Ką daryti, kad Nacionalinis stadionas netaptų nuostolingas?

Vyriausybei užsimojus pasinaudoti ES pinigais ir prabėgus ketvirčiui amžiaus nuo statybų pradžios baigti statyti nacionalinį stadioną Vilniuje, susirūpinta, kiek varžybų, koncertų ir kitų renginių reikės suorganizuoti, kad didžiulis statinys netaptų nuostolingas.

Vyriausybė žada, kad stadionas būtų baigtas iki 2016 metų.<br>V. Ščiavinsko nuotrauka iš archyvo
Vyriausybė žada, kad stadionas būtų baigtas iki 2016 metų.<br>V. Ščiavinsko nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto“ televizija, Geda Kumžienė

May 26, 2013, 8:13 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:06 AM

Sportininkai sako, kad modernaus stadiono nuoma kainuos didžiulius pinigus ir įkelti į jį koją daug kam gali būti neįkandama prabanga. Todėl norint, kad stadione virtų gyvenimas, sportininkams teks arba ieškoti rėmėjų, arba belsti į valdžios duris didesnio finansavimo.

Jei per nacionalinio stadiono atidarymą koncertuotų AC/DC, jis neabejotinai būtų pilnas žiūrovų, sutinka sportininkai. Tačiau sportininkai ir valdžios atstovai suka galva, kaip padaryti, kad 25i tūkstančiai vietų ir toliau liktų užimtos, o 270 milijonų litų kainuosiantis stadionas būtų nenuostolingas.

Sporto federacijos skaičiuoja, kad surengti vienerias rungtynes moderniame stadione gali kainuoti iki 30 tūkstančių litų. O tai lietuviškam sportui - prabanga. Todėl norint susimokėti stadiono nuomą, teks ieškoti rėmėjų arba tikėtis didesnio finansavimo sportui.

„Kodėl šiandien futbolo federacija sakė, kad neišgalės surengti daugiau nei vieno renginio per metus stadione, todėl kad jų finansavimas yra pakankamai mažas.

Jų biudžetinis finansavimas yra 250 tūkstančių litų per metus, tai turint tokį finansavimą daug tų tarptautinių renginių tam nacionaliniam stadione negalėsi surengti“, - „Lietuvos ryto“ televizijai teigė sporto federacijų vadovas Rimantas Kveselaitis.

Jau dabar aišku, kad vien sportininkai stadiono neišlaikys. Kas jame galėtų vykti ir uždirbti pinigus, galvą turės sukti ir stadiono savininkė Vilniaus savivaldybė bei Kūno kultūros ir sporto departamentas.

„Vien iš sportinių renginių tas stadionas gyventi negalės. Tai reiškia, kad mes turim galvoti apie kultūrinius renginius, turim galvoti, kaip į tą stadioną perkelti mūsų nacionalinius renginius, tokius kaip dainų šventė ir pan. Lygiai taip pat jis turės būti naudojamas komerciniams renginiams“,- teigė jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Juras Požėla.

Dabar stovintiems griaučiams išlaikyti reikia keliolikos tūkstančių litų per mėnesį, pastačius stadioną jo išlaikymas Vilniaus savivaldybei atsieis iki 10 milijonų per metus. Sostinės valdžia skaičiuoja, kad išlaikymas lengvėtų, stadione turi vykti ne vien varžybos, renginiai, bet turi įsikurti ir sportininkai.

„Jeigu mes pastatysim kompleksą ir galvosim, kad tik per renginius jį išlaikysim, tai visiška netiesa ir klaidinga nuomonė. Kaip sakiau, savivaldybės ir mano nuomonė yra, kad tas stadionas turi funkcionuoti kiekvieną dieną.

Tai reiškia, kad mes į tą kompleksą atkeliam visas įmanomas sporto mokyklas Vilniaus miesto, sporto centrą, klubai įsikuria, veikia kiekvieną dieną. Kurių išlaikymui pinigus skiria savivaldybė, vyriausybė, federacijos, klubai“, - sakė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorias pavaduotojas Ritas Vaiginas.

Į stadioną jau įdėta per 100tą milijonų litų, tiek kiek visam sportui skiriama per vienerius metus. Kūno kultūros ir sporto departamentas tikina, kad dėl jo statybų kiti sporto objektai, kitos suplanuotos statybos ar rekonstrukcijos nenukentės.

Vyriausybė žada, kad stadionas būtų baigtas iki 2016 metų. Realios jo statybos prasidėtų ne anksčiau kaip 2015-aisiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.