M. A. Pavilionienė: „Įstatymų projektai dvelkia fašistine ideologija“

Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorės Dovilės Šakalienės įsitikinimu, po įstojimo į Europos Sąjungą (ES) žmogaus teisių srityje buvo stagnacija, vėliau prasidėjo regresas. Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė antrina, kad kai kurie Seimo narių siūlomi įstatymo projektai dvelkia fašistine ideologija.

Marija Aušrinė Pavilionienė įsitikinusi, kad Lietuvoje žmogaus teisės mažai kam rūpi.<br>V. Valentinavičius
Marija Aušrinė Pavilionienė įsitikinusi, kad Lietuvoje žmogaus teisės mažai kam rūpi.<br>V. Valentinavičius
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Jun 13, 2013, 7:11 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:49 PM

Žmogaus teisių stebėjimo instituto pristatytoje žmogaus teisių apžvalgoje konstatuojama, kad Lietuvai įstojus į ES žmogaus teisių padėtis nuolat blogėja: „Jei prieš keletą metų negatyvi retorika prieš žmogaus teises buvo išimtis, tai dabar nuolat rodomas priešiškumas žmogaus teisėms.“

Konservatorių frakcijos narys Rimantas Dagys įsitikinęs, kad į žmogaus teises Lietuvoje žiūrima per siaurai, esą, didelis dėmesys skiriamas homoseksualų teisėms. Tuo tarpu socialdemokratų frakcijos narė M. A. Pavilionienė įsitikinusi, kad žmogaus teisių negalima interpretuoti.

Konservatoriai garbina tik tradicinį šeimos modelį

„Žmogaus teisių stebėjimo institutui vargu ar rūpi šeimos teisė, vaiko teisė turėti abu tėvus ar jo teisė į gyvybę“, – „Lietuvos ryto“ laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjo R. Dagys.

Tačiau M. A. Pavilionienė prieštaravo konservatoriui teigdama, kad šis garbina vienintelį šeimos modelį apie kitus negalvodamas: „Jūs kalbate apie vieną šeimos modelį – tradicinę šeimą. Mes kalbame apie įvairias šeimos formas ir apie tai, kad šios šeimos turi teisę gyvuoti.“

Seimo narės įsitikinimu, pastarąsias dvi savaites Seime registruoti projektai propaguoja Seimo nario Petro Gražulio moralines vertybes: „Kitokios lytinės orientacijos asmenys neneigia vertybių, jie turi savo vertybes, kuriomis vadovaujasi.“

Replikuodama į J. Dagio pasakymą, kad pagrindinė vaiko teisė turėti skirtingų lyčių tėvą ir motiną, D. Šakalienė minėjo, kad žmogaus teisių aktyvistai nepaneigia šios teisės, tačiau jie atsižvelgia į dabartinę socialinę realybę.

„Atsižvelgdami į socialinę realybę matome, kad vaikai gyvena ir su vienišais tėvais, ir su vienišomis motinomis – vaikai gyvena ir vienos lyties šeimose“, – kalbėjo ji.

Lietuva neprivalo vykdyti įsipareigojimų ES

J. Dagio įsitikinimu, Lietuva neprivalo įgyvendinti tarptautinių įsipareigojimų Europos Sąjungai. Esą galima diskutuoti dėl vertybių, tačiau kiekvienos valstybės teisė – apsispręsti dėl šeimos sampratos.

„Jei Petrui Gražuliui pavyks detalizuoti, kas yra „konstitucinių dorovinių vertybių niekinimas“, tuomet reikėtų priimti siūlomą įstatymą“, – kalbėjo jis.

J. Dagio įsitikinimu, reprodukcinės sveikatos įstatymas – veterinarinis įstatymas. Tokią nuomonę Seimo narys išsakė replikuodamas į M. A. Pavilionienės pasakymą, kad Lietuva iki šiol neturi dirbtinio apvaisinimo įstatymo.

Seimo narė pastebėjo, kad Lietuvoje moterų teisės taip pat diskriminuojamos, kadangi grupė parlamento narių pateikė projektą, kuriuo mėginama uždrausti nėštumo nutraukimą ir draudžia kitokį apvaisinimą: „Jei aš esu vieniša moteris, netekėjusi ir norėčiau susilaukti kūdikio, turėčiau turėti galimybę atlikti dirbtinį apvaisinimą. Lietuvoje tokios galimybės nėra.“

Įstatymų projektai dvelkia fašistine ideologija

Seimo narės M. A. Pavilionienės nuomone, kai kurie Seimo narių siūlomi įstatymai dvelkia fašistine ideologija.

„Birželio 11 dieną jūs pateikėte įstatymą, kad jei kažkas drįsta kritikuoti seksualinį elgesį, seksualinę praktiką – tai nėra diskriminacija, nes bus bandoma tuos žmones, gyvenančius kitokį lytinį gyvenimą, gydyti atkuriamąja terapija. Ar tai nėra nacistinė ideologija?“ – klausė Seimo narė.

Seimo nario nuomone, kritikuotinas konvencijos smurto prieš moteris turinys, kadangi jos negalima ratifikuoti su išlygomis, todėl apskritai jos nereikėtų priimti.

„Tarp konvencijoje esamų straipsnių yra straipsnių, nepriimtinų mūsų bendruomenei, kuriuose įteisinama socialinės lyties sąvoka“, – sakė jis.

M. A. Pavilionienė paaiškino Seimo nariui, kad socialinės lyties samprata atsirado XX a., kai prasidėjo moterų judėjimas, feminizmo teorijos, moterų studijų centrai: „Tuomet moterys paaiškino, kad šimtmečiais vyrai vaidino stipriosios lyties vaidmenį, o moterims buvo atiduota antrosios ir silpnosios lyties vaidmuo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.