Gyvsidabriu apnuodyti teisininkai sunerimę

Keturiasdešimčiai Ukmergėje dirbančių teisininkų nustatytas lengvo laipsnio lėtinis apsinuodijimas gyvsidabriu ir skirta krūva vaistų. Gydymas gali užtrukti ilgai, bet neaišku, ar bus sėkmingas.

Ukmergės teismo pastatas, į kurio sienas įsigėrusių gyvsidabrio garų koncentracija leistinas normas viršijo tūkstančius kartų, buvo uždarytas.<br>D.Zimblienės nuotr.
Ukmergės teismo pastatas, į kurio sienas įsigėrusių gyvsidabrio garų koncentracija leistinas normas viršijo tūkstančius kartų, buvo uždarytas.<br>D.Zimblienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Jun 7, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:32 PM

Kasdien du leidžiami į veną ir devyni geriamieji preparatai ir maisto papildai, stiprinantys širdį, centrinę nervų sistemą, valantys kepenis, palaikantys normalią rūgščių pusiausvyrą organizme.

Tokią pirminę daugiau kaip 240 litų kainuojančią vaistų mėnesio dozę turės suvartoti gyvsidabriu užterštame Ukmergės teismo pastate dirbę žmonės.

Vėliau rekomenduojama reabilitacija sanatorijoje, paskui bus tęsiamas gydymas medikamentais, tada vėl laukia vizitai pas medikus, kurie tikrins, ar padeda paskirti vaistai. Ir vėl – ratas iš naujo.

„Tai užtruks iki amžiaus galo, tai diagnozė visam gyvenimui. Juk gyvsidabris iš organizmo taip lengvai nepasišalina.

Apie 80 procentų jo lieka ir tūno laukdamas menkiausio sunegalavimo.

Tada tarsi koks dumblas pakyla ir patenka į kraują, per kurį dar plačiau pasklinda.

Su tokia diagnoze jaučiuosi tarsi būčiau su užslėptu vėžiu: nežinai, kada, kaip ir kur jis išlįs.

Net gydytojai prisipažįsta, jog nėra susidūrę su tokiu atveju, tad jų galimybės normaliai viską ištirti ir numatyti būsimą poveikį yra labai miglotos.

Kai kas mano, kad mes siekiame kompensacijų iš valstybės. Esmė kita – mes tik norime gyventi, užauginti vaikus ir anūkus”, – kalbėjo Ukmergės advokatė 63 metų Regina Šaltinienė.

Abejoja tyrimų kokybe

Jau tuoj bus pusė metų, kai Ukmergės teisme rasta 2 kilogramai gyvsidabrio.

Pastatas, į kurio sienas įsigėrusių gyvsidabrio garų koncentracija leistinas normas viršijo tūkstančius kartų, buvo uždarytas, visi darbuotojai evakuoti ir įkurdinti laikinai dirbti rajono policijos komisariato bei Verslo ir turizmo centro patalpose.

„Jokios realios pagalbos iš valstybės iki šiol nėra.

Pavyko pasiekti tiktai tiek, kad mums būtų atlikti laboratoriniai sveikatos tyrimai ir kiekvienas sužinojome, kad esame apsinuodiję”, – kalbėjo R.Šaltinienė.

Be to, advokatė abejoja, ar galima pasitikėti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neuromokslų instituto Neurotoksikologijos laboratorijoje atliktais tyrimais.

„Dviem teismo darbuotojams savarankiškai išsityrus užsienyje organizme buvo aptikta gerokai – keletą kartų didesnė gyvsidabrio koncentracija nei Kauno laboratorijoje”, – sakė teisininkė.

Užsiminė apie piketą

Nerimaujantys dėl savo sveikatos ukmergiškiai teisėjai, prokurorai ir advokatai kreipėsi į šalies prezidentę, Vyriausybę, Seimą, Teisingumo ministeriją, Generalinę prokuratūrą ir Europos Komisiją.

Bet nė iš vienos šalies institucijos nesulaukta aiškaus atsakymo dėl konkrečių sprendimų. Tik pažadai: „Žiūrėsime, spręsime, darysime.”

Vyriausybė patarė kreiptis į Sveikatos apsaugos ministeriją.

Ministras Vytenis Andriukaitis dėl sveikatos būklės nerimaujantiems ir toksikologų išvadomis nepasitikintiems ukmergiškiams pasiūlė atlikti teismo medicininį tyrimą arba ekspertizę sveikatos sutrikdymo mastui nustatyti.

Teisingumo ministerija pranešė, kad nekompetentinga spręsti prašyme išdėstytų problemų, o Prezidentūra ir Seimas jau antras mėnuo tyli.

„Ką jau ką, o biurokratinį susirašinėjimą mūsų valdininkai perpratę puikiai.

