Kodėl abiturientai turi vaišinti merą?

Artėjant abiturientų išleistuvėms, kai kuriuos Žalgirių gimnazijos dvyliktokus papiktino pranešimas, kad tie, kurie neturi ar neduos pinigų vaišėms mokyklos administracijai ir merui, bus išbraukti iš atestatų teikimo šventės sąrašo.

Žalgirių gimnazijos direktorė Viktorija Paulauskienė sako, kad pinigus iš moksleivių renka tėvai, ne mokytojai.<br>„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Žalgirių gimnazijos direktorė Viktorija Paulauskienė sako, kad pinigus iš moksleivių renka tėvai, ne mokytojai.<br>„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Sitnikienė ("Tauragės žinios")

2013-05-27 11:44, atnaujinta 2018-03-06 05:43

Gimnazijos direktorė Viktorija Paulauskienė tikina, kad joks mokytojas negalėjo to pasakyti, esą rinkliavas organizuoja tėvų komitetas. Tačiau savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Egidijus Šteimantas griežtas – tėvų komitetas gali organizuoti išleistuvių vakarą, o už atestatų įteikimo šventę atsakinga mokykla. „Nešvarūs dalykai“, – savo nuomonę žurnalistams drąsiai reiškė Švietimo skyriaus vedėjas.

Kažkas kažkam nori padlaižiauti

Šiemet Žalgirių gimnaziją baigs 40-oji laida – aštuonios dvyliktokų klasės, 204 abiturientai. Anot gimnazijos tėvų klubo prezidentės Editos Gaižauskienės, laida išskirtinė tuo, kad dauguma moksleivių šią mokyklą pradėjo lankyti nuo pirmos klasės, esą daugiau tokių laidų nebebus.

Gimnazijos tėvų klubas nusprendė vaikams surengti įsimintiną šventę, tik esą ne visi tinkamai šias pastangas įvertino.

Tačiau ne visi Žalgirių gimnazijos abiturientai mano, kad šventės išskirtinumui sukurti reikia vaišinti merą.

„Atestatų atsiėmimo ceremonija, net jei nedalyvauji išleistuvių pokylyje, nepigiai atsieina. Ne paslaptis - norisi pasipuošti ir dailiai atrodyti, o tokie dalykai kainuoja. Ne visi gali dalyvauti pokylyje, tačiau iš abituriento atimti galimybę šventinėje aplinkoje atsiimti atestatą – nedovanotina. Galbūt ne visi susimąsto, kad ir 20 ar 30 litų kai kurioms šeimoms - nemaži pinigai.

Nejaugi būtina po oficialios ceremonijos vaišinti merą, kitus kviestinius svečius? Jie ir patys pietums užsidirba. O tie, kuriems mes, moksleiviai, norime padėkoti už ilgus mums atiduotus metus, yra pakviesti į išleistuvių vakarą. Bet čia kažkas kažkam nori padlaižiauti. Tikrai ne moksleiviai. Ir ne aš viena taip manau“, – „Tauragės žinioms“ išklojo Žalgirių gimnazijos abiturientė.

Pakvietė mokyklos valdžia, sąskaitą apmokės mokiniai?

Kaip mergina informavo „Tauragės žinias“, vienos abiturientų klasės seniūnė klasės draugams socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė apie kartu su mokytojais vykusį pasitarimą dėl išleistuvių. Socialiniame tinkle informuojama, kad oficiali šventės dalis, kai bus teikiami atestatai, Kultūros rūmuose prasidės 14 val.

Pinigus nuspręsta rinkti salei puošti, gėlėms, rašoma, kad jomis, kaip ir pernai, bus pasirūpinta (vėliau mokytojai jas išsidalys). Trečiuoju punktu pranešama, kad pinigai bus renkami ir atsisveikinimo dovanai mokyklai. Direktorė esą prašė gražaus didelio paveikslo.

Paskutinis sąrašo punktas, anot su korespondente kalbėjusios dvyliktokės, labiausiai ir suerzino moksleivius – dėl kviestinių svečių vaišinimo: „Taip pat po oficialios dalies mokyklos valdžia kviestinius svečius (miesto merą) vesis į kavinę „Arfa“, tad turėsime vaišinti. Taigi, už visa tai iki penktadienio visos (net ir nedalyvaujančios linksmojoje dalyje) būtinai turite man atnešti po 30 Lt, gausit pasirašyti, jei pinigų nesulauksiu – brauksiu iš sąrašo“.

Vėliau renkama suma tiems, kurie nedalyvaus linksmojoje išleistuvių dalyje, sumažinta iki 20 litų.

Organizuoja ne mokykla, o tėvai

Kai telefonu susisiekėme su Žalgirių gimnazijos direktore Viktorija Paulauskiene, „Tauragės žinias“ ji tikino nieko apie pinigų rinkliavą mokyklos vadovybės ir mero vaišėms nežinanti.

„Pirmą kartą girdžiu. Tėvai tuos reikalus sprendžia. Mokykla į tai nesikiša. Mokinių reikalas – išlaikyti egzaminus, mokyklos – įteikti atestatus su teisingais įrašais. Nuo išleistuvių organizavimo atsiribojame. Tokių dalykų negali būti. Nemoku įvertinti. Nėra ir ką komentuoti.

Įdomu, kuri mokytoja galėjo taip sakyti. Mokyklos žmogus taip negalėtų. Nelogiška, nerealu ir neatsakinga. Apie organizacinius išleistuvių reikalus klauskit tėvų klubo prezidentės Editos Gaižauskienės. Ji lankėsi mokykloje ir bendravo su mokiniais. Tėvai organizuoja, tegul jie ir atsako už savo žodžius“, – dėl korespondentės klausimų pyko V. Paulauskienė.

