Virš Vilniaus mirties kilpas raizgė lėktuvai, bet „Lituanica“ neatskrido

Šeštadienį iš Vilniaus oro uosto kilo turbūt visos išrastos skraidymo priemonės: nuo reisinių lėktuvų, naikintuvų iki sportinių ir privačių lėktuvų, sklandytuvų. Nusileido pirmasis Vilniaus skrydžių kompanijos „Air Lituanica“ lėktuvas „Embraer 170“.

Renginio akimirka.<br>V. Ščiavinskas
Renginio akimirka.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jun 22, 2013, 4:06 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:36 AM

Į aviacijos šventę tarptautiniame oro uoste suplūdę tūkstančiai žiūrovų tačiau neišvydo staigmenos – iš Kauno neatskrido lėktuvas, kino juostoje „vaidinęs“ legendinę Stepono Dariaus ir Stasio Girėno „Lituanicą“.

Apie lietuvius sakoma, kad jie gimsta su krepšinio kamuoliu rankose. Susidarė įspūdis, kad teisingiau sakyti, jog jie gimsta su lakūno šalmu. Vilniečiai ir iš kitų miestų atvykę žiūrovai aukojo Joninių savaitgalį, nevažiavo prie jūros ir ežerų, o būriais traukė į tarptautinį Vilniaus oro uostą.

Šventės rengėjai turbūt nenumatė tokio galingo žiūrovų antplūdžio – keliai linko oro uosto buvo užkimšti, palikę automobilius šalikelėse būriai ėjo pėsti per svilinantį karštį.

Lietuvių lakūnai - geriausi Europoje

Daugiausiai žiūrovų dėmesio sulaukė svaiginantys lakūno Jurgio Kairio triukai ore ir NATO naikintuvų skrydžiai.

„Tokios šventės Vilniaus oro uostas nematė jau 18 metų. Tai išskirtinis renginys, dalyvauja visos aviacijos rūšys: naikintuvai, sportiniai lėktuvai, pasienio apsaugos sraigtasparniai. Viso 35 lėktuvai, iš jų 30 – ore, taip pat 14 reisinių lėktuvų, parodoje galima susipažinti su įvairiais jų modeliais“, - pasakojo Lietuvos aeroklubo prezidentas Jonas Mažintas.

Aviacijos šventėje dalyvavęs Lietuvos karinių oro pajėgų (KOP) vadas generolas majoras Edvardas Mažeikis portalui lrytas.lt teigė, jog lietuviai kolegoms iš NATO žinomi kaip labai geri lakūnai.

„S. Dariaus ir S. Girėno žygis nebuvo veltui. Lietuva turi giliausiais aviacijos tradicijas Baltijos šalyse, tai justi ir dabar, kai rengiamos NATO operacijos. NATO partneriai vertina mūsų lakūnų darbą, apmokant afganistaniečius valdyti MIG sraigtasparnius, pavyzdingą mūsų aviacijos logistiką, skraidymo meistriškumą“, - kalbėjo KOP vadas.

Sugedo „Lituanicos“ kopijos važiuoklė

Deja, iš Kauno aviacijos muziejaus neatskrido lėktuvas, kuris „vaidino“ legendinę „Lituanicą“ 1983 metų režisieriaus R. Vabalo kino juostoje apie S. Dariaus ir S. Girėno skrydį.

J. Mažintas paaiškino, jog prieš skrydį buvo patikrinta važiuoklė ir suabejota amortizatoriaus būkle.

„Nenorėjome rizikuoti, kad šventė nevirstų tragedija“, - sakė J. Mažintas.

„Lituanicos“ kopiją (repliką) 1982 metais sukūrė talentingas Lietuvos aviatorius Jonas Kensgaila, panaudojęs rusiško lėktuvo „Jak-12“ variklį ir važiuoklę, pritaisęs tokio tipo kaip „Lituanica“ lėktuvo korpusą ir sparnus.

Paminklą statys Vilniuje ir Niujorke

Tačiau šventės proga pagaliau į Vilniaus oro uostą atskrido pirmasis sostinės „Air Lituanica“ braziliškas lėktuvas „Embraer 170“, galintis skraidinti 76 keleivius. Pirmasis reisas, į Briuselį, numatytas birželio 30 dieną.

Iš viso S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio 80-mečiui paminėti numatyta net 14 renginių įvairiose Lietuvos vietose. Vienas aviacijos šventės organizatorių , menotyrininkas Saulius Pilinkus sakė, jog liepos 19 dieną prie Vilniaus savivaldybės ketinama pastatyti paminklą lietuvių lakūnams didvyriams - ant pakylos užkelti vieną „Lituanicos“ sparną. Kitą numatoma pastatyti Niujorke - taip simboliškai būtų pažymėtas „Lituanicos“ skrydis per Atlantą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.