Miškingų savivaldybių veikla – suparalyžiuota

Šešių miškingiausių šalies savivaldybių vadovai sako, kad Aplinkos ministerija perlenkė lazdą saugodama miškus. Pakeitus miškų įstatymą, miškų masyvais tapo ir mieste augantys medžiai. Jeigu savivaldybė nori nukirsti nors vieną medį ir vykdyti visuomenei svarbų projektą, turi aplinkos ministerijai sumokėti tūkstantines kompensacijas. "Lietuvos ryto" televizija praneša, kad papildomų pinigų savivaldybės tokiems reikalams neturi, tad merai neslepia, kad gali likti neįgyvendinti svarbūs ir žmonėms reikalingi projektai.

Miškingų savivaldybių merai prisipažįsta tapę miškų įkaitais.<br>V. Balkūnas
Miškingų savivaldybių merai prisipažįsta tapę miškų įkaitais.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Geda Kumžienė

2013-06-05 21:14, atnaujinta 2018-03-05 20:41

Ir laikas, ir pinigai

Kazlų Rūdos savivaldybėje miškai sudaro per 60 procentų teritorijos. Gyventojai džiaugiasi, kad gyvena žalumoje, o savivaldybės vadovai suka galvą, kaip tinkamai tenkinti visuomenės poreikius, nes pakeitus miškų įstatymą miškingos savivaldybės tapo neveiklios. Tokių savivaldybių Lietuvoje yra šešios.

„Mes miesto ribose turime 41 valstybinio miško sklypą, kuriam galioja tokie pat reikalavimai, kaip miško masyvui. Todėl norint sutvarkyti tą sklypą, netgi pravesti komunikaciją, reikalingi didžiuliai derinimai, kurie užtrunka metus ir daugiau“, - sako Kazlų Rūdos meras Vytautas Kanevičius.

Meras sako, kad tvarka mieste dabar atima ne tik daug laiko, bet ir pinigų. Už kiekvieną mieste iškirstą medį savivaldybės privalo į Aplinkos ministerijos sąskaitą pervesti kompensaciją.

„Šiuo metu mes tiesiame gatvę, kuria galėtume nukreipti sunkiasvorį transportą, kuris dabar važiuoja per miesto centrą. Tam prireikė nukirsti menkaverčių medžių – alksnių. Ir už už tą nukirtimo faktą mes turėjome sumokėti keliasdešimt tūkstančių litų kompensaciją“, - guodžiasi V. Kanevičius.

Varėna – miškų įkaitė

Kitos miškingos savivaldybės, Varėnos meras sako, kad Aplinkos ministerijos inicijuotas įstatymo pakeitimas paralyžiavo savivaldybės veiklą. Varėna jau prarado stambius verslininkus, kurie milijoninę gamybą ketino perkelti iš sostinės į Varėną, stringa kiti svarbūs projektai.

„Varėna tapo miškų įkaite, mes negalime nieko daryti. Turime valstybės prievolę savininkams gražinti nuosavybę. 38 žmonės laukia, kada mes sugebėsime įrengti sklypus. Deja, neturime laisvų vietų, nes aplink vien miškai“, - sako Varėnos meras Vidas Mikalauskas.

V. Mikalauskas tikina, kad mokėti Aplinkos ministerijai kompensacijas už kiekvieną nukirstą medį neturi iš ko. Savivaldybės nesuduria galo su galu, todėl neslepiama, gal miškų įstatymas kai kuriuos projektus sužlugdys.

„Bet kokia maža intervencija į mišką - iš karto gaunam per nagus arba per kišenę, - sako V. Mikalauskas. - Norėdami antros kategorijos miške vykdyti kokias nors statybas, mes pirmiausia turime pasiskaičiuoti savo finansines galimybes. Vieno hektaro vidutinė kaina - apie 80 tūkst. litų. Jeigu reikia plėsti kapines arba kurti naujas, reikia 10 ar 15 hektarų ploto. Paskaičiuokime kiek savivaldybei, mokesčių mokėtojų pinigų reikia sumokėti“.

Ministras: merai verkšlena

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis nelinkęs situacijos dramatizuoti. Esą merai per daug verkšlena.

„Mes pritariam, kad kapinės - galbūt tai vienintelė vieta, kur nereikėtų iš kišenės į kišenę perdėti. O šiaip - plėstis yra galimybė, ir už viską, kas priklauso mums, visuomenei, bendruomenei, reikia susimokėti“, - sako V. Mazuronis.

Palankesnės pozicijos miškingų savivaldybių vadovai tikisi iš Seimo. Parlamentui yra siūlymas dar kartą persvarstyti miškų įstatymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.