Valdantieji įsivėlė į kovą – kėdė už kėdę

Jei jūs neduodate mums postų po savo stogu, mes neduosime jums po savuoju ir ten tvarkysimės taip, kaip norime. Taip elgiasi didžiausios valdančiosios partijos, besigrumiančios dėl įtakos ministerijose.

Ar tikrai socialdemokratai į Susisiekimo ministeriją Ž.Pinskuvienės neįsileido dėl kompetencijos stokos?
Ar tikrai socialdemokratai į Susisiekimo ministeriją Ž.Pinskuvienės neįsileido dėl kompetencijos stokos?
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Jun 17, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:20 AM

Socialdemokratai ir „darbiečiai” niekaip nebaigia viceministrų postų dalybų. Jos jau virto painia šachmatų partija.

Dėl to, kad socialdemokratai nedavė „darbiečiams” norimo posto Užsienio reikalų ministerijoje (URM), šie keršija didiesiems koalicijos partneriams ir neduoda jiems postų kitose svarbiose ministerijose, pavyzdžiui, Žemės ūkio ministerijoje (ŽŪM).

Negana to, tai, kad šios vienos turtingiausių ministerijų vadovybėje nėra didžiausios partijos statytinio, ją kontroliuojantiems „darbiečiams”, žinoma, tik į naudą.

Jie jau pradėjo ministerijos reorganizavimą, kurio tikslas – ne tik išmėtyti visus, nepatinkančius partijai ir jos tikrajam vedliui Viktorui Uspaskichui, bet ir parengti vietas savo partijos kadrams.

Vieni kitiems užtrenkia duris

Ministerijų viršūnes ėmę dalintis socialdemokratai, „darbiečiai”, „tvarkiečiai” ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) tam, kad patenkintų savo apetitą, vėl grąžino senąją tvarką, kai viceministrų galėjo būti keli.

Tačiau šios dalybos niekaip nesibaigia.

Viena svarbiausių to priežasčių – socialdemokratų ir Darbo partijos (leiboristų) susikirtimas po URM stogu.

Socialdemokratų ministras Linas Linkevičius atsisakė į viceministrus „darbiečių” siūlyto ministerijos valdininko Mantvydo Bekešiaus ir kovą paskyrė savo statytinį iš Lietuvos atstovybės prie Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Andrių Krivą.

Įsižeidę „darbiečiai” dar mėgino spausti socialdemokratus, kad šie surastų M.Bekešiui kitą tokią pat šiltą ir aukštą vietą, tačiau jiems savo atstovą teliko priglausti saviškio Seimo pirmininko Vydo Gedvilo sekretoriate, kur jis tapo patarėju.

Tačiau socialdemokratai sulaukė atsakomojo „darbiečių” smūgio ŽŪM. Kovo mėnesį savo postą mįslingai – „dėl asmeninių priežasčių” – paliko socialdemokratų viceministras, buvęs Rokiškio meras Vidmantas Kanopa.

Nuo to laiko šioje ministerijoje yra tik trys viceministrai – kailį dėl posto pakeitęs buvęs konservatorių viceministras Mindaugas Kuklierius, „darbietis” Rytis Šatkauskas ir LLRA delegatė Leokadija Počikovska. O socialdemokratams turinti priklausyti kėdė lieka tuščia.

Kerštą lydi kerštas

Šaltiniai valdančiosios koalicijos – pirmiausia socialdemokratų – viršūnėse „Lietuvos rytui” patvirtino, jog viceministro kėdės pagrindinei valdančiajai partijai ŽŪM užimti iki šiol nepavyksta dėl to, kad taip jai keršija „darbiečiai”.

Socialdemokratai jau kurį laiką partneriams yra pateikę savo kandidatūrą.

Tai buvęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas, socialdemokratų vedlio, premjero Algirdo Butkevičiaus visuomeninis konsultantas Darius Remeika.

Neatmestina, kad „darbiečių” pyktį didina ir kitos nuoskaudos, pavyzdžiui, socialdemokratų nenoras paremti juos kovoje su Darbo partiją (leiboristus) dėl juodosios partijos buhalterijos teisiančiais teismais ir Prezidentūra.

Lyg tyčia, pastaruoju metu socialdemokratai užtrenkė kitos svarbios ministerijos – Susisiekimo – duris ten viceministre „darbiečių” siūlytai Živilei Pinskuvienei.

Ši įtakinga partijos narė buvo išrinkta į Seimą, tačiau ten jos neįleido Konstitucinis teismas, paskelbęs, kad ji ir keli kiti „darbiečiai” savo vietas partijos sąraše užėmė neteisėtai po rinkėjų balsų pirkimo skandalo.

Susisiekimo ministerijoje dirba ir kitas „darbiečių” atstovas – Saulius Girdauskas.

Tačiau kėdę būtent šioje svarbioje ministerijoje partija Ž.Pinskuvienei parinko greičiausiai kaip savotišką kompensaciją.

Bet, „Lietuvos ryto” žiniomis, šiomis dienomis socialdemokratas susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius ir pats premjeras A.Butkevičius galutinai atmetė maždaug prieš mėnesį jiems pasiūlytą Ž.Pinskuvienės kandidatūrą.

Oficiali „darbiečiams” pasakyta priežastis – Ž.Pinskuvienei trūksta kompetencijos susisiekimo srityje.

Neatmestina, kad „darbiečiai” šią savo atstovę siūlys į kitas ministerijas, pavyzdžiui, Ūkio ar Energetikos.