Galbūt mums reikėtų surengti kokį piketą, kai Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungai čia suvažiuos aukšti pareigūnai iš Briuselio, ir taip atkreipti dėmesį?” – svarstė advokatas 47 metų Valdas Kersnauskas.

Pripažins tik po skrodimo?

„Lietuvos ryto” pašnekovams abejonių kelia ir dėl Ukmergės teismo pastate rasto gyvsidabrio atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Neoficialiai kalbama, kad jis pradėtas ne pagal tą Baudžiamojo kodekso straipsnį – dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo dviem ar daugiau asmenų.

Bet iki šiol byloje nėra nė vieno pripažinto nukentėjusiuoju.

„Nukentėjusiaisiais turbūt būsime pripažinti tik po mirties, kai bus atliktas skrodimas”, – liūdnai juokavo V.Kersnauskas.

Pirmoji sukruto advokatūra

Ukmergėje dirbančius gyvsidabriu apsinuodijusius advokatus bei jų padėjėjus pirmoji parėmė šalies advokatūra.

Septyniems advokatams buvo išmokėta po 2 tūkstančius, o dviem advokatų padėjėjams – po 1000 litų pašalpos.

Iš Generalinės prokuratūros penkių tūkstančių litų pašalpą gavo Ukmergėje dirbantis Vilniaus apylinkės prokuratūros 7-ojo skyriaus prokuroras Gintas Vaičiūnas.

Kiti keturi jo kolegos pašalpų dar laukia.

Vyriausybė iš savo rezervo fondo taip pat skyrė 532 tūkstančius litų situacijai Ukmergės teisme spręsti.

Šie pinigai, be kita ko, turėtų atitekti darbuotojų sveikatos tyrimams, kelionei pas specialistus apmokėti, laikinoms patalpoms pritaikyti teismo veiklai rajono policijos komisariate.

Juokiasi iš instrukcijos

O 26 Ukmergės teismo darbuotojai vietoj materialinės paramos iš Nacionalinės teismų administracijos gavo konsultacinės firmos „Sabelija” parengtą darbuotojo, dirbančio su gyvsidabriu, saugos ir sveikatos instrukciją.

12 puslapių instrukcijoje nurodoma, kad darbuotojai turi vykdyti darbo tvarkos taisyklių, nustatyto darbo ir poilsio laiko reikalavimus, ilsėtis, valgyti ir rūkyti tam tikslui skirtose vietose, dirbti tik tą darbą, kurį paveda tiesioginis Ukmergės rajono apylinkės teismo vadovas, ir tik tada, kai yra žinomi saugūs jo atlikimo būdai.

Taip pat primenama, jog pavojingas (kenksmingas) ir chemines medžiagas reikia atsargiai transportuoti, pilstyti, maišyti.

Galiausiai įspėjama, kad draudžiama įeiti į patalpą, užterštą gyvsidabriu, esant išvargus, pasiligojus ar prislėgtam, vartojant vaistus, kurie gali sukelti mieguistumą, arba išgėrus alkoholio ar pavartojus narkotikų.

„Kam reikalinga tokia instrukcija, kurią skaitydamas pasijunti esąs ne teismo, o kokios nors specializuotos, tik su cheminėmis ir pavojingomis medžiagomis dirbančios įmonės darbuotojas?” – šaipydamiesi klausė Ukmergės teismo darbuotojai.

Lietuvoje leistini kiekiai – didžiausi

* Gyvsidabrio leistinas kiekis šlapime (miligramai litre): 0,025 Vokietijoje ir 5,00 Lietuvoje.

* Gyvsidabrio leistinas kiekis kraujyje (miligramai litre): 0,01 Vokietijoje, 0,002 Kanadoje, 0,023 Rusijoje ir 0,35 Lietuvoje.

Greitai baigti ikiteisminio tyrimo nežadama

Brunonas Maculevičius

Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas

„Pirmiausia tyrimas buvo pradėtas dėl neteisėto disponavimo stipriai veikiančiomis ar nuodingomis medžiagomis, o vėliau buvo perkvalifikuotas papildant dar dviem Baudžiamojo kodekso straipsniais: dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo dviem ir daugiau asmenų bei pasikėsinimo padaryti nusikalstamą veiką.

Nukentėjusiojo statusą fizinis asmuo įgyja esant faktinių objektyvių duomenų, kad nusikalstama veika jam padaryta fizinė, turtinė ar moralinė žala.

Galimai nukentėję teisėsaugos sistemoje dirbantys ukmergiškiai jiems atliktų medicinos tyrimų rezultatus gali pateikti tiesiogiai Valstybinei teismo medicinos tarnybai ar Ukmergės rajono policijos komisariatui.

Kai tai bus padaryta, bus sprendžiama dėl pripažinimo nukentėjusiaisiais.

Dėl galimo įtariamojo šio nusikaltimo padarymu atliekami operatyviniai veiksmai. Kai ką jau turime. Bet šiemet šį darbą vargu ar pavyks baigti.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.