B. Vėsaitė paaukota - premjeras ieško naujo ūkio ministro

Atrodo, kad premjeras Algirdas Butkevičius jau suprato neturįs galimybių išsaugoti Birutę Vėsaitę ūkio ministro poste. Pirmadienį vakare jis pareiškė, kad rytoj bus priimtas sprendimas ieškoti naujo ministro. 

Premjeras A. Butkevičius neturi vilčių išgelbėti B. Vėsaitės.
Premjeras A. Butkevičius neturi vilčių išgelbėti B. Vėsaitės.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, BNS

May 27, 2013, 12:52 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:37 AM

"Turiu prisiimti atsakomybę, kad toliau viešoje opinijoje ir net tarptautiniu lygiu tokie debatai nevyktų, manau, kad jau rytoj bus priimtas sprendimas. Viena ar kita forma rezultatas bus, kad bus ieškoma kito ūkio ministro", - pirmadienį vakare Seime sakė premjeras.

Jis pripažino tikėjęsis, kad ministrė susitiks su šalies vadove ir aptars savo likimą, tačiau susitikimas neįvyko. 

Paklaustas, kokiais kriterijais remiantis, bus ieškomi kandidatai į ūkio ministrus, A. Butkevičius sakė, kad pirmiausia dėmesys bus kreipiamas į kompetenciją.

"Mes turime daug žmonių, kurie yra kompetentingi, tikrai bus atrinktas žmogus, kuris yra su kompetencija, jokių politinių sprendimų vadovaujantis  kitais atrankos kriterijais tikrai nevyks", - sakė premjeras, nutaręs nebelaukti Vyriausioji tarnybinės etikos komisijos išvados dėl B. Vėsaitės.

"Maniau, kad bus tokia tolerancija tarp atskirų  institucijų, gal bus pokalbis ir supratimas kad kažkas padarė klaidą mes žmonės ir klystame, bet kadangi to neįvyko, turiu prisiimti atsakomybę", - sakė A. Butkevičius.

Valdančiųjų partijų koalicijos sprendimas dėl ūkio ministrės Birutės Vėsaitės likimo šiandien vidurdienį buvo atidėtas iki antradienio. Tuo tarpu prezidentė Dalia Grybauskaitė nutarė nieko nelaukti. Ji pirmadienį pareiškė, kad Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius turi ieškoti kito kandidato į ūkio ministro postą.

„Prezidentės manymu, B. Vėsaitės veiksmuose išryškėjo atviros politinės korupcijos požymiai. Tai gali pakenkti valstybės prestižui ir atbaidyti skaidrias investicijas. Todėl prezidentė premjerą paragino ieškoti naujo kandidato į ūkio ministrus“, – prezidentės nuomonę perdavė šalies vadovės atstovės spaudai Daiva Ulbinaitė.

Premjeras linkęs palaukti

Pirmadienio vidudienį susirinkę valdančiųjų partijų vadovai nesugebėjo susitarti, ar B. Vėsaitė gali toliau tęsti darbą.  

Po susitikimo premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad Socialdemokratų partija linkusi laukti, kol B. Vėsaitės elgesį įvertins Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Tiesa, A. Butkevičius pripažino pritariantis prezidentės Dalios Grybauskaitės pozicijai, kad ūkio ministrės elgesys meta šešėlį visai Vyriausybei.  

„Prezidentės pozicija yra tokia, kad Viešųjų ir privačių interesų įstatymas tikriausiai yra pažeistas. Gali būti taip, kad ministrė buvo suklaidinta savo komandos žmonių, bet visiems politikams įstatymai galioja vienodai, – kalbėjo A. Butkevičius. – Taip, aš pritariu prezidentės pozicijai. Tik, manau, kad būtų gerai palaukti VTEK pasiūlymų arba išvadų“.

Po pusantros valandos trukusios diskusijos partijų vadovai išsiskirstė neradę sutarimo. Nutarta palaukti rytojaus, nes pirmadienį vakare Darbo partija B. Vėsaitės klausimą ketina svarstyti prezidiumo posėdyje.

Praėjusią savaitę teigę, kad B. Vėsaitė turi atsistatydinti nedelsiant, pirmadienį „darbiečiai“ jau nebuvo tokie kategoriški. Kiti koalicijos partneriai – „Tvarka ir teisingumas“ taip pat sako, kad ministrė padarė klaidą, tačiau skubiai atsistatydinti ministrės neragina. Vienas iš partijos vadovų, aplinkos ministras Valentinas Mazuronis sako, kad partija lauks Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos žodžio. Jis pabrėžė, kad pirmiausia dėl ministrės turi apsispręsti socialdemokatai.

Šaltinių teigimu, prezidentė premjerui pabrėžė, kad Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimas šiuo atveju jos nuomonės dėl B. Vėsaitės nepakeis, nes D. Grybauskaitė ūkio ministre nepasitiki dėl galimos korupcijos požymių.

B. Vėsaitė dar nori dirbti

Tuo tarpu pati B. Vėsaitė pareiškė neketinanti atsistatydinti savo noru.

„Ne, keletą dienų dar turėčiau pabūti“, – BNS pirmadienį sakė B.Vėsaitė, paklausta ar neketina trauktis iš posto.

„Laukiu koalicijos sprendimo. Nekaltumo prezumpcija dar galioja Lietuvoje“, – teigė ministrė. Ji pabrėžė, jog liktų poste, jei ją palaikytų Socialdemokratų partija ir kiti valdančiosios koalicijos partneriai.

Ministrė teigia nenorinti atsistatydinti, nes tai reikštų klaidos pripažinimą, o jokių klaidų ji esą nepadarė. Išgirdusi prezidentės kritiką, B. Vėsaitė ją užsipuolė.  

„Vienintelė dovana, kurią gavau skrisdama privačiu „Arvi“ lėktuvu, o skrydžiui bilietai buvo pirkti per kelionių agentūrą, yra sutaupytas laikas“, – pirmadienį per trumpą spaudos konferenciją kalbėjo ministrė Birutė Vėsaitė. Ji pabrėžė, kad gyvename teisinėje valstybėje, todėl derėtų laukti oficialių išvadų. Socialdemokratė ėmė vardyti tariamas buvusios Vyriausybės atstovų nuodėmes ir atvirai paklausė: „Kur buvo prezidentė, kai buvo vagiamos valstybės lėšos?“ 

Ūkio ministrė į skandalą pateko paaiškėjus, kad į komandiruotę Kazachstane ji vyko privačios kompanijos „Arvi“ užsakytu lėktuvu. Ši bendrovė turi interesų Ūkio ministerijoje, nes nuo jos sprendimo priklausys, ar „Arvi“ bus patikėta valdyti valstybės kuriamą Marijampolės laisvąją ekonominę zoną.

Ministrės elgesį antradienį svarstys Vyriausioji tarnybinė etikos komisija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.