Po tolimo skrydžio – krytis be parašiuto

Geras anglų kalbos mokėjimas toli gražu negarantuoja posto stabilumo. Tai savo kailiu patyrė socialdemokratų ūkio ministrė 61 metų Birutė Vėsaitė, virstanti iš kėdės ir netekusi net premjero Algirdo Butkevičiaus paramos.

Ūkio ministrė B. Vėsaitė vakar teigė dar keletą dienų pabūsianti poste, nors jos likimas jau buvo galutinai nulemtas.<br>V. Balkūnas
Ūkio ministrė B. Vėsaitė vakar teigė dar keletą dienų pabūsianti poste, nors jos likimas jau buvo galutinai nulemtas.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

May 28, 2013, 7:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:59 AM

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį tiesiai pareiškė, kad socialdemokratai jau turėtų ieškoti kito ūkio ministro vietoj į skrydžio skandalą įsivėlusios B. Vėsaitės.

Dar visai neseniai saviškę gynęs kairiųjų vedlys premjeras A. Butkevičius irgi atsitraukė atatupstas – kaip ir visa jo vadovaujama partija.

Socialdemokratai vakar jau atvirai kalbėjo artimiausiu metu pašalinsiantys iš posto nukraujuoti baigiančią ministrę.

O valdančiosios koalicijos partneriai, anksčiau pareikalavę B. Vėsaitės galvos, skubėjo išlieti visų savo nuoskaudų ir šitaip parodyti, kad atpildo sulaukia net didžiausieji ir stipriausieji.

Galvos nori kuo greičiau

„Ūkio ministrės veiksmuose išryškėjo atviros politinės korupcijos požymiai. Tai gali pakenkti valstybės prestižui ir atbaidyti skaidrias investicijas.

Todėl premjeras turėtų ieškoti naujo kandidato į ūkio ministrus”, – toks D. Grybauskaitės pareiškimas vakar vidurdienį nugriaudėjo iš Prezidentūros.

Šalies vadovė rytą buvo susitikusi su premjeru, tačiau nei viena, nei kita pusė nekomentavo pokalbio.

Tačiau buvo akivaizdu, kad D. Grybauskaitė greičiausiai spaudė A. Butkevičių kuo greičiau pašalinti iš posto B. Vėsaitę, apie kurios elgesį itin kritiškai kalbėjo jau praėjusią savaitę.

Šalies vadovė ūkio ministrę, kaip ir dešinioji opozicija, pešiojo ir anksčiau.

Tačiau pretekstu parodyti duris D. Grybauskaitei tapo B. Vėsaitės skrydis į Kazachstaną verslininkų draugijoje jų išnuomotu lėktuvu.

Tiesa, kai pernai rudenį buvo formuojama Vyriausybė, anglisto diplomą turinti socialdemokratė nesulaukė prezidentės priekaištų, nors kitiems kandidatams į ministrus buvo surengtas griežtas anglų kalbos egzaminas.

Davė grąžos šalies vadovei

Iš Kazachstano grįžusi B. Vėsaitė ėmė įnirtingai ginti savo portfelį, o išgirdusi prezidentės pareiškimą užsiplieskė dar labiau.

„Kur buvo prezidentė, kai buvo vagiamos valstybės lėšos?” – išrėžė ūkio ministrė.

Politikė priminė skandalingą savo pirmtako, konservatorių ūkio ministro Dainiaus Kreivio atsistatydinimą, kuris postą turėjo palikti po to, kai neskaidriai skirstė Europos paramos lėšas ir jį už tai pasmerkė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Be to, B. Vėsaitė badė pirštu į gėdingai žlugusį konservatorių valdytos Ūkio ministerijos planą atvesti į Lietuvą pasaulinį gigantą IBM, dėl kurio kairiųjų valdžia net kreipėsi į prokuratūrą.

Nuo B. Vėsaitės kliuvo ir D. Kreivio įpėdiniui Rimantui Žyliui, kurį socialdemokratė mįslingai apkaltino „politine korupcija, įsilaužiant į Viešųjų pirkimų tarnybos informacinę sistemą”.

Išsiliejusi ministrė pareiškė savo poste būsianti toliau – dar „bent kelias dienas”. Ji pareiškė jokių interesų nesupainiojusi, o vienintelė nauda, kurią gavo iš skrydžio verslininkų išnuomotu lėktuvu, – sutaupytas kelionės laikas.

Socialdemokratė savo kritikus taip pat ragino palaukti VTEK išvadų.

Ministrė vėl apšoko premjerą

Kad ir kaip būtų, tiesiai apkaltinusi D. Grybauskaitę esą taikant dvejopus standartus ir tendencingai puolant būtent socialdemokratus, besiginanti B. Vėsaitė, ko gero, padarė lemiamą klaidą.

