L. Linkevičius mano, kad pirmininkavimas padarys valstybę matomesnę

„Laisvosios bangos“ laidoje „Laisvoji vasara“ pirmadienį kalbėjo užsienio

L. Linkevičius patvirtino, kad Rytų partnerystės programa – vienas iš pirmininkavimo prioritetų.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
L. Linkevičius patvirtino, kad Rytų partnerystės programa – vienas iš pirmininkavimo prioritetų.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 1, 2013, 12:15 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:27 AM

Ministras pasakojo apie prasidėjusį Lietuvos pirmininkavimą ES Tarybai. L. Linkevičius nušvietė pirmininkavimo prioritetus.

L. Linkevičiaus nuomone, prieš pat Lietuvos pirmininkavimo pradžią pasiektas politinis susitarimas dėl daugiametės ES 2014–2020 m. finansinės perspektyvos turėtų palengvinti pirmininkavimą, tačiau, jeigu tas susitarimas būtų atšauktas, pasak ministro, tai „labai sujauktų dienotvarkę“, kadangi Lietuvai tektų vadovauti atnaujintoms deryboms.

Lietuvos pirmininkavimo metu jai teks nemaža našta – reikės koordinuoti apie 70 teisės aktų priėmimą.

Ministro nuomone, Lietuvai siekiant įsivesti eurą svarbiausias dalykas – atitikimas vadinamiesiems Mastrichto kriterijams, o pirmininkavimas tiktai daro valstybę matomesnę.

L. Linkevičius patvirtino, kad Rytų partnerystės programa – vienas iš pirmininkavimo prioritetų. Lapkritį įvyks 6 programoje dalyvaujančių šalių: Baltarusijos, Ukrainos, Moldovos, Gruzijos, Armėnijos, Azerbaidžano atstovų susitikimas Vilniuje.

Ministro nuomone, Ukrainos sėkmė siekiant asocijuotos narystės ES ir tokios sutarties pasirašymas Lietuvos pirmininkavimo metu priklausys nuo Ukrainos atliktų „namų darbų“. L. Linkevičius nurodė tris pagrindines sritis: rinkimų, teisėtvarkos reformas (prokuratūros nepriklausomybės užtikrinimas) ir selektyvaus teisingumo įveikimą (Julijos Tymošenko byla).

L. Linkevičius teigė matąs Ukrainos pastangas: parengti įstatymų projektai dėl rinkimų ir prokuratūros, paleistas į laisvę buvęs vidaus reikalų ministras Jurijus Lucenka. Užsienio reikalų ministras patvirtino, kad kai kurios ES senbuvės jaučia nuovargį dėl plėtros, tačiau neigė, kad esama nepritarimo Ukrainos asocijuotai narystei.

Ministras džiaugėsi, kad pavyko atnaujinti derybas dėl narystės su ES asocijuota nare Turkija.

L.Linkevičiaus nuomone, Baltarusijos užsienio reikalų ministrui Vladimirui Makejui taikytas draudimas įvažiuoti į ES suspenduotas, kadangi siekiama praktinio bendradarbiavimo, įtraukimo į dialogą.

Užsienio reikalų ministras teigė, kad per Lietuvos pirmininkavimą ES Tarybai įvyks apie 200 įvairių renginių, iš jų 20 – ministrų lygmens susitikimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.