Idėją globos namų vaikams rasti šeimas trypė protestuotojai

Ketvirtadienį nevyriausybininkai susirinko paskelbti, kad visus Lietuvos globos namų auklėtinius įmanoma įkurdinti šeimose. Į tai grupelė protestuotojų atsakė įsiverždama į konferencijų salę, pašnibždomis piktindamasi ir komentuodama pasisakymus.

Vilniuje protestavo priešakinis kovotojų už tradicinę šeimą būrys. Tarp piketuotojų - tautinio jaunimo vadas J. Panka (su plakatu, dešinėje).<br>V. Ščiavinskas
Vilniuje protestavo priešakinis kovotojų už tradicinę šeimą būrys. Tarp piketuotojų - tautinio jaunimo vadas J. Panka (su plakatu, dešinėje).<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė, Artūras Jančys

Jun 6, 2013, 11:36 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:29 PM

Vaikų psichiatrui Dainiui Pūrui kalbant, kad Lietuvoje laikas atsisveikinti su vaikų institucine globa, viena protestuotoja tylomis piktinosi: „Taip kalba vaikų psichiatras?“

„Kiekvienas vaikas, patekęs gyventi į įstaigą, yra mūsų aplaidumo pasekmė. Galima padaryti, kad visi vaikai gyventų šeimose. Šios įstaigos dosniai išlaikomos mokesčių mokėtojų lėšomis. Galima tai pakeisti. Valstybė kol kas nei finansiškai, nei politiškai nieko nedaro, kad tai būtų užtikrinta“, - tikino D. Pūras.

SOS Vaikų kaimai Lietuvoje vaiko interesų atstovavimo patarėja Virginija Pleckevičienė aiškino, kad vaikų globos sistema yra ydinga ir nesuteikia vaikams galimybių patirti laimingos vaikystės.

„Laimingai vaikystei reikia šeimos aplinkos, reikia tvirtų ryšių tarpusavyje. Turime žinoti ne tik vaiko vardą, bet ir jo istoriją. Lietuvoje pernai buvo 10,5 tūkst. be tėvų globos likusių vaikų – tai Prienų arba Joniškio dydžio miestas. Per 2 tūkst. vaikų – visas Pagiegių miestas – pernai neteko tėvų globos“, - pasakojo V. Pleckevičienė.

Vaikams, kurių šeimos nepaimtų arba vaikui reikėtų ypatingos globos, jis liktų vaikų globos namuose. „Tokiu atveju institucija turi virsti globos namais, kurie veiktų kaip šeima“, - aiškino V. Pleckevičienė.

„Gelbėkit vaikus“ generalinei direktorei Rasai Dičpetrienei patikinus, kad salėje nėra nė vieno žmogaus, kuris sutiktų, kad globos namuose vaikui augti yra gerai ir kad „mes visi formuojame jų likimą“, iš protestuotojų atskriejo replika: „Jūs smegenis plaunat“.

Užsiminus apie raganų medžioklę, kai surašomos pavardės žmonių, kurie ruošia įstatymų pakeitimus naujajai tvarkai įdiegti, protestuotojai ėmė purkštauti: „O kodėl ne?“

Taip apšaudomi protestuotojų, nevyriausybininkai skatino valdžią pakeisti prioritetus – užuot tvarkius pastatus, rūpintis vaikų gerove, laiminga vaikyste.

„Kalbame apie sistemos netobulumą. Nekalbame, kad globos įstaigų darbuotojai nepadaro savo darbo“, - sakė R. Dičpetrienė.

Konferencijos pabaigoje protestuotojai apipylė konferencijos dalyvius klausimais, ar šeimynos virs „uabais“ - bendrovėmis. Nesulaukę atsakymų, protestuotojai ėmė ploti ir garsiai šaukti vienas per kitą, kad vaikams tokie pokyčiai nebūtų į naudą.

Viename būryje – nacionalistai ir sekspertė

Prieš vakarietiškus įstatymus, ginančius vaiko teises, susivienijo Juliaus Pankos Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga, per socialinį tinklalapį į mitingą rinktis aktyviai ragino ir buvusi liberalė, seksperte save vadinanti Milda Bartašiūnaitė. Ji gąsdino, kad priėmus naujus vaiko teisių ir globos įstatymus, Lietuvos vaikai bus grobiami iš šeimų ir pardavinėjami užsieniečiams.

Rinktis prie BNS protestuotojai nusprendė todėl, kad čia spaudos konferenciją rengė liberalių pažiūrų vaikų psichiatras Dainius Pūras. Prieš palengvintą vaikų paėmimo iš šeimų procedūrą ir privačių globos įstaigų plėtrą pasisakančių piketuotojų susirinko negausiai - apie 10.

Ant BNS pastato palangių išdėlioti plakatai su užrašais, smerkiančiais Seimo nares Violetą Šalasevičiūtę ir Ona Valiukevičiūtę, pasisakančias už vaikų teises nuo smurtaujančių ar atžalomis tinkamai negalinčių pasirūpinti tėvų ginančių įstatymų projektus, taip pat numatančius globos įstaigų reformą.

M. Bartašiūnaitė ir J. Panka piešė kraupius ateities vaizdus, jei Lietuvoje įsigalios juvenalinė teisė.

„Šalyse, kuriose galioja tokia teisė, pavyzdžiui, Norvegijoje ir Jungtinėje Karalystėje, dedasi baisūs dalykai. Dėl nesuvokiamų priežasčių vaikai atimami ir perduodami privačioms įvaikinimo agentūroms. Vaikai parduodami globėjams, tarp kurių yra ir homoseksualų poros“, - kalbėjo sekspertė.

M. Bartašiūnaitė aiškino esant platų prekybos vaikais tinklą, į kurį norima įtraukti ir Lietuvą. Ji minėjo amerikiečių tinklalapį adaption.com, kuriame esą galima užsisakyti vaiką, pasirenkant jo gebėjimus, išvaizdą.

Sekspertė, buvusi liberalė, teigia nusivylusi tiek Liberalų sąjūdžiu, tiek pačiu liberalizmu.

„Aš liberalizmą suprantu kitaip“, - tikino seksualiniu priekabiavimu buvusį švietimo ministrą Gintarą Steponavičių kaltinusi M. Bartašiūnaitė.

Ji tvirtino pasisakanti už tradicinę šeimą, prieš pernelyg plačias, jos manymu, homoseksualų teises.

J. Panka tvirtino, jog priėmus naujus globos įstatymus pagal Vakarų pavyzdį iškils pavojus lietuvių tautos egzistencijai.

Esą Lietuvos vaikai bus plėšte išplėšti iš šeimos ir pardavinėjami užsieniečiams.

„Vaiką bus galima atimti dėl menkniekių. Tarkime, jeigu vaikas atsisės į odontologo kėdę neišsivalęs dantų, o neduokdie dar ras ėduonies skylutę, toks vaikas gali būti atimtas iš tėvų, neva jie netinkamai prižiūri vaiką. Odontologai taps vaikais prekiaujančios valstybės informatoriais“, - sąmokslo teoriją dėstė tautinio jaunimo vadas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.