Akcija „Šalin rankas nuo mano vaginos“ moterys kovoja prieš abortų draudimą

Reaguodamos į Seimo užmojus uždrausti abortus Lietuvoje žinomos visuomenės moterys, tarp kurių ir Lygių galimybių plėtros centro lyčių ekspertė dr. Margarita Jankauskaitė bei Žmogaus teisių centro teisininkė Birutė Sabatauskaitė, išplatino pranešimą, kuriuo pasisako prieš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos siūlymą uždrausti abortus Lietuvoje. Be to, moterys birželio 4-ąją sostinėje planuoja surengti viešą akciją „Šalin rankas nuo mano vaginos“.

Šalies aktyvistės pradėjo kampaniją prieš abortų draudimą Lietuvoje.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Šalies aktyvistės pradėjo kampaniją prieš abortų draudimą Lietuvoje.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius, Martynas Čerkauskas

May 30, 2013, 2:03 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:14 AM

Išplatintame pranešime teigiama, kad neturėtų būti toleruojamas valstybės ir bažnyčios atstovų noras spręsti asmeninius ir intymius Lietuvos moterų gyvenimo pasirinkimus. Aktyvisčių įsitikinimu, tokiu būdu bus žlugdomas moterų likimas, apribojant jų pasirinkimo laisvę.

„Negalime versti moterų ieškotis nelegalių bei nesaugių būdų darytis abortą“, – teigiame išplatintame pranešime „Už moterų teisę kontroliuoti savo pačių kūnus“.

Pranešime pastebima, kad Europoje abortas uždraustas vos keletoje valstybių, o toks draudimas galimai ribotų žmogaus teisę pasirinkti.

Moteris turi teisę rinktis

„Moters pasirinkimo teisę gimdyti ar ne, patvirtina tarptautinės teisės aktai. Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 8 str. įtvirtina kiekvieno asmens teisę į pagarbą jo privačiam ir šeimos gyvenimui“, – teigiama pranešime.

Antradienį Seimas per pirmąjį balsavimą pritarė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos siūlymui uždrausti abortus Lietuvoje. Įstatymas įsigalios, jei už jį teigiamai bus balsuota dar du kartus.

Per pirmąjį balsavimą įstatymo projektui pritarė 46 Seimo nariai, 19 buvo prieš, o 25 susilaikė. Įstatymą labiausiai palaikė konservatoriai ir Lenkų rinkimų akcijos atstovai. Prieš balsavo liberalai, dauguma socialdemokratų.

Įstatymas atspindi Katalikų bažnyčios lūkesčius

Įstatymo projekto autoriai teigia, kad ši idėja atspindi Katalikų bažnyčios, popiežiaus Jono Pauliaus II mokymus, taip pat mūsų šalies piliečių lūkesčius.

„Mes jau dvidešimt metų gyvename nepriklausomoje valstybėje, o pas mus galioja sovietinis įstatymas, leidžiantis žudyti žmones“, - sakė Seimo narys Zbignevas Jedinskis per įstatymo projekto teikimą.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovų teigimu, įstatymas bus ryžtingas žingsnis, ginant gyvybiškai svarbius šalies interesus demografijos ir visuomenės moralės srityse.

Šiuo metu abortai yra draudžiami trijose Europos Sąjungos šalyse - Airijoje, Lenkijoje ir Maltoje.

Lenkų rinkimų akcijos atstovai stebisi, kad nėštumo, ypač iki 12-os savaitės, nutraukimas neturi jokių teisinių ir moralinių pasekmių.

Liberalai įsitikinę – paplis kriminaliniai abortai

Liberalė Dalia Kuodytė mano, kad įteisinus abortus Lietuvoje gali atsitikti tas pats kaip ir Lenkijoje - paplis kriminaliniai abortai, moterys bus žalojamos, o gimstamumas net sumažės.

„Kas leido moterims kabinti žudiko etiketę, kas įlindo į jų kailį, domėjosi, kodėl jos tai padarė“, - stebėjosi projekto autoriaus žodžiais D. Kuodytė. Ji ir kiti abortų šalininkai ragino aktyviau šviesti žmones, kad jie mokėtų planuoti savo seksualinį gyvenimą. Jos kolegė Aušrinė Pavilionienė mano, kad tokios iniciatyvos šaliai daro gėdą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio