Minsko režimą iš naujo įvertinęs J. Paleckis sukėlė audrą Briuselyje

Europos Parlamento nariai griežtai sukritikavo Lietuvos europarlamentaro Justo Paleckio parengtą ataskaitą dėl Baltarusijos.

J. Paleckis po vizito Minske pateikė ataskaitą, kurioje siūlo pakeisti ES politiką Baltarusijos atžvilgiu.<br>V. Balkūnas
J. Paleckis po vizito Minske pateikė ataskaitą, kurioje siūlo pakeisti ES politiką Baltarusijos atžvilgiu.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 31, 2013, 2:54 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 1:19 AM

Lietuvos atstovas Briuselyje ataskaitos projekte parašė, kad žmogaus teisių padėtis Baltarusijoje pernai pagerėjo, todėl vertėtų apsvarstyti sankcijų Minsko režimui panaikinimą. Būtent ši išvada ir nepatiko kai kuriems parlamentarams. Pats politikas sako turėjęs visai kitokių ketinimų.

J. Paleckis po kovo mėnesį vykusio vizito Minske prieš kelias dienas pateikė ataskaitą, kurioje siūlo pakeisti ES politiką Baltarusijos atžvilgiu, panaikinti dalį sankcijų, sustiprinti kontaktus su valdžios atstovais. Tai prieštarauja dabartinei Briuselio politikai, kurioje pagrindinė dialogo su Minsku sąlyga yra politinių kalinių išlaisvinimas ir reabilitacija.

Išvados nepatiko lenkams

Kaip pranešė Lenkijos radijas, šis dokumentas sulaukė aštrios lenko deputato Jaceko Saryusz-Wolskio kritikos: „Ataskaita neatitinka tikrovės. Ji nepriimtina ir privalo būti radikaliai pakeista. Tai – mūsų įsipareigojimas Baltarusijos demokratams, ypač tiems, kurie įkalinti kalėjimuose ir pataisos namuose ir laukia bent moralinės paramos, jeigu jau nieko kito Europos Sąjunga padaryti negali“.

Ataskaitą kritiškai įvertino ir Europos Parlamento pirmininko pavaduotojas Jacekas Protasiewiczius. „Tai – per švelni ataskaita. Neįvyko nieko ypatingai svarbaus, kas leistų suformuluoti nuomonę, jog žmogaus teisių padėtis Baltarusijoje nepablogėjo“, - sakė jis.

Jungtinės Karalystės konservatoriams irgi nepatiko siūlymas panaikinti sankcijas. „Tokiu būdu pasiųstumėme blogą signalą, skatinantį tolesnėms represijoms“, - rašoma konservatorių pareiškime.

„Galima manyti, kad savo iniciatyva arba Baltarusijos elementų pakvietimu, pagal visus požymius, Lietuvos europarlamentaro Justo Paleckio, prieštaringos ataskaitos dėl situacijos šioje valstybėje autoriaus, negalima tituluoti Europos Parlamento pasiuntiniu Baltarusijoje“, - teigė J. Saryusz-Wolskis.

Tokiomis išvykoms reikalingas Europos Parlamento pirmininku sueigos pritarimas. Kol kas neaišku, ar J. Paleckis jį gavo. Apie išvyką, kaip teigiama, nebuvo informuota ir Europos Parlamento ryšių su Baltarusijos delegacija.

Nori gerinti santykius su kaimynais

Lietuvos atstovas pripažįsta, kad jo parengta pirminė ataskaita nepatiko daliai kolegų, kurie yra priešiškai nusiteikę Baltarusijos atžvilgiu. J. Paleckis sako į Baltarusiją vykęs ir ataskaitą rengęs norėdamas išjudinti jau daugybę metų trunkančią Baltarusijos izoliaciją. Politikas teigė turėjęs įgaliojimą važiuoti į Baltarusiją, nes jam buvo pavesta ruošti ataskaitą. 

„Per daugybę metų reaguojant į negerus įvykius Baltarusijoje mes Europos Parlamente esame priėmę daugybę kritiškų rezoliucijų. Tačiau per tą laiką nebuvo nė vienos diskusijos dėl santykių su šia šalimi, nerengiamos jokios strategijos, nors su visomis šalimis reguliariai kas penkeri metai mūsų strategijos peržiūrimos. O Baltarusija vis dar yra balta dėmė. Todėl aš pasiūliau pakalbėti apie santykių su šia šalimi strategiją, pradėti rimtas diskusijas apie Baltarusiją. Ji buvo karšta ir nervinga“, - portalui lrytas.lt sakė europarlamentaras.  

Baltarusijoje J. Paleckis susitiko su valdžios ir opozicijos atstovais. Pastarųjų dauguma esą pasisako už santykių su Europos Sąjunga stiprinimą, nes dabartinė izoliacija kenkia ne tik valdžiai, bet ir paprastiems žmonėms. Vizito metu J.Paleckiui susidarė įspūdis, kad šiuo metu yra nedidelė galimybė grįžti prie dialogo su Baltarusijos valdžia. 

J. Paleckis sako, kad jo pirminėje ataskaitoje atsiradęs teiginys, kad situacija Baltarusijoje pagerėjo, atsirado be jo žinios trumpinant ir redaguojant tekstą.   

„Pagal opozicijos duomenis, politinių suėmimų skaičius praėjusiais metais palyginti su 2011 m. sumažėjo beveik keturis  kartus. Iš vienos pusės tai galima vertinti kaip situacijos pagerėjimą, tačiau reikia įvertinti tai, kad praėjusiais metais priespauda Baltarusijoje dar padidėjo. Ta visuomenė yra tiek prispausta, kad tų protestų sumažėjo. Ši dalis trumpinant tekstą dingo, todėl jis bus pataisytas“, – tvirtino politikas.

Kalbėdamas apie sankcijų švelninimą, J. Paleckis mano, kad iš „juodųjų asmenų“ sąrašo, į kurį įtraukti į Europos Sąjungą negalintys patekti politikai, turėtų būti išbrauktas Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus. J.Paleckis jį laiko progresyviai mąstančiu žmogmi, kuris galėtų vadovauti Europos Sąjungos ir Baltarusijos deryboms.

Tačiau, kaip pabrėžia, parlamentaras, jis ir toliau palaiko jau seniau suformuluotą nuostatą, kad derybos su Baltarusija gali prasidėti tik tada, kai valdžia paleis į laisvę politinius kalinius.

J. Paleckis sako, kad jo parengta ataskaita yra pirminė, todėl dar bus redaguojama ir tobulinama. Tik po to ji bus priiminėjama ir teikiama Europos Sąjungos Tarybai. Lietuvis įsitikinęs, kad galutinis ataskaitos tekstas bus daug griežtesnis.

Vis dėl to jis mano, kad Europai ir Lietuvai būtų naudingi konstruktyvūs santykiai su Baltarusija. Todėl Europos politikai vėl galėtų pabandyti pradėti pokalbius su Aliaksandro Lukašenkos režimu. 

J.Paleckis sutinka, kad nemaža dalis parlamentarų bus kategoriškai prieš bandymus derėtis su Baltarusija. Esą Lenkijoje ir kai kuriose kitose valstybėse gyva nuomonė, kad Baltarusija jau yra prarasta šalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.