B. Vėsaitė išskrido į Briuselį, ministerijos duris užvers pirmadienį (atnaujinta)

Socialdemokratų deleguota ūkio ministrė Birutė Vėsaitė atsistatydinti turėtų ketvirtadienį, o dirbs iki pirmadienio. Taip su ministre sutarė partijos vadovai.  

B. Vėsaitė ūkio ministre dirbo penkis mėnesius.<br>V. Balkūnas
B. Vėsaitė ūkio ministre dirbo penkis mėnesius.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 28, 2013, 9:47 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:54 AM

Šiandien ministrė išskrido į komandiruotę Briuselyje, kur ji dalyvaus Europos Sąjungos Konkurencingumo tarybos posėdyje. Iš komandiruotės B. Vėsaitė turėtų grįžti ketvirtadienį. 

Premjeras Algirdas Butkevičius antradienį pripažino, jog ilgiau delsti šioje situacijoje politiniu požiūriu būtų nenaudinga. 

"Mes, kaip partija, deklaruojam aukštus moralės ir etikos principus ir tų principų laikomės", - sakė premjeras. B. Vėsaitė atneš atsistatydinimo pareiškimą, kai grįš iš Briuselio. A. Butkevičius pripažino, kad jam gaila, kad B. Vėsaitei nepavyko tęsti darbų. 

"Tai stoka patirties dirbant Vyriausybės kabinete bei kita problema yra, kad žmonės, kurie ministerijoje dirba ilgesnį laiką, nesuteikė rekomendacijos arba nepatarė, kad ji neskristų privačiu nuomotu lėktuvu", - B. Vėsaitės fiasko priežastį nurodė premjeras. 

Antradienį ministrės elgesį pradėjo svarstyti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), tačiau jos sprendimo šiandien dar neišgirsime. Komisija ketina tik apsispręsti, ar priimti premjero Algirdo Butkevičiaus prašymą vertinti B. Vėsaitės skrydį į Kazachstaną privačios kompanijos užsakytu lėktuvu.

Premjeras dar negalėjo pasakyti, kas pakeis B. Vėsaitę. Jis tikino, kad tai bus kompetentingas asmuo. Kandidatas turėtų paaiškėti po savaitės.    

Sprendimą paaukoti į skandalą įsivėlusią ir prezidentės Dalios Grybauskaitės nemalonę patekusią ministrę socialdemokratai priėmė pirmadienį vakare. Pirmadienio vidudienį A. Butkevičius buvo nusiteikęs dar laukti VTEK sprendimo.

Apsispręsti premjerui, matyt, padėjo ne tik spaudimas partijoje, bet ir kategoriška prezidentės pozicija. Prezidentės manymu, B. Vėsaitės veiksmuose išryškėjo atviros politinės korupcijos požymiai. Tai gali pakenkti valstybės prestižui ir atbaidyti skaidrias investicijas. Todėl prezidentė premjerą paragino ieškoti naujo kandidato į ūkio ministrus.   „Turiu prisiimti atsakomybę, kad toliau viešoje opinijoje ir net tarptautiniu lygiu tokie debatai nevyktų, manau, kad jau rytoj bus priimtas sprendimas. Viena ar kita forma rezultatas bus. Bus ieškoma kito ūkio ministro“, - pirmadienį vakare Seime sakė premjeras.

Jis pripažino tikėjęsis, kad ministrė susitiks su šalies vadove ir aptars savo likimą, tačiau susitikimas neįvyko.

Nepaisant artėjančio atsistatydinimo, šiandien konservatoriai pradėjo rinkti parašus dėl interpeliacijos B. Vėsaitei paskelbimo. Visi klausimai ministrei susiję su skrydžiu į Kazachstaną bei "Verslios Lietuvos" vadovo Pauliaus Lukausko atleidimu.   

Kas užims atsilaisvinusią ministro kėdę, kol kas neaišku. Tarp galimų kandidatų minimas dabartinis ūkio viceministras Marius Busilas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.