Prieš A. Butkevičių ir J. Oleką - STT agentai

Prezidentės Dalios Grybauskaitės kontroliuojami slaptieji agentai nėrėsi iš kailio, kad kyšininkavimu būtų apkaltinti Socialdemokratų partijos lyderiai Algirdas Butkevičius ir Juozas Olekas. Tačiau ši provokacija vis dėlto neišdegė.

Specialiųjų agentų taikiklyje buvo atsidūrę socialdemokratų lyderiai A. Butkevičius ir J. Olekas.<br>P. Lileikis
Specialiųjų agentų taikiklyje buvo atsidūrę socialdemokratų lyderiai A. Butkevičius ir J. Olekas.<br>P. Lileikis
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius

May 31, 2013, 7:42 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:53 AM

Už tariamus nusikaltimus sulaikyti įtakingos politinės jėgos, kurios nemėgsta šalies vadovė, narius, juos įbauginti kalėjimo kamera ir priversti įgrūsti pinigus kaip tariamą kyšį partijos lyderiams.

Paaiškėjo, jog tokios taktikos laikosi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai, kurių skambios operacijos neretai baigiasi šnipštu.

Prieš trejus metus, kai buvo sulaikyti keli bendrovės „Vilniaus vandenys” darbuotojai, kyšininkavimu buvo bandoma apkaltinti Socialdemokratų partijos pirmininką, dabartinį premjerą A. Butkevičių ir pavaduotoją, šiuo metu Krašto apsaugos ministerijai vadovaujantį J.Oleką. Nepavykus šių asmenų apjuodinti, taikiklyje atsidūrė mažesnio kalibro veikėjas – Socialdemokratų partijos Vilniaus skyriaus pirmininkas, sostinės vicemeras Romas Adomavičius.

Šios pareigūnų rengiamos provokacijos gal ir nebūtų paaiškėjusios, jei ne Socialdemokratų partijos Vilniaus skyriaus prezidiumo nario Tomo Biknevičiaus šaltakraujiškumas.

Prieš trejus metus be pagrindo apkaltintas, bet paskui visiškai išteisintas vyriškis ne tik nesutiko dalyvauti provokacijose prieš partijos vadovus, bet ir pats slapta įrašė pokalbius su bendradarbiauti primygtinai siūlančiais STT darbuotojais.

Po sulaikymo – pažadas

„Susitarkime – mes užmirštame kai kuriuos tavo padarytus nusikaltimus, o tu padėk mums”, – sulaikytam ir kyšininkavimu apkaltintam T. Biknevičiui kalbėjo STT agentai Miroslavas Jagėla ir jo partneris Rimas.

Ši pagalba – išprovokuoti, kad geras T. Biknevičiaus pažįstamas J.Olekas paimtų pinigus.

Pasiūlymą provokuoti J. Oleką buvęs „Vilniaus vandenų” skyriaus viršininkas T. Biknevičius gavo iškart po to, kai kartu su žurnalistais atvykę kaukėti STT agentai bendrovėje atliko kratą.

Tuomet pareigūnai vyriškį įsodino į automobilį ir nuvežę į vieną degalinę pradėjo pokalbį. STT darbuotojai žadėjo, kad T.Biknevičiaus neuždarys į areštinę, bet už tai jis turėjo kokiu nors pretekstu įgrūsti pinigus J. Olekui.

„Mes žinome, kad jis – labai blogas žmogus”, – aiškino STT agentai.

Pasiūlė kitą taikinį

Tačiau T. Biknevičius, kuris buvo ir J. Oleko rinkimų štabo vadovas, kategoriškai atsisakė rengti provokacijas prieš savo bičiulį.

Įtakingą socialdemokratą atsisakiusiam sukompromituoti vyriškiui buvo pareikšti įtarimai, kad jis iš vieno verslininko paėmė nenustatyto dydžio, tačiau didesnį negu 130 litų kyšį.

Po to dar kelis kartus agentai T. Biknevičiui primygtinai siūlė „padirbėti” su J.Oleku, tačiau galiausiai suprato, kad įtikinti nepavyks.

