B. Vėsaitė toliau kritikuoja prezidentę

Iš ūkio ministro kėdės krapštoma Birutė Vėsaitė pareiškė, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė, vertindama jos veiklą, taiko dvigubus standartus. Kodėl? Nes šalies vadovė esą nekreipė dėmesio, kai ankstesni Ūkio ministerijos šeimininkai konservatoriai „plovė milijonus“. Tai B. Vėsaitė pareiškė LRT laidoje „Įžvalgos“.

B. Vėsaitė bandė įtikinti televizijos žiūrovus, jog skrisdama į Kazachstaną verslininkų išnuomotu lėktuvu, kurie ir apmokėjo kelionę, ji užmezgė Lietuvai naudingus ryšius su išteklių turtinga šalimi.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
B. Vėsaitė bandė įtikinti televizijos žiūrovus, jog skrisdama į Kazachstaną verslininkų išnuomotu lėktuvu, kurie ir apmokėjo kelionę, ji užmezgė Lietuvai naudingus ryšius su išteklių turtinga šalimi.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 27, 2013, 11:29 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:05 AM

Politikė buvo pasodinta prie diskusijų stalo su Seimo opozicijai atstovaujančiais konservatoriumi Kęstučiu Masiuliu ir liberalu Eligijumi Masiuliu. Ministrės poziciją palaikė Seimo narys, socialdemokratas Gediminas Kirkilas.

B. Vėsaitė bandė įtikinti televizijos žiūrovus, jog skrisdama į Kazachstaną verslininkų išnuomotu lėktuvu ji užmezgė Lietuvai naudingus ryšius su išteklių turtinga šalimi. Opozicijos surengtą kampaniją ją pašalinti iš Vyriausybės ji vadino politinėmis intrigomis.

„Taip, aš skridau verslininkų užsakytu reisu. Bet nemanau, kad dėl to esu nusikaltusi. Juk aš Kazachstane užmezgiau naudingų ryšių ne tiems konkretiems verslininkams, bet ir visiems. Aš rūpinausi Lietuvos gaminių eksportu. Aš neturėjau laiko sugaišti 20 val. kelionėje, nes reikėjo kuo greičiau sėsti už derybų stalo su kazachais.

Viena konservatorė 2011 metais skrido į Baku taip pat užsakytu reisu, bet dėl to triukšmo nekėlėte. O jūs tyčiojotės iš tokios svarbios Lietuvai šalies, kaip Kazachstanas“, - sakė ministrė B. Vėsaitė.

Politikė taip ir neatsakė kokia konservatorė skrido užsakytu reisu.

Liberalas E. Masiulis priminė, kad ant B. Vėsaitės ministrės pažymėjimo – prezidentės parašas. O šalies vadovė išreiškė nepasitikėjimą socialdemokrate. „Dabar ji tą parašą atšaukė, tad B. Vėsaitė turėtų daryti išvadas. Ūkio ministrės skrydis sukiršino, skaldo koaliciją, nepatogioje pozicijoje atsidūrė premjeras“, - sakė E. Masiulis.

„Taip, buvo padaryta klaida, bet atkreipkime dėmesį, jog prieš ūkio ministrę nuo pat šios Vyriausybės veiklos pradžios buvo surengta ataka. Gerai organizuota ataka, ypač interneto erdvėje. Žinoma, Birutė padarė klaidą, pripažįstu. Vis tik kelionė į Kazachstaną buvo reikalinga ir vaisinga. Visi žinome, jog Lietuvos ūkiui svarbiausia yra eksportas. Ir šia prasme Kazachstanas yra mums strategiškai svarbi šalis, o opozicija iš jos tyčiojasi“, - gynė kolegę G. Kirkilas.

Tačiau E. Masiulis priminė, kad ne Seimo opozicija B. Vėsaitę paragino rengti viešųjų pirkimų įstatymo pataisas, kurios atvėrė galimybes korupcijai. „Juk ne opozicija pasodino ją į verslininkų užsakytą lėktuvą. Nereikia statyti vežimo prieš arklį“, - dėstė liberalas.

Laidos pabaigoje B. Vėsaitė visgi pripažino: „Taip, gal suklydau. Gal turėjau kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, bet pasitariau su teisininkais, ir jie nematė čia nieko neteisėto.“

„B. Vėsaitė padarė klaidą, bet konservatorių Vyriausybės ūkio ministro D. Kreivio korupciniai nusikaltimai buvo kur kas rimtesni. Kažkodėl konservatoriai dabar to nenori prisiminti“, - kalbėjo G. Kirkilas.

Laidos vedėjo paklausta, ar ji vis dėlto atsistatydins, B. Vėsaitė atsakė: „Taip, jei premjeras siūlys. Bet teisybės dėlei turiu pasakyti, jog prezidentė kažkodėl tylėjo, kai buvo švaistomi valstybės milijonai. Kažkodėl prezidentė taiko dvigubus standartus.“ 

Liberalų vadovas E. Masiulis į tai atsakė: „Jokių dvigubų standartų prezidentė netaiko. Ji taip pat ir D. Kreiviui, kai kilo skandalas, patarė trauktis.“

Ar skandalas dėl B. Vėsaitės yra pirmoji rimta Vyriausybės krizė? „Taip, nes susvyravo valdančioji koalicija, atsirado šantažo, keršto elementų“, - atsakė konservatorius K. Masiulis.

Socialdemokratas G. Kirkilas atrėžė: „Mes labai mėgstame perdėti. Baikime gąsdinti tautą, jokios krizės nėra. Tikiu, kad mūsų Vyriausybė sėkmingai dirbs, prasidėjus Lietuvos pirmininkavimui ES.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.