Reikėtų prisiminti, kad prezidentė irgi reikalavo D. Kreivio atsistatydinimo – gal kiek nuosaikesniu tonu – nelaukdama VTEK išvadų, į kurias, kaip ir A. Butkevičius, visas viltis dėjo tuometis premjeras konservatorių lyderis Andrius Kubilius.

Kita vertus, pats A. Butkevičius vakar atsitraukė, vengdamas atviro konflikto su šalies vadove ir koalicijos partneriais.

Pirmadienį priešpiet Seimo pirmininko, „darbiečio” Vydo Gedvilo kabinete įvyko koalicijos viršūnių susitikimas.

Po šio posėdžio A. Butkevičius dėstė pritariantis prezidentės pozicijai, kad Viešųjų ir privačių interesų įstatymas tikriausiai pažeistas.

Tiesa, premjeras viešai dar samprotavo, kad greičiausiai ministrę suklaidino jos komanda, nors prieš tai už uždarų durų kalbėdamas su koalicijos partneriais kaltino pačią B. Vėsaitę – kad ji įlipo į tą lėktuvą „neatsiklaususi”.

Partneriai liejo nuoskaudas

Tuo metu „darbiečių” ir „tvarkiečių” vadovai, kurie keblią B. Vėsaitės ir visų socialdemokratų padėtį suskubo paversti dar keblesne, didiesiems koalicijos broliams ėmė atvirai lieti savo nuoskaudas.

V. Gedvilo kabinete „darbiečių” vedliai kaltino socialdemokratus, kad šie jiems nepadėjo kovoje dėl partijos juodosios buhalterijos bylos.

Mat praėjusią savaitę Seimo kairieji neparėmė „darbiečių” užmojų įsteigti specialią komisiją, kuri turėjo tirti, ar Prezidentūra nespaudė Darbo partijos bylą nagrinėjančio teismo būti kuo griežtesniam.

Turėjo ką pasakyti „tvarkiečių” lyderis Rolandas Paksas. Europarlamentaras priminė socialdemokratams, kad jie neremia jo ambicijų grįžti ne tik į Seimo, bet ir į prezidento rinkimus.

Tiesa, koalicijos politinės tarybos posėdyje nebuvo svarstomi praėjusią savaitę V. Gedvilo netikėtai pažerti grasinimai persvarstyti ministrų portfelius Vyriausybėje.

Vienas „darbiečių” lyderių Vytautas Gapšys tik pakartojo, kad jo partijai nepatinka ir socialdemokratų sveikatos apsaugos ministro Vytenio Andriukaičio veikla.

Socialdemokratai ir pats A. Butkevičius dar prašė tik vieno – palaukti šiandienos VTEK posėdžio, kuriame komisija turėtų pradėti svarstyti premjero kreipimąsi dėl B. Vėsaitės skrydžio.

Partija rengiasi aukai?

Tačiau socialdemokratų vadovybė galiausiai priėjo prie nuomonės, kad net teigiamas VTEK sprendimas neišgelbėtų jų ministrės, kuri esą jau vis tiek nebegalėtų deramai dirbti.

Ne vienas aukščiausio rango partijos veikėjas vakar „Lietuvos rytui” dėstė, kad B. Vėsaitę reikėtų aukoti – kuo greičiau, tuo geriau.

„Akivaizdu, kad ji ir toliau liktų pagrindinis taikinys ir būtų nuolatos medžiojama.

Jei nepasitrauks pati, ją su konservatorių interpeliacijos pagalba atstatydins „darbiečiai” ir „tvarkiečiai”.

Tai didelė politinė problema, kurią reikėtų kuo greičiau spręsti. Galbūt net reikėjo tai padaryti jau praėjusią savaitę”, – užkulisiuose svarstė kai kurie įtakingi socialdemokratai.

Bet pašnekovai pabrėžė, kad ministrės kelionę vertina tik kaip politinę klaidą, o ne realų nusižengimą įstatymams.

Pati B.Vėsaitė vakar galiausiai irgi pareiškė, kad neliks poste ne tik tuo atveju, jei ją pasmerks VTEK, bet ir jei jos kėdėje nebenorės matyti koalicijos partneriai.

Kalbėjo apie įpėdinį

Vakar vakare įvyko valdančiųjų partijų Seimo frakcijų pasitarimas, taip pat atskiri „darbiečių” ir socialdemokratų vadovybių posėdžiai.

Prieš tai Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė užsiminė, kad partija pradės ieškoti naujo ministro.

Vienu galimų B. Vėsaitės įpėdinių dalis kairiųjų vadino dabartinį ūkio viceministrą Marių Busilą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.