Panevėžio bendrabutyje rasta pamestinukė kabinasi į gyvenimą

Ji niekada nematė motinos šypsenos, jos galvytę prieš miegą paglosto tik auklėtojos rankos, o vardą ir pavardę sugalvojo Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojos. Ji – tai gegužės 15-ąją Panevėžyje, bendrabučio balkone rasta ką tik pagimdyta graži juodaplaukė mergytė. Ją palikusi motina taip ir neatsirado, todėl mažylė laikinai apgyvendinta Panevėžio Algimanto Bandzos kūdikių ir vaikų globos namuose, tarp kitų likimo ir gimdytojų nuskriaustų vaikų. Gali būti, kad čia ilgai pamestinukė neužsibus – norinčios įsivaikinti šeimos kūdikių laukia net eilėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

May 28, 2013, 12:23 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:37 AM

Palikusi naujagimę nusikalto

„Anksčiau ar vėliau kūdikio, palikto bendrabutyje, motiną mes vis tiek nustatysim“, – įsitikinęs Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo biuro viršininkas Orlandas Butkus. Pareigūnai gimdyvės ieško, nes atlieka ikiteisminį tyrimą dėl vaiko palikimo. Jie tikisi ir visuomenės pagalbos – galbūt kas pažįsta moterį, kuri pavasarį buvo nėščia, tačiau dabar kūdikio neaugina.

Gydytojų nuomone, gegužės 15 dienos popietę Nemuno gatvės 18-ojo namo bendrojo naudojimo balkone rasta naujagimė buvo gimusi maždaug prieš 2 valandas. Pareigūnai spėja, kad iš kažkur toli ji negalėjo būti atnešta – ką tik gimdžiusiai moteriai turėjo būti sunku toli eiti.

Gali būti, kad gimdymas prasidėjo staiga, moteris jam nebuvo pasiruošusi. Bendrabučio gyventojų surasta naujagimė buvo nuoga susukta į moterišką golfą, jos bambagyslė nebuvo užspausta.

„Įstatymai nedraudžia tėvams atsisakyti kūdikio, tačiau jis turi būti paliekamas gyvybės langelyje ar medicinos įstaigoje. Tuomet baudžiamoji atsakomybė už vaiko palikimą negresia. Šiuo atveju balkone paliktas bejėgiškos būklės vaikas buvo atsidūręs pavojuje. Galima tik pasidžiaugti, kad namo gyventojai jį greitai rado, naujagimiui nieko blogo neatsitiko“, – lrytas.lt sakė O. Butkus.

Už vaiko palikimą įstatymai numato laisvės apribojimą, viešuosius darbus arba laisvės atėmimo iki 2 metų bausmę. Švelnesnės bausmės moteris gali tikėtis, jei pati kreipsis į policiją ir prisipažins palikusi naujagimį.

Vonioje rado kūnelį

Vis dėlto dažniau pareigūnams tenka atlikti ikiteisminius tyrimus ne dėl naujagimio palikimo, tačiau dėl jo nužudymo.

Pastarąjį kartą Panevėžyje toks atvejis buvo nustatytas šį pavasarį. Balandžio 4 dieną policijai Panevėžio ligoninės medikai pranešė apie įtartiną atvejį – rytą į juos kreipėsi kraujuojanti moteris. Nors gydytojams kilo įtarimų, kad ji neseniai gimdžiusi, panevėžietė tai kategoriškai neigė.

Pareigūnams apžiūrėjus į ligoninę paguldytos moters butą, medikų įtarimai pasitvirtino. Vonios kambaryje policijos pareigūnai aptiko paslėptą naujagimio lavonėlį. Iš pradžių buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti. Vėliau šis tyrimas perkvalifikuotas į nužudymą, nes ekspertai nustatė, kad moteriškos lyties naujagimis gimė išnešiotas ir gyvas, tačiau vos gimęs buvo nužudytas.

Nužudyto naujagimio motinai buvo pateikti įtarimai dėl žmogžudystės. Ji ikiteisminio tyrimo pabaigos ir teismo laukia laisvėje, nes augina būrį mažamečių vaikų.

Pasak O. Butkaus, panašių atvejų, kai randami nužudyti naujagimiai, pasitaiko kasmet. Dažniausiai savo naujagimius nužudžiusios moterys teisinasi bloga ekonomine padėtimi. „Bet jei augina kelis vaikus, ar dar vienas, atėjęs į pasaulį, pablogintų situaciją? Be to, jei jau nenori pati auginti, tai juk gali palikti gyvybės langelyje ar ligoninėje“, – sako pareigūnas.

Globos namuose – jauniausia

„Tai pirmas atvejis per mano darbo praktiką, kai pas mus atsidūrė tokiomis aplinkybėmis rasta naujagimė“, – lrytas.lt sakė Panevėžio A. Bandzos kūdikių ir vaikų globos namų direktorius Sigitas Juodzevičius.

Trylika metų šiai globos įstaigai vadovaujančio direktoriaus teigimu, globoti naujagimius auklėtojoms – ne naujiena. Tačiau jie čia dažniausiai patenka, kai motinos gimdymo namuose jų atsisako arba kai mažyliai paimami iš jais tinkamai negalinčių pasirūpinti šeimų. Tokio atvejo, kad naujagimis būtų tiesiog paliktas likimo valiai daugiabutyje, S. Juodzevičius iki šiol negirdėjo.

Mažoji pamestinukė tapo 115-ta šių globos namų gyventoja. Ji pati jauniausia. Kūdikių skyriuje, mažiausių vaikų šeimynoje, be jos gyvena dar 4 berniukai ir 5 mergaitės, kurių amžius – nuo 6 mėn. iki 1 metų 1 mėn.

Ja besirūpinančios darbuotojos pasidžiaugė, kad mergytė rami ir sveika, gerai valgo. Per savaitę nuo gimimo ji priaugo maždaug 400 gramų.

Norinčių įsivaikinti – eilė

„Mažutė, gražutė, sveikutė mergytė – tikrai atsiras norinčių ją globoti, o vėliau – ir įvaikinti“, – sakė Panevėžio vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėja Audronė Grainienė. Kol kas pamestinukės institucinė laikinoji globa skirta A. Bandzos vaikų namams, tačiau bus stengiamasi jai kuo greičiau rasti laikinuosius globėjus, o jei padėtis nepasikeis, praėjus 3 mėnesiams bus galima pradėti įvaikinimo procedūrą.

„Kūdikį ne tik galima, bet tiesiog būtina kuo greičiau perduoti į šeimą“, – įsitikinusi A. Grainienė. Šeimų, norinčių globoti, o vėliau – įsivaikinti tokio amžiaus kūdikį, netrūksta – yra visa eilė. Todėl tikimasi, kad valdiškuose namuose mažylė ilgai neužsibus ir paklius į ją mylinčią šeimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.