„Gerai, suprantame, kad J. Olekas – tau šventas žmogus, nelieskime jo”, – nusileido STT darbuotojai.

Bet tuomet jie pasiūlė panašią provokaciją surengti prieš tuometį Vilniaus vicemerą R.Adomavičių.

Pareigūnai prasitarė, kad klausydamiesi pokalbių telefonu suprato, jog T.Biknevičius su sostinės vicemeru nesutaria, o Socialdemokratų partijoje yra skirtingose barikadų pusėse.

Turėjo prašytis darbo

„Tu supranti – mes galime tave uždaryti į areštinę vien dėl šou. Mes daug ką galime sureguliuoti”, – užuominomis kalbėjo pareigūnai. 

Jei vilnietis sutiktų bendradarbiauti, agentai žadėjo, kad jis bus atleistas nuo atsakomybės pagal laidavimą.

T.Biknevičius paklausė, kaip jie įsivaizduoja „darbą” su R. Adomavičiumi.

Schema turėjo būti paprasta – klausymosi aparatūra apsikarstęs provokatorius turėjo kelis kartus susitikti su vicemeru ir prašyti, kad padėtų susirasti darbą jo kuruojamoje įmonėje.

O paskui paduoti STT paruoštus pinigus.

Tačiau ir šioje operacijoje T. Biknevičius dalyvauti atsisakė.

Gyrėsi savo visagalybe

„Tai žinok, kad tavo byla bus tiriama labai ilgai – amžinai”, – po tokios atomazgos grasino STT agentai.

T. Biknevičiui pabandžius paprieštarauti, kad, jo advokato tvirtinimu, byloje nėra jokių kaltės įrodymų, pareigūnai net nenorėjo klausytis: „Tu savo galva galvok, ne advokato.”

STT darbuotojai nuolat pabrėždavo, kokie jie galingi: „Štai tavo draugas Nerijus (N.Laurinaitis – buvęs „Vilniaus vandenų” komercijos direktorius) sėdi. 

Ir visi jo įtakingi draugai sėdi krūmuose – laukia ir bijo mūsų.”

Byla buvo vilkinama

STT agentai savo grasinimą labai ilgai tirti bylą įvykdė su kaupu. Tik neseniai, praėjus beveik trejiems metams, prokuratūra panaikino T. Biknevičiui pareikštus įtarimus.

Paprašęs, kad STT darbuotojai bent atsiprašytų, vilnietis išgirdo atsakymą: „Mes – ne viešųjų ryšių įstaiga, kad atsiprašinėtume.”

Per visą tą laiką pareigūnai faktiškai neatliko jokių tardymo veiksmų. T. Biknevičius kelis kartus kreipėsi į teismą, kad byla vilkinama, tačiau jo skundai buvo atmetami.

Tuo metu bylą kuruojantys Vilniaus apygardos prokurorai aiškino, kad tyrimas įstrigo dėl objektyvių priežasčių, nes STT tyrėjas išėjo tėvystės atostogų.

Jautėsi sugniuždytas

Per tuos trejus metus T. Biknevičius patyrė kelis širdies priepuolius, neteko darbo.

„Aš galėjau ir toliau dirbti „Vilniaus vandenyse”, tačiau man buvo uždrausta bendrauti tiek su bendrovės vadovais, tiek su pavaldiniais. 

Todėl teko išeiti, o turinčio įtariamojo statusą niekur kitur nepriėmė”, – guodėsi vilnietis.

Į STT agentų mėsmalę patekęs T. Biknevičius prisipažino, kad tuo metu jautėsi lyg nugrūstas atgal į sovietų siaubūno Berijos laikus.

„Tai tikras įkaitų ėmimas – bandymas per vidurinę grandį pasiekti partijos viršūnes. 

Tokiu įkaitu tapęs žmogus nuolat jaučia didžiulę baimę.

