Panevėžio darželinukai gyvenimo tiesų mokysis iš benamių?

Tik atsitiktinai sužinoję apie Panevėžio miesto savivaldybės valdininkų idėją į Molainių mikrorajoną perkelti Nakvynės namus, vietos gyventojai ir čia įsikūrusių trijų vaikų darželių bei mokyklos darbuotojai bei auklėtinių tėvai sukėlė pasipiktinimo audrą, ėmė rinkti parašus ir rašyti peticijas.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

May 29, 2013, 6:57 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:58 AM

Tuo tarpu mieto vadovai nemato didelės bėdos, jei čia pat už Nakvynės namams numatyto pastato tvoros įsikūrusio vaikų darželio auklėtiniams prieš akis šmėžuos benamiai – esą, šiuos bėdžius vis tiek kažkur reikia apgyvendinti. Politikams labiausiai rūpi, kad nepražūtų Europos Sąjungos pažadėtas milijonas litų Nakvynės namams įrengti, nei panevėžiečių nuomonė.

Sužinojo atsitiktinai

„Mes iki šiol oficialios informacijos, kad mūsų kaimynystėje, vietoj policijos komisariato bus įkurti Nakvynės namai benamiams, neturime. Apie tokius miesto valdžios planus atitiktinai išgirdome iš kelių auklėtinių tėvų, dirbančių šiame komisariate. Jie ėmė pasakoti, kad policijos įstaigą ruošiamasi iškelti, o vietoj jos įrengti nakvynės vietą asocialiems žmonėms“, – lrytas.lt sakė lopšelio darželio „Diemedis“ direktoriaus pavaduotoja ugdymui Vida Navašinskienė.

Tokie savivaldybės planai įvarė šoką ir darželio darbuotojams, ir vaikų tėvams. Pastarieji jau surinko 415 parašų po peticija, reikalaujančia neperkelti Nakvynės namų į Molainių gatvę. Pagrindinis tėvų argumentas – už darželio tvoros įsikūrus asocialių asmenų nakvynei skirtai įstaigai, mažamečiams nebus saugu.

„Aš nenoriu, kad mano vaikas per darželio langus ar išvestas į kiemą žaisti matytų valkatas. Darželį nuo valdžios Nakvynės namams sumanyto paskirti pastato teritorijos skiria tik neaukšta tvorelė. Kas uždraus benamiams, rytą priverstiems išeiti iš Nakvynės namų, įsikurti darželio teritorijoje?“, – lrytas.lt sakė vieno iš „Diemedžio“ vaikų lopšelį-darželį lankančių vaikų mama, panevėžietė Jūratė.

Jos neramina ir politikų aiškinimai, kad į Nakvynės namus bus įleidžiami tik blaivūs benamiai. Moteris spėja, kad ten nepatekę girtuokliai toli prieglobsčio nesivargins ieškoti – įsikurs išpuoselėtoje vaikų darželio teritorijoje, iki kurios – vos keli žingsniai.

Šiuo metu „Diemedis“ – vienas didžiausių Panevėžio lopšelių darželių, jį lanko 199 vaikai. Aplinkui – miegamasis Molainių, Kniaudiškių gatvių mikrorajonas, kurio gyventojai mielai veda čia savo vaikus. Kol kas. Jūratės teigimu, jei politikai neatsižvelgs į „Diemedžio“ bendruomenės valią ir Nakvynės namai vis dėlto bus perkelti į Molainių gatvę, nemažai tėvų ketina savo atžalas perkelti į kitus darželius.

Naktinių svečių tik daugės?

„Prieš rinkimus dabartiniai valdantieji gražiai žadėjo, kad priimdami sprendimus tarsis su bendruomene, bet dabar jokio tarimosi nėra“, – sakė „Diemedžio“ atstovė V. Navašinskienė.

Pedagogės teigimu, miesto vadovai nekreipia dėmesio ir į tai, kad už darželio tvoros įsikūrus benamiams, bus pažeidžiami net keli Vaikų teisės apsaugos pagrindų įstatymo straipsniai. Pavyzdžiui, reikalavimas saugoti nepilnamečius nuo neigiamos socialinės aplinkos įtakos. Apie darželį klaidžiojantys asocialūs asmenys – ne pats tinkamiausias vaizdas darželinukų akims.

Pasak V. Navašinskienės, nors sukrutę dėl bendruomenės keliamo triukšmo miesto vadovai aiškina, kad švietimo įstaigos dirba iki 17 val., o po to ištuštėja, todėl benamių kaimynystė jų darbuotojams ir auklėtiniams netrukdys, taip iš tiesų nėra.

