Lėtas Vyriausybės darbas kelia grėsmę Seimo narių atostogoms

Socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus vadovaujamos Vyriausybės darbo sparta vis dažniau kliūva ne tik neveiklumu ją nuolat kaltinančiai opozicijai, bet ir patiems valdantiesiems.

Seimo nariams nereikėtų per daug planuoti atostogų - gali tekti dirbti iki liepos pabaigos.<br>R. Danisevičius
Seimo nariams nereikėtų per daug planuoti atostogų - gali tekti dirbti iki liepos pabaigos.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Jun 5, 2013, 1:02 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 9:25 PM

Valdančiosios koalicijos politinės tarybos pasitarime buvo aiškinamasi, kodėl Vyriausybė smarkiai vėluoja pateikti savo išvadas Seime svarstomiems įstatymų projektams. Be šių išvadų stringa parlamento veikla. Anksčiau net ir iki išnaktų vykdavę Seimo posėdžiai pastaruoju metu vis dažniau pasibaigia vos tik prasidėję.

Pagal Seimo statutą, dėl parlamente svarstomų įstatymų projektų savo išvadas Vyriausybė privalo pateikti per keturias savaites. Tačiau prieš kelias savaites už šią sritį atsakingas Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis raštu informavo premjerą A. Butkevičių, kad iš Vyriausybės sulaukiama tik mažos dalies išvadų.

Seimo vicepirmininko duomenimis, Vyriausybė vėlavo pateikti išvadas per 70 Seime svarstomų teisės aktų projektų. Kai kurie dokumentai Seimą turėjo pasiekti dar balandį, tačiau jų vis dar laukiama. „Tiesą sakant, padėtis buvo katastrofiška. Ledai truputį pajudėjo tik pradėjus aiškintis situaciją su Vyriausybės kancleriu“, - lrytas.lt pripažino K. Komskis.

Dėl tarp ministerijų ir Vyriausybės klaidžiojančių išvadų kancleris Alminas Mačiulis pirmadienį turėjo aiškintis ir koalicijos politinėje taryboje. Į ją šįkart dėl stringančios įstatymų leidybos buvo pakviesti ir Seimo vicepirmininkai.

K. Komskis tvirtino, kad blogiausia padėtis su tais projektais, kuriems savo išvadas privalėjo pateikti Teisingumo, Energetikos bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. „Negali sakyti, kad išvados nebuvo rengiamos piktybiškai. Tam yra ir objektyvių priežasčių. Viena jų – specialistų trūkumas, be to, gal Vyriausybė dar nespėjo kaip reikiant įsibėgėti“, - svarstė „tvarkietis“.

Bet, anot pašnekovo, lėtos ministerijų ir Vyriausybės apsukos gerokai trikdo Seimo darbą: „Patys matote, jog kartais Seimo posėdžiai būna tušti, nes neturime ką svarstyti. Panaši situacija ir komitetuose. Kai vis dėlto Seimą pasiekia reikiami dokumentai, jų vienu metu būna tiek daug, kad tada mes nespėjame į juos įsigilinti. Tai išbalansuoja Seimo darbą“.

Kita vertus, Seimo vicepirmininkas tikino, kad dėl chaotiškos įstatymų leidybos dalis kaltės tenka ir patiems parlamentarams. Anot K. Komskio, pastaruoju metu dėl Seime svarstomų įstatymų projektų iš Vyriausybės pernelyg dažnai prašoma išvadų. „Jeigu situacija taip tęsis ir toliau, gali tekti dar mėnesiui pratęsti Seimo sesiją“, - nuogąstavo jis.

Opozicinės Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovas Jurgis Razma portalui lrytas.lt teigė neprisimenantis tokios situacijos, jog dėl dokumentų iš Vyriausybės stygiaus būtų neužpildytos Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkės. „Nėra taip buvę, kad Seimo vadovybė pripažintų, jog nėra ką svarstyti. Juk tikrai nėra viskas taip gerai, kad būtų galima šitaip atsipūsti“.

Parlamentaro nuomone, premjerui A. Butkevičiui nepavyksta užtikrinti įprasto Vyriausybėje parengtų įstatymų projektų ir išvadų srauto, nes jo komanda vis dar nėra susistygavusi.

„Tačiau vadybos problemos - tik viena iš priežasčių. Kita problema ta, kad A. Butkevičius vengia formuoti aiškią poziciją tais klausimais, į kuriuos atsakydamas visiems geras nebūsi“, - mano konservatorius.

Vyriausybės kancleris A. Mačiulis pripažino, kad buvo iškilę tam tikrų nesusipratimų dėl išvadų rengimo. Tačiau jis tikino, kad pastaruoju metu situacija gerėja. „Skolas skubame likviduoti“, - teisinosi kancleris.

A. Mačiulis aiškino, kad nėra vienos priežasties, kodėl Vyriausybė smarkiai vėlavo pateikti savo išvadas dėl Seime svarstomų įstatymų projektų. Tam įtakos esą turėjo ir ministerijose užsitęsusios diskusijos, ir pertvarkos buvusioje Ministro pirmininko tarnyboje. „Be to, ir šios kadencijos Seimo nariai itin aktyvūs – pateikiama labai daug įvairių siūlymų“, - dėstė kancleris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.