Partijos lyderiai Seime ėmė stumti nutarimo projektą, kuriuo balsų pirkimo byloje tik liudininke tapusi Ž.Pinskuvienė būtų grąžinta į partijos rinkimų sąrašą ir į Seimą.

Nauja valdžia – vėl karpymai

O ŽŪM „darbiečiai” jau tvarkosi lyg savo kieme – čia pirmuoju smuiku griežia už ministro Vigilijaus Juknos nugaros stovintys R.Šatkauskas ir M.Kuklierius.

Dešiniųjų valdžia per visą savo kadenciją ne vieną kartą keitė ministerijų administracijos struktūrą, prisidengdama „optimizacija” ir „taupymu”, o iš tiesų norėdama išmėtyti nereikalingus žmones ir priimti saviškius. Net keletą kartų administracijos struktūra buvo keista ir ŽŪM.

Tačiau naujoji ministerijos vadovybė jau spėjo kibti į naujo reorganizavimo darbus.

Nuo liepos 9-osios ministerijoje keičiasi administracijos struktūra.

Tai dar balandį V.Juknos įsakymu sudarytos specialiosios darbo grupės triūso vaisius, kurį savo įsakymu prieš mėnesį patvirtino tas pats V.Jukna.

Beje, darbo grupė pasiūlė administracijos pakeitimus priešpaskutinės balandžio savaitės viduryje, o ministras savo įsakymu kai kuriems padaliniams ir jų vadovams nurodė parengti naujus nuostatų projektus ir darbuotojų pareigybių aprašymus iki kito pirmadienio – per savaitgalį.

„Lietuvos rytui” ministerija tvirtino, kad pagrindiniai pertvarkos motyvai – mažinamas vadovaujančių darbuotojų skaičius ir stambinami, jungiami ir stiprinami kai kurie padaliniai – „įsteigiant naujas pareigybes tuose padaliniuose, kuriuose reikia stiprinti atitinkamas funkcijas”, pavyzdžiui, gyvulininkystės ir išmokų už žemės plotus paramos.

Kiek sumokėsime – nežinia

Ministerija naikina kai kuriuos padalinius ir pareigybes Kaune, kurias buvo sukūrusi buvusi valdžia. Pačioje ministerijoje nelieka Pasirengimo pirmininkauti ir tarptautinio bendradarbiavimo departamento – mat niekam nebereikia rengtis, nes Lietuva tuojau pradės pirmininkauti.

Sujungiant kai kuriuos padalinius bus įsteigtas naujas Ekonomikos ir tarptautinio bendradarbiavimo departamentas.

Vienas šio departamento skyrių atliks dabartinio Viešųjų ryšių skyriaus funkcijas, nes šis yra naikinamas.

Kiek valdininkų atsidurs gatvėje, kiek naujų ir tuščių etatų bus įsteigta ir kiek visa tai kainuos biudžetui, ministerija teigia kol kas negalinti pasakyti – mat neaiškus kai kurių įspėtų, kad perkeliami į kitą darbo vietą ministerijoje, valdininkų apsisprendimas.

Tačiau neoficialiai teigiama, kad per šį reorganizavimą už ministerijos borto nubyrės vos keli valdininkai, o pats šis reorganizavimas – tik pasirengimas kur kas didesnei pertvarkai, kuri prasidės kitų metų pradžioje.

Pasiekė V.Uspaskicho ranka?

Tarp valdininkų, kurie atsidurs gatvėje, – Vidaus audito departamento Žemės tvarkymo ir administravimo audito skyriaus, kuris tikrino ministerijai pavaldžius žemėtvarkininkus, vadovė Virginija Žuromskaitė.

Ši konservatorė iš aukštų pareigų Kauno miesto savivaldybėje po ministerijos, kuriai vadovavo jos partijos kolega iš Kauno Kazys Starkevičius, stogu nusėdo dar 2011 metais.

Tačiau įdomiausia tai, kad ji išgarsėjo dar per vieną pirmųjų galimo finansinio sukčiavimo skandalų, į kurį buvo įsivėlęs dabartinis „darbiečių” lyderis V.Uspaskichas.

Prieš 14 metų Kauno apygardos mokesčių inspekcijos, kuriai vadovavo V.Žuromskaitė, iniciatyva buvo areštuota net 270 mln. litų, priklausiusių su V.Uspaskicho bendrove „Vikonda” susijusiai neapmokestinamajai kompanijai „Jangila”, kuri esą galėjo nusukti didžiules sumas nuo Lietuvos biudžeto.

V.Uspaskichui išlipus iš balos ir su socialliberalų vėliava patekus į Seimą ir visos valstybės valdžią, V.Žuromskaitė ne tik neteko posto, bet ir turėjo aiškintis teisėsaugai.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba buvo ją pačią apkaltinusi pagalba pridėtinės vertės mokesčio grobstytojams, kurie iš biudžeto esą galėjo pasisavinti milijonus.

Tuomet V.Žuromskaitė, kurią ir vėliau įvairūs politikai ir teisėsaugininkai už akių kaltino įvairiomis nuodėmėmis, atvirai samprotavo, kad už visų jos bėdų ir kaltinimų gali stovėti būtent V.Uspaskichas.

Tačiau šįkart ji, paklausta, ar nemano, kad ją vėl pasiekė V.Uspaskicho kerštas, nebuvo tokia atvira: „Sunku pasakyti. Žinau tik tiek, kad nuo liepos 9-osios nebedirbu.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?