Paplūdimių lankytojams - padoraus elgesio taisyklės

„Nesimylėkite viešose vietose“, „Neatlik čia gamtos reikalų“, „Nesisvaigink alkoholiu, narkotikais“ – tokie užrašai pasitinka poilsiautojus prie Kauno marių paplūdimio. Ar įspėjimai sudrausmins?

Parko direkcijos darbuotojai mėgina auklėti nedrausmingus poilsiautojus.<br>M. Patašius
Parko direkcijos darbuotojai mėgina auklėti nedrausmingus poilsiautojus.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas”)

May 26, 2013, 11:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:28 AM

Kelis nuotaikingus plakatus sukūrė ir labiausiai žmonių lankomose vietose pakabino Kauno marių regioninio parko darbuotojai.

Kokioms padoraus elgesio taisyklėms dažniausiai nusižengia atvykėliai?

„Geriau jau lankytojai mylėtųsi, bet nešiukšlintų. Gamtai tai tikrai nekenkia, gal tik kitiems poilsiautojams trukdo“, – svarstė Kauno marių regioninio parko direktorė Nijolė Eidukaitienė.

Pasak jos, besimylinčios porelės pernelyg smarkiai nekrinta į akis, o šiukšlinimas yra didžiausia iš visų plakatuose išvardintų problemų, ir direktorė pripažįsta nežinanti tobulo recepto, kaip kovoti su šiuo reiškiniu.

Plakatai su linksmais užrašais – vienas iš kovos būdų patrauklia forma auklėti poilsiautojus, nes rimti perspėjimai apie gamtai daromą žalą dažniausiai nepadeda.

Galbūt pakrantėje reikėtų įrengti daugiau šiukšliadėžių?

„Tokia priemonė būtų visiškai neveiksminga. Jeigu tik pastatoma šiukšliadėžė, aplink ją iškart susidaro nedidelis sąvartynas“, – aiškino N. Eidukaitienė. Šiukšles reikėtų vežti labai dažnai, o to padaryti nepajėgi nei parko direkcija, nei vietos seniūnija.

Lietuvos gyventojai šiuo požiūriu – ne išskirtiniai. Panašios tendencijos klostosi ir užsienyje, todėl parkų lankytojai skatinami elgtis pagal vieną paprastą taisyklę: išsinešk viską, ką atsinešei.

„Tuščią skardinę išsinešti tikrai lengviau, negu atsinešti pilną“, – įsitikinusi N. Eidukaitienė.

Kauno marių pakrantėje įsikūrusios net kelios didelės sodininkų bendrijos, todėl jų gyventojai pasinaudoję galimybe prie šiukšliadėžių tempia net senus šaldytuvus, lovas.

Aplinką tvarkančioms tarnyboms kyla rimtų sunkumų išgabenti tokias stambiagabarites atliekas.

N. Eidukaitienė negailėjo priekaištų ir žūklautojams, kurie butelius, skardines ir kitokį šlamšta suslepia marių pakrantėje po medžių šaknimis, todėl reikia nemažai pastangų visa tai surinkti.

„Geriau jau mestų tiesiai ant tako – būtų lengviau tvarkyti aplinką“, – mano parko direktorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?