Vėtrungių alėja kyla ir Kintų miestelyje netoli Kuršių marių

Tie, kam rūpi Mažosios Lietuvos paveldo puoselėjimas, iki birželio 23-iosios dar gali atvykti ir stebėti , kaip Kintuose (Šilutės r.), miestelyje netoli dešiniojo Kuršių marių kranto, gaminamos suvenyrinės ir natūralaus dydžio medinių laivų kurėnų vėtrungės.

Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Aleksėjūnienė

Jun 21, 2013, 3:54 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:21 AM

Plenero Kintuose organizatorius, bendrovės „3KGrupė“ direktorius Laurynas Juodeška kviečia į Kintus (Vydūno g.5a), į paveldėtą savo prosenelio, žvejo laukininko Domo Kiminiaus sodybą.

„Šiam renginiui organizuoti įmonė, įkurta beveik prieš trejus metus, gavo finansavimą iš Kultūros rėmimo fondo kultūros paveldo skyriaus. Europos sąjungos parama, norint išsaugoti ir atgaivinti D. Kiminiaus sodybą, kuri taptų miestelio kultūros dalimi, mums labai svarbi“, - teigia L. Juodeška. Pasak jo, neišsižadanti tradicinių vertybių jo įkurta įmonė komercinę veiklą jungia su socialiniais projektais, kad Kintai taptų „savotišku kultūros ir kūrybos centru.“

Bendrovė „3K Grupė“, pasak L. Juodeškos, bendradarbiauja su Kintų Vydūno kultūros centru , organizavo ir rėmė renginių ciklą „Pamario ženklai“, kasmetinius „Emalio simpoziumus“, Klaipėdos J. Balsio aukštesniosios muzikos mokyklos auklėtinių, gitaristo E. Janavičiaus ir geriausios roko grupės Lietuvoje „Freaks on Floor“ kūrybines dirbtuves.

- Viena iš įmonės veiklų - suvenyrinių ir natūralaus dydžio medinių kurėnų vėtrungių gamyba - yra sietina su kultūros paveldo žinomumo plėtra regione ir šalyje. Prieš porą metų joms buvo suteiktas tautinio paveldo sertifikatas. Plenero rengėjai siekia jas atkurti ir išsaugoti kaip unikalius simbolius, - tvirtina direktorius.

L. Juodeška primena 1844 metus, kai Kuršių marių ir Nemuno žemupio žvejybos inspektorius V. E. Beerbhomas, valdęs Muižės dvarą dešiniajame Kuršių marių krante ir iš čia kontroliavęs žvejybą, nurodė laivų savininkams ant stiebo iškelti vietovinį ženklą. Tie ženklai vėliau tapo savotiškais kaimų herbais, o burvaltę su iškeltu ženklu buvo lengva atpažinti.

Po kiek laiko žvejai nustatytą ženklą ėmė puošti pjaustiniais. Žvejai drožinėdavo medines lenteles, kuriose išdegindavo kiaurymes ir drožinį spalvindavo. Būtent Kintus ir jo apylinkes (Muižė – tik už kelių kilometrų) istorikai vadina „vėtrungių gimtine“. „Šiais laikas žmonės, nežinodami tikrosios istorijos ir kilmės, nepagrįstai vėtrungės atsiradimą sieja su Kuršių nerija“,- mano V. Juodeška.

Anot jo, Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto studentai plenero metu bus supažindinti su istoriniais faktais apie vėtrungių kilmę, simbolių reikšmėmis. Projektu siekiama sukurti lankytiną kultūros paveldo objektą, vertingą etniniu, istoriniu, estetiniu ir moksliniu požiūriais. Vėtrungių alėja Kintų miestelyje, vėtrungių gimtinėje, bus atvira pamario regiono gyventojams, užsienio ir vietiniams turistams.

Numatant šio projekto tęstinumą (vėtrungių alėjos plėtrą ateityje organizuojamais plenerais) tikimasi plėsti pamario krašto kultūrinio paveldo žinomumą ir regiono lankomumą.

Vėtrungės, pagamintos plenero metu, bus iškeltos liepos 20-ąją Kintų miestelio šventės metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.