B. Vėsaitė Briuselyje: „Aš pripažįstu, kad padariau klaidą“

Specialiai lrytas.lt, Briuselis

B. Vėsaitė sako, kad ir teisininkai, ir mokslininkai turėtų išnagrinėti, kaip politikai turi bendrauti su verslu.<br>R. Jurgaitis
B. Vėsaitė sako, kad ir teisininkai, ir mokslininkai turėtų išnagrinėti, kaip politikai turi bendrauti su verslu.<br>R. Jurgaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

May 29, 2013, 6:53 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:58 AM

Paskutinį kartą į Briuselį kaip ūkio ministrė atvykusi Birutė Vėsaitė pripažįsta padariusi klaidą, tačiau mano, kad atsakas į ją nėra adekvatus. Jos manymu, kitų politikų veiksmai Lietuvai yra atnešę kur kas didesnių nuostolių. „Vienas gaisras gesinamas kitu, kad dūmai uždengtų visą vaizdą“, - lrytas.lt teigė iš ministrės pareigų prezidentės dekretu nuo birželio 3 d. atleidžiama B. Vėsaitė.

- Kaip ministrė Briuselyje viešite paskutinį kartą. Ar neapmaudu, kad pati nebegalėsite dalyvauti Lietuvos pirmininkavime ES Tarybai?

- Žinote, nereiškiu aš to apmaudo, aš garbingai atlieku savo pareigas iki pabaigos. Netrukus pristatysiu Lietuvos pirmininkavimo darbotvarkę. Manyčiau, kad kitas ministras, kuris ateis po manęs, irgi lygiai taip pat galės dirbti. Be abejo, šiek tiek reikėjo pastangų priprantant prie šios darbotvarkės, bet aš manau, kad ir kitas žmogus sugebės šitą padaryti.

Juo labiau, kad mes turime stiprią komandą, kuri pasiruošusi, ir visi mūsų atstovybės atašė, ir ūkio ministerijos žmonės smarkiai dirbo ir dėl neformalios, ir dėl formalios konkurencingumo tarybos. Taip kad nemanau, jog tai bus problema.

- Prezidentė jau šiandien pasirašė dekretą, kuriuo jūs nuo birželio 3 d. atleidžiama iš ūkio ministrės pareigų. Kaip manote, kodėl taip skubama?

- Aš pripažįstu, kad padariau klaidą, bet tas skubėjimas su atleidimu nėra adekvatus atsakas.

Norėčiau, kad mano atvejį išnagrinėtų tiek teisininkai, tiek mokslininkai - kaip politikai turi bendrauti su verslu. Tikrai aš jokios privačios naudos neturėjau. Dar noriu pastebėti – kiek žinau, kitos valstybės turi kitokias tradicijas. Tame pačiame Kazachstane, kai išvykome, suskaičiavome 25 užsakomuosius lėktuvus.

Jie buvo dešimteriopai didesni už mūsų, ir ten politikai atsivežė verslininkus ar buvo atvirkščiai, aš nežinau. Nors kai jau pradėjo pliekstis tas skandalas, tai aš apklausiau Europos Sąjungos šalių narių politikus, kaip jie čia atvyko, nes į Kazachstaną tikrai sudėtingas kelias, tai niekas problemos nekėlė. Kitas dalykas – kiti prezidentai irgi kitaip elgiasi su savo šalies verslininkais.

Štai, Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas atsivežė pilną lėktuvą verslininkų. Jūs žinote, labai svarbu, kai politinė valdžia remia verslą. Ir tas mano atvejis tikrai turėtų būti išdiskutuotas. Mes negalime kaip politikai užsitverti neperšaunamo stiklo siena nuo verslo, turime jausti, kaip jis alsuoja. Be abejo, mes turime dirbti visam verslui, neišskiriant nei vienos, nei kitos šakos.

- Paaiškėjo, kad buvusį ūkio ministrą Rimantą Žylių praėjusią vasarą „Arvi“ įmonė pasikvietė į ekskursiją laivu po Kuršių neriją su Kazachstano verslininkas. Skandalas dėl to nekilo. Ar manote, kad taikomi dvigubi standartai?

- Na, tai jūs čia taip sakote, o aš galiu turbūt tiktai patvirtinti. Bet aš manyčiau, kad mano atvejis reikalingas kaip dūmų uždanga uždengti kitiems atvejams.

Tiesą sakant, mano viceministrai atrado, sakyčiau, tokių skandalingų dalykų, kurie paaiškėjo ir kurie dabar diskutuojami viešoje erdvėje. Žinote, paprastai vieną gaisrą gesini kitu. Tai aš manyčiau, kad tai yra būtent toks atvejis.

- Ar galite tuos „skandalingus dalykus“ įvardyti konkrečiau?

- Ūkio viceministras Marius Skorupskas kreipėsi į prokuratūrą dėl beveik 19 mln. litų žalos, padarytos valstybei, steigiant Lietuvos tyrimų centrą. Ir tikrai, mes negalėjome šito nepastebėti, nes Ūkio ministerija yra konkrečiai atsakinga už atsiskaitymą, dabar jau reikia atsiskaityti su bankais.

 „Invega“, kuri skirta visai kitam tikslui, dabar privalo bankams atiduota tą garantą, kurį ji garantavo, taip kad yra padaryta reali žala. Reali, ne menama. Kitas dalykas – ministro D. Kreivio ir Europos auditorių atsakas apie padarytą žalą dėl 6 mln. ir tai tikrai tos lėšos, kurias Lietuva praras.

Padedant ministrui R. Žyliui įsigyta viešųjų pirkimų elektroninė sistema, į kurią nuolat įsilaužiama ir kurios 50 metų duota licencija tam, kad niekas iš Lietuvos pareigūnų į ją neįeitų ir negalėtų pakoreguoti. Žinote, tai iš tikrųjų yra valstybės lėšų švaistymas, kai kuriuo atveju netgi vagystė. Palyginti su šita mano klaida, kuri vis dėlto yra, sakyčiau, mažareikšmė, be abejo, tai yra kur kas didesni nusikaltimai. Ir dar sykį sakau – vienas gaisras gesinamas kitu, kad dūmai uždengtų visą vaizdą.

- Ar manote, kad kuo nors užkliuvote prezidentei?

- Na, žinote, prasidėjo vieši debatai erdvėje. Manyčiau, kad siekiant užčiaupti žmonėms gerkles, ko gero, ir buvo padarytas šitas sprendimas.

- Ar neskaudu, kad jūsų nepalaikė ne tik kai kurie koalicijos partneriai, bet ir jūsų partijos nariai?

- Na, žinot, aš nereikšiu savo jausmų, tegu tai būna kartu su jais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.