Seimas pritaria siūlymui Lietuvoje uždrausti abortus

Antradienį Seimas per pirmąjį balsavimą pritarė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos siūlymui uždrausti abortus Lietuvoje. Įstatymas įsigalios, jei už jį teigiamai bus balsuota dar du kartus. 

Dalis Seimo narių mano, kad Lietuva turi uždrausti abortus.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Dalis Seimo narių mano, kad Lietuva turi uždrausti abortus.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-05-28 11:09, atnaujinta 2018-03-06 04:49

Per pirmąjį balsavimą abortus palaikė 46 Seimo nariai, 19 buvo prieš, o 25 susilaikė. Įstatymą labiausiai palaikė konservatoriai ir Lenkų rinkimų akcijos atstovai. Prieš balsavo liberalai, dauguma socialdemokratų.  

Įstatymo projekto autoriai teigia, kad ši idėja atspindi Katalikų bažnyčios, popiežiaus Jono Pauliaus II mokymus, taip pat mūsų šalies piliečių lūkesčius.

"Mes jau dvidešimt metų gyvename nepriklausomoje valstybėje, o pas mus galioja sovietinis įstatymas, leidžiantis žudyti žmones", - sakė Seimo narys Zbignevas Jedinskis. Jis sako, kad jau po keliolikos dienų po apvaisinimo moters gimdoje pulsuoja gyvybė - embrione pradeda formuotis smegenis, širdis, kraujotaka.  

„Įstatymas bus ryžtingas žingsnis, ginant mūsų šalies gyvybiškai svarbius interesus demografijos ir visuomenės moralės srityse“, - teigia Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai.

Šiuo metu abortai yra draudžiami trijose Europos Sąjungos šalyse - Airijoje, Lenkijoje ir Maltoje.

„Įgyvendinant įstatymą, Airijoje, Lenkijoje ir Maltoje nebuvo kažkokių nenumatytų sunkumų, išskyrus liberaliųjų pažiūrų visuomenės dalies pasipriešinimą“, - aiškina įstatymo iniciatoriai. 

Lenkų rinkimų akcijos atstovai stebisi, kad nėštumo, ypač iki 12 savaitės, nutraukimas neturi jokių teisinių ir moralinių pasekmių.

Siūloma, kad abortai būtų leidžiami tik dviem atvejais: kai nėštumas gresia nėščios moters gyvybei ar sveikatai bei kai yra pagrįstų įtarimų, jog nėštumas atsirado dėl nusikalstamų veikų.

Liberalė Dalia Kuodytė mano, kad įteisinus abortus Lietuvoje gali atsitikti tas pats kaip ir Lenkijoje - paplis kriminaliniai abortai, moterys bus žalojamos, o gimstamumas net sumažės.

"Kas leido moterims kabinti žudiko etiketę, kas įlindo į jų kailį, domėjosi, kodėl jos tai padarė", - stebėjosi projekto autoriaus žodžiais D. Kuodytė. Ji ir kiti abortų šalininkai ragino aktyviau šviesti žmones, kad jie mokėtų planuoti savo seksualinį gyvenimą. Jos kolegė Aušrinė Pavilionienė mano, kad tokios iniciatyvos šaliai daro gėdą. 

2011 m. Lietuvos gydymo įstaigose buvo atlikta apie 6 tūkst. abortų. Prieš dvidešimt metų jų buvo apie 40 tūkst.

Seimo teisininkai teigia, kad Lenkų rinkimų akcijos parengtas įstatymo projektas gali prieštarauti Konstitucijai, Europos Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.