Mokesčių reforma kelia įtampą tarp valdžios partijų

Premjerui Algirdui Butkevičiui ir socialdemokratų kontroliuojamai Finansų ministerijai gali būti nelengva pradėti keisti šalies mokesčių sistemą. Vyriausybės siūlymus skeptiškai vertina ne tik koalicijos partneriai „darbiečiai“, bet ir kai kurie socialdemokratai bei „tvarkiečiai“.

Ginčai, kaip surinkti daugiau pinigų į biudžetą politikams kelia galvos skaumą.<br>M. Patašius
Ginčai, kaip surinkti daugiau pinigų į biudžetą politikams kelia galvos skaumą.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jun 10, 2013, 8:14 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:43 PM

Todėl premjero planai šią savaitę Vyriausybėje patvirtinti naujus mokestinius įstatymus gali ir neišsipildyti.

A. Butkevičius ir finansų ministras Rimantas Šadžius po kiekvieno naujo pasiūlymo, kaip keisti mokesčius, iškart susilaukia saviškių kritikos.

Tik pasigirdus Vyriausybės sudarytos mokesčių darbo grupės pasiūlymams, juos į miltus sumalė socialdemokratas Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Bronius Bradauskas. Nenurimsta ir Darbo partija. Ji pateikė savo pasiūlymus, kurie yra visiškai priešingi Finansų ministerijos planams.

Praėjusią savaitę Vyriausybei pateikus pirmuosius įstatymų projektus, „darbiečiai“ vėl apmėtė socialdemokratus kritikos granatomis.

Dauguma siūlymų – kosmetiniai

Nesugebėjus priimti sprendimų praėjusį trečiadienį, Vyriausybė prie mokesčių klausimo grįš šią savaitę.  

Finansų ministerija siūlo apmokestinti didesnes kaip 10 tūkst. litų pajamas, gautas iš kredito įstaigose laikomų indėlių ir kitų panašių investavimo produktų, taip pat tokį patį pelną, gautą pardavus vertybinius popierius. Šioms pajamoms būtų taikomas 15 proc. mokesčio tarifas.

Kitas siūlomas pakeitimas – didinti akcizus tabako gaminiams ir alkoholiui. Dėl to puslitris alaus ir degtinės brangtų apie 11 centų, o vyno – 16 centų. Cigarečių pakelis brangtų apie 30 centų. Dėl to kitais metais į biudžetą būtų papildomai surinkta apie 80 mln. litų.

Vyriausybė taip pat siūlo 100 litų - iki 570 litų - didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD). Už auginamą vaiką NPD papildomai didėtų iki 200 litų. Dėl to biudžetas kasmet netektų 170 mln. litų.

Dėl šio pakeitimo uždirbantys minimalų atlyginimą (jei neturi vaikų) atskaičius mokesčius gautų 15 litų daugiau, nei šiuo metu.

Tarp kitų siūlymų yra idėja mažinti mokesčius dividendams nuo 20 iki 15 proc., palikti toliau galioti pridėtinės vertės mokesčio lengvatas šildymui bei vaistams. Išliktų ir lengvata įmonėms, investuojančioms savo pelną.

Partneriai turi savo idėjų

Tačiau socialdemokratų koalicijos partneriai „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ tokiais pasiūlymais žavėtis neskuba.

„Iki pirmadienio analizuosime pasiūlymus, žiūrėsime, kam pritarti, o kam – ne. Mes pasisakome už klasikinių progresinių mokesčių įvedimą, tuo tarpu socialdemokratai linkę eiti kitu keliu – daryti mažesnį progresyvumą didinant NPD“, - apie valdančiųjų partijų nuomonių skirtumus penktadienį portalui lrytas.lt kalbėjo vienas iš „Tvarkos ir teisingumo“ lyderių Valentinas Mazuronis. Šio partijos prašymu, praėjusią savaitę svarstant mokesčių klausimus buvo padaryta pertrauka.

Dar didesnių ambicijų turi Darbo partija. Ji nepritaria siūlymui toliau taikyti pridėtinės vertės mokesčio lengvatą būsto šildymui. Vietoje to, partija ragina neturtingiems žmonėms mokėti papildomas kompensacijas. Skeptiškai vertinami ir planai didinti akcizus, apmokestinti pelną gautą už didelius indėlius.

Antra pagal dydį valdančioji frakcija yra parengusi daugybę biudžetui brangiai kainuoti galinčių pasiūlymų, pavyzdžiui, įvesti pridėtinės vertės mokesčio lengvatas mėsai ir daržovėms.

Kitas socialdemokratams nepatinkantis Darbo partijos pasiūlymas – įvesti „Sodros“ mokesčio lubas ir neskaičiuoti socialinio draudimo mokesčio nuo 5 tūkst. litų viršijančios mėnesinės algos. Tiesa, siūlydama tokį sprendimą Darbo partija elgiasi nenuoširdžiai, nes prieš kelias savaites, kai tą patį siūlė liberalai, „darbiečiai“ balsavo prieš.

Sako, kad kenkti nenori

Stebėdami tokią situaciją, kai kurie analitikai pastebi, kad Darbo partija sąmoningai pradėjo oponuoti socialdemokratų ir Vyriausybės pasiūlymams. Taip bandoma išsiskirti, nes nieko nedarant partijos reitingai gali ir toliau kristi.

Ne paslaptis, kad ir patys socialdemokratai neoficialiuose pokalbiuose dažnai skundžiasi Darbo partijos ir jos tikrojo lyderio Viktoro Uspaskicho elgesiu, kuris pasireiškia nuolatiniais bandymais trukdyti A. Butkevičiui.

Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas spėja, kad taip Darbo partija tikisi iš koalicijos partnerių išsikovoti naudingų sprendimų. 

Išgirdęs tokius pasvarstymus V. Uspaskichas juokėsi.

„Mūsų santykiai su premjeru ir Vyriausybe geri. Mes nenorim niekam pakenkti. Tačiau mes taip pat negalime nieko nedaryti, kai darbai nevyksta. Kadangi Vyriausybė per pusę metų nepateikė mokesčių pasiūlymų, mes tai padarėme patys. Tegul jie nepyksta, tačiau dabartiniai pasiūlymai yra tušti ir nereikšmingi“, - portalui lrytas.lt kalbėjo V. Uspaskichas.

„Tvarkietis“ V. Mazuronis taip pat nesistebi, kad partijos dėl mokesčių daug ginčijasi.

„Su mokesčiais susiję įstatymai yra vieni svarbiausių, dėl to visada yra daug diskusijų, skirtingų nuomonių, todėl dabartinė situacija yra visiškai normali“, - kalbėjo V. Mazuronis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.