Australijos lietuviai susirinko prisiminti gyvenimą „lietuviškoje“ gatvėje

Australijos lietuviai nusprendė nupūsti istorijos dulkes ir prikelti senus prisiminimus. Lietuvių klube Sidnėjuje gegužės 4 dieną susirinko tie, kurie dar mena gyvenimą Hortono gatvėje. Šioje legendinėje Sidnėjaus gatvėje kūrėsi lietuviai, ištrūkę iš sovietų imperijos gniaužtų pasibaigus Antrajam pasauliniam karui. Aida Zastarskytė – Abromas sako į susitikimą pakliuvusi kiek netikėtai. „Pagrindinė priežastis buvo ta, kad mano vyras Jonas Abromas pirmąją savo naktį Naujajame Pietų Velse praleido Hortono gatvėje, svetingų lietuvių Zarembų šeimoje“, - sako ji.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-06-06 16:28, atnaujinta 2018-03-05 19:56

Idėja suburti Hortono gatvės gyventojus ir jų atžalas kilo Elei Šatkauskaitei-Kains. Renginio sumanytoja ir organizatorė kvietė visus, kurie įvairias būdais susiję arba prisilietę prie šios gatvės gyvenimo - praleido čia savo vaikystę ir jaunystę, pirmą kartą įsimylėjo, išmoko kalbėti lietuviškai. Elės tikslas buvo ne tik surengti susitikimą ir sukviesti kuo daugiau žmonių, bet ir surinkus atsiminimus išleisti knygą.

Šeštadienio popietę Sidnėjaus lietuvių klube susirinko daugiau kaip šimtas Hortono gatvės gyventojų. Atvyko atstovai ir iš Adelaidės, Melburno, Brisbanės, Tasmanijos ir kitų Australijos vietų.

Klubo įėjimą puošė iškaba „Welcome to Horton street“. Specialiuose ekranuose buvo demonstruojamos nuotraukos, nukeliančios į 60-uosius metus ir šias dienas. Pasak A. Zastarskytės – Abromas, iš daugia kaip 50 tikrųjų „hortoniečių“ likę tik šeši, kurie iki šiol tebegyvena šioje gatvėje.

„Nostalgiška, bet smagu nors mintimis sugrįžti į laikmetį, kuomet visi buvo jauni, gražūs ir trykštantys energija. Gyveno kaip viena didelė šeima, dalydamiesi džiaugsmais ir rūpesčiais, kartu švęsdami krikštynas ir gimtadienius“, - pasakoja lietuvė.

Renginyje dalyvavo ne tik lietuviai. Netoli Sidnėjaus esančio Blakslando miestelio atstovas parlamente Jasonas Clare'as pastebėjo, kad tai unikalus renginys, ir sakė, kad lietuvių bendruomenė užima svarbią vietą daugiakultūrėje Australijos visuomenėje.

Renginyje dalyvavo garbės konsulė Ginta Viliūnas. Ji anglų ir lietuvių kalbomis pasveikino susirinkusiuosius ir prisipažino, kad nors jos tėvai ir ji negyveno Hortono gatvėje, ji su pavydu žiūrėdavusi į šią lietuvišką salelę.

Iki šiol Hortono gatvėje gyvenanti Gwen Banner pagarbiai atsiliepė apie lietuvius, kurie, pasak jos, buvo ir yra labai draugiški ir paslaugūs. Ir šiandien ji gali išvardinti dešimtis istorijų, kuomet jos kaimynai lietuvaičiai atskubėdavo į pagalbą, ir jų buvimas kaimynystėje padarė gyvenimą kur kas lengvesniu.

Iš Amerikos kilęs lietuvių draugas Danas Bieri savo pasakojimu ypač suintrigavo klausytojus. Dano ryšiai lietuvių bendruomene dar labiau sustiprėjo, kai jis vedė lietuvaitę.

Buvęs Hortono gatvės gyventojas Petras Penkaitis prisiminė įdomiausius savo vaikystės nuotykius.

Programos pabaigoje nuskambėjo hortoniečio, o dabar adelaidiškio Algio Laurinaičio sukurtas Hortono gatvės himnas. Tai buvo renginio finalas, suvienijęs buvusius gatvės gyventojus ir svečius.

Pasibaigus oficialiai daliai, hortoniečiai dar ilgai nesiskirstė. Prisiminimai, nuotraukos atminimui, apsikeitimas adresais ir pokalbiai apie gražiausias ir linksmiausias dienas, praleistas Hortono gatvėje, užsitęsė iki vidurnakčio.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.