„Laiko ženklai“: Neatsakingumo liga guldo šalies policiją

Šalies policijai vėl tenka teisintis. Pareigūnų bejėgiškumu dabar piktinasi Kazlų Rūda, neseniai palaidojusi abiturientę, kurią per avariją pražudė ieškomas nusikaltėlis.

Daugiau nuotraukų (1)

„Laiko ženklai“

Jun 11, 2013, 8:18 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:45 PM

Progų piktintis policija dabar – per akis. Pastaroji tragedija atkreipė dėmesį į dar vieną problemą – nusikaltėliai gali sėkmingai slapstytis nuo bausmės netgi pareigūnų panosėje.

Būtent taip nutiko Kazlų Rūdoje. Du kartus teistas V. Lelešius šių metų sausį už sukčiavimą sulaukė pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmės ir netrukus ėmė slapstytis. Kovo mėnesį jis jau buvo sučiuptas policininkų, bet nuo jų paspruko.

Tada nusikaltėlis vėl slapstėsi. Policija jo vis nerado, nors Kazlų Rūdos gyventojai teigia jį ne kartą matę. Avarijos dieną esą jis buvo pastebėtas besišlaistantis po miestelį, kol galiausiai lėkdamas automobiliu rėžėsi į abiturientės vairuojamą mašiną.

Šis atvejis, kai nuteistieji pasislepia nuo teisėsaugos, anaiptol ne vienintelis. Šiuo metu policija ieško septynių vien žmogžudystėmis apkaltintų asmenų.

Ypač šokiruoja už savo draugės nužudymą 11 metų kalėti nuteisto gargždiškio V. Alboko istorija. Klaipėdos apygardos teismas po nuosprendžio jo ne tik nesuėmė, bet ir leido atgauti dokumentus. Negana to, nuteistojo giminaičiams dar ir grąžintas 50 tūkst. litų užstatas.

Susidaro įspūdis, kad teismas stengėsi žudikui sukurti kuo patogesnes sąlygas pabėgti į užsienį, kur gyvena jo motina. Dabar jau niekas negali pasakyti, kada jis bus surastas. Be abejo, bėglio paieškos dar nemažai ir kainuos.

O juk pinigų trūkumu pirmiausia ir teisina savo nesėkmes policija bei kitos teisėsaugos įstaigos. Po tragedijos Kazlų Rūdoje pareigūnai skundėsi, kad 13 tūkstančių gyventojų turinčiame mieste dirba vos vienas patrulių ekipažas, komisariatui trūksta šešių policininkų.

Panašiai, tik iš dar aukštesnių tribūnų (dabar šalies policijos vadovai kažkodėl tylėjo) buvo kalbama ir prieš porą mėnesių, kai pareigūnams laiku nereagavus į pagalbos prašymus buvo įvykdytos dvi kraupios žmogžudystės.

Iš pradžių Klaipėdos rajono policija praleido pro ausis vyro smurtą kentusios moters prašymus gelbėti, nors smurtautojui buvo uždrausta artintis prie šeimos namų ir jau kitą dieną jis turėjo atsidurti už grotų. Policininkai atvyko tik tada, kai moteris buvo nužudyta.

Po kelių dienų Šakių rajono policija neužkirto kelio dviejų moterų nužudymui Kudirkos Naumiestyje, nors jų kaimynai, girdėję baisų girtavusios draugijos keliamą triukšmą, ne kartą kvietė pareigūnus.

Tuomet kilus skandalui policijos vadovai atsikirto, kad jie bejėgiai ką nors pakeisti, nes ir šiaip skurdus biudžetas krizės sąlygomis buvo dar smarkiau apkarpytas ir šiemet yra maždaug 200 mln. litų mažesnis nei 2008 metais, pareigūnų skaičius sumažėjęs nuo 11 tūkst. iki 9,5 tūkstančio, o iškvietimų padaugėjo.

Šakių rajono policija teisinosi, kad Kudirkos Naumiestyje iš viso nėra nė vieno nuolat dirbančio policininko, o laiku reaguoti į iškvietimą sutrukdė tai, jog vienintelis patrulių ekipažas buvo išvykęs aiškintis kito įvykio.

Panašūs ir moters nužudymui kelio neužkirtusių Gargždų policininkų paaimanavimai.

Lyg ir nepasiginčysi: policija nepakankamai finansuojama. Nenormalu, kai rajone naktimis budi vienas patrulių ekipažas, į įvykio vietą tenka važiuoti ir 25 kilometrus, o dar benzino stinga.

Kita vertus, ar reikia papildomų pinigų, kad nuteistas nusikaltėlis nebūtų išleidžiamas po nuosprendžio iš teismo salės ir dar su asmens dokumentais? Negi tik gaudami didesnes algas policininkai nežiopsos ir neleis dingti jiems iš panosės savą pasaką sukūrusiam asmeniui?

Akivaizdu, kad tokie atsitikimai vienu atveju rodo teismų, o kitu – policijos atsainų darbą. Geresnis finansavimas gal tik skatintų pareigūnus labiau vertinti savo darbo vietą.

Motyvacijos itin stinga policijai. Atrodytų, po tragedijos Aleksandrijos kaime, kur girtas Skuodo policininkas S. Paulikas suvažinėjo tris vaikus, o vėliau neblaivus Trakų policininkas S. Šostakas sukėlė avariją, pražudžiusią tris kauniečius medikus, jau joks pareigūnas nedrįs sėsti prie vairo apspangęs nuo alkoholio.

Tačiau pernai girtas Šakių rajono policijos patrulių būrio vadas V. Demenius mirtinai sužeidė paauglį dviratininką.

Dabar vėl ateina pasibaisėjimą keliančių žinių apie tai, kaip vos ant kojų pastovintys policininkai sėda prie vairo.

Prieš porą savaičių tik budrių žmonių dėka pavyko išvengti tragedijos, kai sunkiai ant kojų pastovėti pajėgęs Širvintų policijos patrulis sėdo prie automobilio vairo ir kreivojo greitkeliu. Ant nusitašiusio vairuotojo kelių sėdėjo mažametis vaikas, o šalia įtaisytoje kėdutėje buvo dar ir kūdikis.

Tai iškalbinga ir kitu požiūriu. Žmonės pranešė apie neblaivų vairuotoją policijai, bet kaip sveiku protu galima paaiškinti jo žmonos, kuri padėjo įsiropšti į mašiną girtam vyrui ir pati su vaikais įsėdo kartu važiuoti, elgesį?

Tai signalas, kad dalis šalies visuomenės tebeserga pavojinga neatsakingumo liga. Ko stebėtis, kad policininkai nevertina darbo vietų, jeigu žmonės gali numoti ranka net į savo ir kitų gyvybę?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.