„Pirmieji darbuotojai ateina į darbą 7 val., dirbame iki 18 val., todėl žiemą, kai ypač ilgas tamsusis paros laikas, bus baugu vaikščioti“, – sakė V. Navašinskienė. Jos teigimu, ir dabar retsykiais pasitaiko apiplėšimų šalia darželio, po nakties kieme randama išgertuvių pėdsakų, bet tai tik pavieniai atvejai. Kas bus, jei šalia įsikurs benamių traukos centras, pedagogė bijo ir įsivaizduoti.

Mokykla taip pat nesidžiaugia

Šiame mikrorajone iš viso įsikūrusios 4 vaikų ugdymo įstaigos. Be jau minėto „Diemedžio“, veikia dar 2 vaikų darželiai bei „Ąžuolo“ pagrindinė mokykla. Jų auklėtinių tėvų bei pedagogų taip pat nežavi savivaldybės užmojai įkurti netoliese Nakvynės namus.

„Nemalonius pasikeitimus mes pajutome jau tuomet, kai Molainių gatvės policijos komisariatas naktimis nustojo dirbti. Rytais mūsų teritorijoje vis randame išgertuvių pėdsakų ar kokį snaudžiantį asmenį, kurį tenka išprašyti. Baisu pagalvoti, kas vyks, kai policijos pareigūnus iš viso iš čia iškraustys, o vietoj jų įsikurs benamiai. Čia esančių vaikų darželių tvoros suaugusiam žmogui net ne perlipamos, bet peržengiamos, mūsų mokykla visai tvora neaptverta – vadinasi, kur norės, ten benamiai ir vaikštinės. Manau, kad ne tokiais vaizdais reikia ugdyti vaikų asmenybę“, – įsitikinęs „Ąžuolo“ pagrindinės mokyklos direktorius Remigijus Glinskis.

Valkatų invazijos bijantys švietimo įstaigų darbuotojai, jų auklėtinių tėvai bei Molainių mikrorajono gyventojai viliasi, kad vietos politikai dar atsikvošės ir planų vietoj policijos komisariato Molainių gatvėje įrengti Nakvynės namus, atsisakys. Šį klausimą miesto savivaldybės taryba ketina svarstyti ketvirtadienio posėdyje.

Piktinsis visi gyventojai

„Kad ir kur sumanytume Nakvynės namus įkurti, vietos gyventojai vis tiek piktintųsi ir nenorėtų tokios kaimynystės. O juk kažkur tuos žmones mes turime apgyvendinti“, – įsitikinęs Panevėžio miesto meras Vitalijus Satkevičius.

Mero teigimu, be Molainių gatvėje esančio savivaldybei priklausančio pastato, kuriame dabar įsikūręs policijos komisariatas, kaip galima vieta Nakvynės namams įrengti buvo svarstomi dar keli variantai – Abilitacijos centro patalpos Algirdo gatvėje, Moksleivių namų pastatas Parko gatvėje. Tačiau šie pastatai iš visų pusių taip pat apsupti gyvenamųjų namų.

Dar vienam pasiūlymui – Nakvynės namams pritaikyti dalį buvusio vaikų darželio pastato Venslaviškio gatvėje, šalia Valstybinės teismo medicinos skyriaus, pasipriešino Kultūros paveldo departamento atstovai. Dėl čia rastų seniausių miesto kapinių minėta teritorija paskelbta valstybės saugoma, o konservacinė (saugojimo) žemės naudojimo paskirtis gali būti pakeista tik „pripažinus kitokio visuomenės poreikio viršenybę ir perkėlus mirusiųjų palaikus“. Be to, paveldosaugininkai priminė savivaldybės valdininkų pažadus iš viso nugriauti buvusio darželio pastatą, o vietoj jo įrengti želdyną ir pastatyti koplyčią senosioms kapinėms įamžinti.

Tinkamiausia vieta – Molainių gatvėje

Iki šiol Panevėžio Nakvynės namai veikia nuošalioje vietoje – buvusiame „Ekrano“ gamyklos profilaktoriume šalia Nevėžio užtvankos. Tačiau didžiules, net 4 tūkst. kv. metrų patalpas išlaikyti savivaldybei – didelė našta. Be to, joms jau reikia kapitalinio remonto.

Iki liepos 1 dienos Panevėžio miesto savivaldybė turi pateikti projektą dėl Nakvynės namų Centrinei projektų valdymo agentūrai. Nespėjus to padaryti, Panevėžys netektų galimybės panaudoti rekonstruojant Socialinių paslaugų centrą sutaupyto maždaug 1 mln. litų ES lėšų.

V. Satkevičius neslepia, kad pastatas Molainių gatvėje būtų pats tinkamiausias Nakvynės namams įkurti. Jis labiausiai atitinka šiam projektui keliamus reikalavimus – pastatas turi būti ne didesnis kaip 800 kv. metrų, jame turi būti įrengta ne daugiau kaip 40 vietų. Vis dėlto galutinį žodį turės tarti Panevėžio miesto savivaldybės taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.