Lietuvoje apsilankęs Tibeto politinis lyderis prašė paramos

Tibetas yra Europos ir pasaulio

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 13, 2013, 3:18 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:02 PM

„Tibetas yra išbandymas Europai ir tarptautinei bendruomenei, nes mes tikime ir praktikuojame demokratiją bei nesmurtinius veiksmus. Mes esame sektinas modelis daugeliui pabėgėlių ir marginalizuotų grupių visame pasaulyje, ir tuo didžiuojamės“, - ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo L. Sangay.

„Dabar Europa ir tarptautinė bendruomenė turi atsakyti, ar jūs iš tiesų remiate tai, ką propaguojate ir kuo tikite - demokratiją ir nesmurtinius veiksmus. Jei sakote, kad demokratija ir nesmurtiniai veiksmai yra gerai, vadinasi, tibetiečiai yra geri vyrukai. O jeigu neremiate Tibeto ir Tibeto žmonių, iš tikrųjų tai atsispindi jumyse“, - tvirtino jis.

Tibeto politinis lyderis sakė, kad Tibeto atžvilgiu valstybėms reikia pasirinkti: laikyti savo paramą šiam Kinijai priklausančiam Himalajų regionui santykių su Kinija bloginimu arba savo principų laikymusi.

„Klausimas yra, ar tai (santykių - BNS) su Kinijos valdžia bloginimas, ar ne. (...) Jei jūs ką nors sakysite arba nieko nesakysite, Kinijos valdžia gali tai palaikyti bloginimu ir apkaltini jus tuo“, - teigė jis.

Anot L.Sangay, nors JAV prezidentai, taip pat ir dabartinis vadovas Barackas Obama (Barakas Obama) susitinka su Tibeto dvasiniu lyderiu Dalai Lama, santykiai su Kinija nenutrūko.

„Ir tai nedaro jokios žalos kaip tokios, santykiai tęsiasi. Reikia pasirinkti: arba ką nors sakote - tai gali būti žalinga, ką galvojate, bus žalinga, arba laikotės savo principų“, - dėstė Tibeto politinis vadovas.

L.Sangay teigimu, apie pagrindinius savo principus turėtų kalbėti ir Lietuva, nuo liepos pirmininkausianti Europos Sąjungai (ES).

„Pirmininkavimas yra svarbi platforma kalbėti Europos bendruomenės, ir ypač Lietuvos, vardu, pasisakyti apie principus, kuriais remiasi Lietuva, pagrindinius Lietuvos patirties principus“, - sakė jis.

Tibeto vyriausybės tremtyje vadovas teigė, jog buvusios Sovietų Sąjungos okupuotos Lietuvos ir Kinijos okupuoto Tibeto patirtis yra panaši.

Pastaruosius kelerius metus Tibete vyksta tragiškas pasipriešinimas Pekino valdymui. L.Sangay teigimu, nuo 2009 metų protestuodami save padegė 119 tibetiečių, apie 100 iš jų mirė.

Lietuva Himalajų kalnuose esantį Tibeto regioną laiko Kinijos dalimi, tačiau kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis pasisako už taikų Kinijos valdžios ir tibetiečių dvasinio lyderio Dalai Lamos bei jo atstovų santykių sureguliavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.