Direktorė taip pat neigė prašiusi mokyklai dovanoti paveikslą, esą apie tai jos niekas ir neklausė. Mokyklos vadovė sutinka – taip, yra tradicija palikti mokyklai dovaną. Tačiau esą niekas dovanų neužsako – nei ką reiktų dovanoti, nei už kiek. Pernai mokyklai abiturientai padovanojo vazą.

Šventė mokinių, ne svečių

„Absurdas. Nei moksleiviai, nei tėvai neturi rūpintis svečiais. Čia kažkas ne taip. Gal kas pajuokavo išplatindamas tokį laišką. Tegul niekas neduoda jokių pinigų. Jei mokykla vaišins svečius, tegul ir prisiima kaštus. Tai mokinių šventė, o ne svečių. Abiturientas - o ne svečiai - pagrindinis šios šventės dalyvis“, – kalbėjo Švietimo skyriaus vedėjas Egidijus Šteimantas.

Anot jo, už tai, kad Kultūros rūmuose būtų išduotas atestatas, mokėti nereikia. Tokie dalykai turi būti atšaukti.

„Tėvų prerogatyva – organizuoti išleistuvių pokylį. Gal čia kažkas bando pasipinigauti. Nemaža suma gaunasi. Negražūs dalykai dedasi. Jeigu nori tėvai paremti ar papuošti salę, gali kitaip visą šį reikalą organizuoti. Nelogiška ir nešvaru“, – įsitikinęs E. Šteimantas. Direktorei prireikė tėvų užtarimo

Kaip netrukus supratome, Švietimo skyriaus vedėjas į šį pranešimą sureagavo greitai. Gimnazijos direktorė – taip pat. Po E. Šteimanto skambučio direktorei, ši nedelsdama paskambino mokinių tėvų klubo prezidentei, savivaldybės administracijoje dirbančiai E. Gaižauskienei, pastaroji – kitiems klubo nariams, o netrukus į mokyklą suskubę moksleivių tėvai pasikvietė žurnalistę išaiškinti tiesos – paprotinti, kad negalima tikėti vieno vaiko laišku. Į pasitarimą tėvai sukviesti dar nesibaigus darbo valandoms. Pokalbyje taip pat dalyvavo mokyklos direktorė, būrelis abiturientų.

Esą tas, kas išplatino pranešimą „Facebook“, galbūt ne taip išdėstė mintis, o moksleivis, kreipęsis į redakciją, nesupratęs esmės. Mokinių tėvų klubo nariai tvirtino – atestatai šventinėje aplinkoje bus įteikti visiems, nesvarbu, ar moksleivis atneš pinigus, ar ne.

„Mokyklos administracija šitame reikale nedalyvauja. Tai mūsų, tėvų, bendras reikalas, kam ir kaip atsidėkosime. Direktorė nieko nežinojo. Norime, kad šventė būtų graži, įsimintina. Neprivalome jums atskleisti, kam renkame pinigus, tai mūsų asmeninis reikalas. Vaikams norime padaryti siurprizą“, – vienas per kitą kalbėjo tėvai.

Jiems pritarė mokyklos direktorė: „Jūs neprivalote įvardinti, kam renkami pinigai, tai ne valstybinės įstaigos, o jūsų pačių asmeniškai uždirbti pinigai.“

Moksleivių tėvų klubo mamos atskleidė – dar prieš renkant pinigus numatė, kad ne visi juos atneš. Tačiau net ir tie, kurie neturi pinigų, esą vis tiek gali dalyvauti oficialioje šventinėje dalyje ir pasiimti atestatą.

„Visais laikais abiturientai nešdavo gėles mokytojams, pirkdavo mokyklai atsisveikinimo dovaną, rengdavo išleistuvių pokylius. Tokios tradicijos“, – nežinia kodėl aiškinosi skaudžiai į situaciją sureagavę tėvai.

Pasak kai kurių mamų, mero dalyvavimas išleistuvėse suteiks šventei pompastikos. Esą mes, žurnalistai, pradėję gvildenti šią temą supriešinsime moksleivius, sudrumsime jų ramybę prieš egzaminus. Išleistuvių mokykloje niekas nebenori

Dalyvavimas išleistuvių pokylyje neprivalomas. Žalgirių gimnazijos moksleiviai, kurie norės ir leis tėvų piniginės, po oficialiosios šventės dalies švęsti važiuos į kaimo turizmo sodybą „Karpynė“. Į pokylį galės vykti ir moksleivių tėvai.

Bus pakviesti klasių auklėtojai, mokyklos vadovybė. Konkreti suma esą dar neaiški, planuojama, kad kiekvienam moksleiviui pokylis atsieis apie 180 litų.

Tokios šventės gimnazijos vadovės nebestebina. Direktorė sako, kad organizuoti išleistuvių vakaro mokykloje nedraudžiama, tačiau niekas to neprašo.

„Keičiasi gyvenimas, suvokimas, vertybės. Keičiasi ir jaunoji karta. Moksleiviai nori šokių, linksmos muzikos, užsisako renginių vedėjus. Jei turi galimybę pakeisti aplinką, tą ir daro. Juk vieną kartą gyvenime tokia šventė. Nieko nėra smerktino. Nereiškia, kad kavinėje moksleiviai prisigeria. Dalyvauja ir tėvai, ir klasių auklėtojai. Prievartos dalyvauti nėra“, – „Tauragės žinioms“ kalbėjo mokyklos vadovė.

Korespondentės paklausta, direktorė patvirtino, kad pernai šventiniame pokylyje iki vidurnakčio dalyvavo ir mokyklos vadovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.