Sekliams – dar vienas skaudus teismo kirtis

Pareigūną persekiojo be pagrindo, žurnalistą nubaudė neteisėtai. Tokie informacijos apie būsimą „Snoro” banko uždarymą nutekinimo šaltinių ieškančių tyrėjų darbo rezultatai, rašo „Lietuvos rytas”.

Tyrėjai tebebando ieškoti, kas galėjo paskleisti žinią apie „Snoro” uždarymą.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Tyrėjai tebebando ieškoti, kas galėjo paskleisti žinią apie „Snoro” uždarymą.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Jul 1, 2013, 7:18 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:45 AM

Nors Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai nėrėsi iš kailio bandydami įrodyti, kad „Lietuvos rytui” informaciją apie operaciją prieš „Snorą” nutekino buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktoriaus pavaduotojas Vytautas Giržadas, tuo nepatikėjo nei Generalinė prokuratūra, nei teismai.

Prieš mėnesį tyrėjams teko pripažinti, jog V. Giržadą persekiojo neteisėtai.

Generalinė prokuratūra pareiškė, jog panaikina buvusiam FNTT pareigūnui pareikštus įtarimus dėl informacijos nutekinimo.

Apklausos – neteisėtos

Prezidentės Dalios Grybauskaitės nurodymu pradėto bei jos kontroliuojamo tyrimo dėl informacijos nutekinimo niekaip negalintys užbaigti prokurorai nieko nepešė ir ilgai spausdami „Lietuvos ryto” korespondentą Arvydą Lekavičių, taip pat kitus dienraščio redakcijos darbuotojus.

Už tai, kad žurnalistas atsisakė nurodyti savo informacijos šaltinį, Vilniaus apylinkės teismas Generalinės prokuratūros prašymu kovo mėnesį jam buvo skyręs 1950 litų baudą.

Tačiau Vilniaus apygardos teismas pripažino, kad A. Lekavičius buvo nubaustas nepagrįstai, ir paskirtą baudą panaikino. Ši nutartis – galutinė ir neskundžiama.

Maža to, teismų proceso metu paaiškėjo, jog bandydami daryti spaudimą žurnalistams prokurorai patys pažeidinėjo įstatymus.

Baudą A. Lekavičiui skirti siekusiam Generalinės prokuratūros prokurorui Aleksandrui Stulginskiui buvo paaiškinta, kad negavęs teismo leidimo jis net neturėjo teisės apklausti žurnalisto apie jo informacijos šaltinį.

O atskleisti savo šaltinį prokurorai ir tyrėjai be teismo leidimo „Lietuvos ryto” redaktorių ir žurnalistų reikalavo net kelis kartus.

Vilniaus apygardos teismo nuomone, visos šios apklausos – neteisėtos.

Sukruto tik po kelių mėnesių

Žurnalistą Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) tyrėjai į apklausą iškvietė tik praėjus keliems mėnesiams po 2011 metų lapkričio 15 dieną „Lietuvos ryte” išspausdintos publikacijos „Įsakymas: sutrypti lietuviškus bankus”.

Tačiau „Lietuvos ryto” darbuotojas pasinaudojo įstatymo suteikta teise neatskleisti informacijos šaltinio.

Vis dėlto sekliai nenurimo. Vėliau apklausos kartojosi kas dvi savaites. Nepavykus išgauti informacijos iš žurnalisto, buvo pradėti spausti jo šeimos nariai ir draugai.

Kamantinėjo šešias valandas

Vieną A. Lekavičiaus draugą, automobilių remonto įmonės vadovą, STT agentai sulaikė tiesiog gatvėje, įgrūdo į automobilį tamsintais langais ir nusivežė į prokuratūrą.

Šešias valandas vyrą tardę pareigūnai bandė išgauti informacijos, ar A. Lekavičius artimai bendravo su V. Giržadu ir su juo susitikinėjo Druskininkuose.

Vyras tvirtino niekada nematęs žurnalisto nei su FNTT direktoriaus pavaduotoju, nei su kitais aukštais pareigūnais, bet tyrėjų tai neįtikino.

Po kelių savaičių verslininko namuose anksti rytą buvo padaryta krata.

Žmonos ir vaikų akivaizdoje jis iš namų buvo išvežtas į policijos komisariato areštinę.

Tyrėjai lankėsi net pirtyje

Nors jau per pirmąsias apklausas A. Lekavičius tyrėjams pareiškė, kad nei FNTT direktoriaus Vitalijaus Gailiaus, nei jo pavaduotojo nepažįsta, pareigūnai toliau atkakliai tikrino VSD pateiktą informaciją apie tai, jog jie esą yra geri žurnalisto bičiuliai ir nuolat susitinka Druskininkuose esančioje pirtyje.

VSD operatyvininkai toje pirtyje slapta sumontavo klausymosi aparatūrą, o STT į kurortą nusiuntė savo seklius.

Į apklausą buvo iškviesta ir pirtį prižiūrinti moteris.

Iš pradžių druskininkietė teigiamai atsakė į klausimą, ar pažįsta Giržadą.

Tačiau tolesnis jos paaiškinimas tyrėjus nuvylė. Ji pareiškė: „Taip, tai tas plikis, kuris „Eurovizijos” konkursą organizuoja.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: A. Valinskas ir A. Zuokas apie rinkimus ir vatnikus