Buvo momentų, kai ir aš jaučiausi visiškai sugniuždytas, buvau pasirengęs vykdyti visus STT agentų nurodymus”, – kalbėjo T. Biknevičius.

Prieš lyderius dirbti atsisakė

O buvęs T. Biknevičiaus viršininkas – „Vilniaus vandenų” generalinis direktorius Darius Norkus sutiko bendradarbiauti su STT.

Už pažadą, kad bus atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, praėjusiais metais D.Norkus į savo partijos kolegos sostinės vicemero R.Adomavičiaus mašiną slapta įmetė STT pažymėtus pinigus – 40 tūkstančių litų.

„Iš pradžių manęs prašė „padirbėti” ne tik su R .Adomavičiumi.

Labiausiai jie norėjo, kad aš pinigus perduočiau A. Butkevičiui arba J. Olekui. 

Ypač dėl jų mane agitavo tuometis STT Vilniaus valdybos viršininkas Vaidas Skirmantas, kurį patį prezidentė vėliau išmetė iš darbo”, – pasakojo D. Norkus.

Skaičius surašydavo agentai

Tačiau buvęs „Vilniaus vandenų” vadovas sutiko dalyvauti operacijoje tik prieš vicemerą.

„Šis žmogus mane ne kartą buvo apgavęs, nepadėjo man ir sunkiu momentu, kai prieš mane buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Aš buvau ant jo supykęs, o STT pareigūnų pasiūlymas „sutvarkyti” mano bylą mane įtikino”, – aiškino D. Norkus.

Momentas perduoti pinigus pasitaikė palankus. 

Tuo metu R. Adomavičius ne kartą prašė, kad įmonės direktorius paieškotų rėmėjų rinkimuose į Seimą.

Agentų užverbuotas D. Norkus ėmė susitikinėti su vicemeru ir siūlydavo pagalbą rinkimuose už galimybę kai kurioms bendrovėms laimėti konkursus.

Lapelį su įmonių pavadinimais ir skaičius šalia jų surašydavo patys STT darbuotojai.

Talkininkas buvo apgautas

Keletą kartų D. Norkus užsiminė, kad turi pinigus, bet R.Adomavičius į tai vis nesureaguodavo.

„Galiausiai vicemerui net nieko neįtariant įdėjau į jo automobilį pinigus, kuriuos buvau gavęs iš STT pareigūnų”, – prisipažino provokatorius.

Iš karto po to, kai pinigai buvo įdėti į automobilį, STT agentai sulaikė R. Adomavičių ir padarė kratą partijos sostinės būstinėje.

Tačiau po šios operacijos D. Norkus pasijuto apgautas. 

Nors agentai žadėjo įtarimus panaikinti, pažado neįvykdė – buvusio „Vilniaus vandenų” vadovo byla buvo perduota teismui.

Skundą nagrinės STT tyrėjas

Neseniai D.Norkus oficialiai kreipėsi į generalinį prokurorą Darių Valį ir pranešė, kad buvo verčiamas rengti provokacijas prieš A.Butkevičių, J.Oleką ir R.Adomavičių.

Prokuratūros vadovo vilnietis paprašė ištirti pateiktą informaciją ir įsipareigojo tyrėjams duoti oficialius parodymus.

Tačiau, užuot organizavęs tyrimą dėl galimo agentų piktnaudžiavimo tarnyba, generalinis prokuroras skundą nagrinėti pavedė tam pačiam STT pareigūnui, kuris tyrė R. Adomavičiaus bylą ir pats galėjo prisidėti prie kurstymo provokuoti.

Iš pirmų lūpų

Romas Mikliušas

Advokatas

„Tokie Generalinės prokuratūros vadovybės veiksmai nesuvokiami.

Žmogus informuoja apie galimą STT agentų piktnaudžiavimą tarnyba, o prokurorai tirti informaciją įpareigoja tą patį pareigūną, kuris ir galėjo padaryti nusikaltimą.”

Cituojant tekstą būtina nurodyti abu šaltinius - dienraštį „Lietuvos rytas“ ir portalą lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.