Valdančiųjų planas: parodyti duris įgrisusiam prokurorui

Keturių partijų valdančiojoje koalicijoje – užmojai iš posto išversti generalinį prokurorą Darių Valį, kurį 2010-aisiais paskyrė ir turi teisę atleisti jį uoliai globojanti prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Prezidentė D. Grybauskaitė beveik prieš trejus metus D. Valį paskyrė Generalinės prokuratūros vadovu.<br>M. Kulbio nuotr. iš archyvo
Prezidentė D. Grybauskaitė beveik prieš trejus metus D. Valį paskyrė Generalinės prokuratūros vadovu.<br>M. Kulbio nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

2013-06-10 07:07, atnaujinta 2018-03-05 17:43

Apie tai, kad dėl prieštaringų sprendimų ir nemokšiškumo daug kritikos iš visų pusių nuolat sulaukiantis generalinis prokuroras D. Valys pagaliau turėtų būti atstatydintas, prabilta praėjusią savaitę vykusiame valdančiosios koalicijos politinės tarybos pasitarime, rašo „Lietuvos rytas”.

Valdantieji šiame posėdyje svarstė, kaip reikėtų reaguoti į pranešimus apie Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) regztas provokacijas prieš socialdemokratų lyderius Algirdą Butkevičių ir Juozą Oleką.

Tai, kad STT agentai, prieš kurį laiką šantažuodami žemesnio rango kairiuosius, siekė apjuodinti dabartinės valdančiosios partijos vadovus, atskleidė „Lietuvos rytas”.

Pateiktas ne vienas siūlymas

Valdančiosios koalicijos politinės tarybos pasitarime nuskambėjo tiek siūlymų palaukti Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos tyrimo išvadų, gal net suteikti jai specialų laikinosios komisijos statusą, tiek ir nelaukiant šių išvadų smogti D. Valiui.

Politikai kone vieningai pritarė, kad jeigu STT agentai turėjo užmačių išprovokuoti socialdemokratų lyderius ir į savo planus neteisėtais būdais bandė įtraukti šios partijos bendražygius, atsakomybę už tokius veiksmus turi prisiimti ikiteisminius tyrimus kontroliuojanti prokuratūra ir jos vadovai.

Statuto negalėtų vetuoti

Vis dėlto pašalinti prezidentės skiriamą ir atleidžiamą generalinį prokurorą Seimui nėra taip paprasta.

Todėl buvo tartasi, kaip šiuo atveju būtų galima apeiti Prezidentūrą, ir prisimintos per ankstesnes kadencijas teiktos, bet tuomet didesnio dėmesio nesulaukusios Seimo statuto pataisos. Jos numato, kad Seimui nepatvirtinus prokuratūros veiklos ataskaitos pareigūnas turėtų rašyti atsistatydinimo pareiškimą.

Nors Seimo statutas turi įstatymo galią, tai vienintelis teisės aktas, kuris įsigalioja be šalies vadovo parašo. Taigi D. Grybauskaitė statuto pataisų nebegalėtų vetuoti ir užkirsti kelio valdančiųjų užmojams.

Seimas dar nėra patvirtinęs 2012 metų prokuratūros veiklos ataskaitos, todėl sulaukęs nepalankaus parlamento sprendimo generalinis prokuroras D.Valys esą turėtų trauktis, jei iki tol būtų priimtos statuto pataisos.

Turėtų susiprasti ir pats

Bet socialdemokratas Julius Sabatauskas, kurio vadovaujamas Teisės ir teisėtvarkos komitetas yra atsakingas už prokuratūros veiklos parlamentinę kontrolę, mano, kad vien statuto pataisų šiuo atveju vis dėlto neužtektų.

Norint pakeisti generalinio prokuroro atleidimo tvarką, reikėtų pakeisti ir kai kuriuos kitus įstatymus, pavyzdžiui, Prokuratūros veiklos įstatymą.

Be to, J. Sabatauskas įsitikinęs, kad siūloma statuto pataisa yra perteklinė: „Jeigu Seimas nepritartų prokuratūros ataskaitai, bet koks save gerbiantis jos vadovas turėtų dėti pareiškimą ant stalo. Tai tarsi ir savaime suprantama, to reikalautų ir nerašytas pareigūnų garbės kodeksas.”

Ir pritaria, ir abejoja

„Lietuvos ryto” šaltinių teigimu, valdančiosios koalicijos politinėje taryboje kilusiems užmojams atleisti D. Valį gana entuziastingai pritarė visų partijų atstovai.

Tam, kad ką nors būtina keisti, pritarė ir premjeras A. Butkevičius.

Vėliau kalbinami pasitarimo dalyviai „Lietuvos rytui” sakė, kad palaikančių šį sumanymą galėtų atsirasti net ir opozicijos gretose, nes generalinio prokuroro veikla daugeliui įgrisusi iki gyvo kaulo.

Vis dėlto valdantieji nėra įsitikinę, ar toks planas išdegs.

Kai kurie „tvarkiečiai” neoficialiai teigė, kad jų frakcija greičiausiai balsuotų už Seimo statuto pataisas. Panašiai nusiteikę ir „darbiečiai”.

Tačiau šių frakcijų atstovai abejojo socialdemokratais, tvirtindami, kad atėjus balsavimui pirmieji į krūmus gali nerti būtent jie – pagrindinei valdančiajai partijai erzinti šalies vadovę esą būtų pernelyg rizikinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.