriaus pavaduotojui V. Giržadui.

Tai smūgis ne tiktai žūtbūt V. Giržado kaltę įrodyti siekusiam Valstybės saugumo departamentui, bet ir visą šį „tyrimą” vadelėjusiai prezidentei.

Tačiau nei D. Grybauskaitė, nei jos siundyti pareigūnai už tokią atomazgą, žinoma, neatsakys.

Už viską teks mokėti mums, mokesčių mokėtojams. Ir laukti kokio nors naujo politinio skandalo. Be jų jokia valdžia tiesiog negali gyventi.

Apžvalgininkas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.