V. Gedvilas atvirai kaltina D. Grybauskaitę melu

Savo neginčytiną nuomonę visais valstybės ir piliečių gyvenimo klausimais įpratusi skelbti prezidentė gavo jau antrą antausį iš Seimo per kelias dienas.  Pirmasis skambiai nuaidėjo parlamentarams pateikus Seimo statuto pataisas, nepalankias prezidentūrai. Antrąjį skėlė ne bet kas, o antras žmogus valstybėje - Seimo pirmininkas.

Seimo pirmininkas V. Gedvilas kaltina prezidentę D. Grybauskaitę skaldant parlamentą ir sakant netiesą.<br>M. Kulbis
Seimo pirmininkas V. Gedvilas kaltina prezidentę D. Grybauskaitę skaldant parlamentą ir sakant netiesą.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 1, 2013, 2:11 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:17 AM

Tai, kad Lietuva - vis dar parlamentinė respublika įsijautusiai į valdovės vaidmenį Daliai Grybauskaitei priminė parlamento pirmininkas „darbietis“ Vydas Gedvilas. Jis griežtu pareiškimu apkaltino šalies vadovę kalbant netiesą apie buvusio Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho įmonių naudą dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos. 

Visiems vienodai teisinga?

„Sąmoningai laukiau kelias dienas, nes man buvo įdomu, kaipgi į tokius šalies vadovės pareiškimus reaguos politologai ir ekspertai, kurie mėgsta vertinti politikų pasisakymus, tačiau nesulaukiau nė vieno.

Susidaro įspūdis, kad pagal kažkokias nerašytas taisykles prezidentė sąmoningai arba nesąmoningai gali kalbėti netiesą ir klaidinti visuomenę, tačiau tuo pačiu ji jaučiasi teisi bei visiems vienodai teisinga – taip, kaip to reikalauja Konstitucija“, – pirmadienį išplatintame pranešime teigia V. Gedvilas.

Jis priminė, kad komentuodama Seime svarstomą projektą dėl PVM lengvatos nustatymo šviežiai atšaldytai mėsai, D. Grybauskaitė sakė, kad šia lengvata „suinteresuotas vienas iš valdančiosios koalicijos partnerių tiesiogiai.

Tai jeigu kitas koalicijos partneris nori dovanoti 200 mln. litų – tiek kainuotų PVM lengvata mėsai – vienam iš savo partnerių“.

„Man būtų sunku įsivaizduoti, kaip vienai įmonei iš visos Lietuvos mėsos perdirbimo šakos galėtų atitekti 200 mln. litų dėl tokių pataisų. Juk įstatyme neįrašyta konkreti V. Uspaskicho ar kieno nors kito įmonė.

Be to, pats V. Uspaskichas plenarinio Seimo posėdžio metu pasakė, kad nebalsuos už šią pataisą, nes įstatymas yra nesubalansuotas. Jis pats agitavo Darbo partijos frakciją nebalsuoti už, todėl visa frakcija jos ir nepalaikė“, – tvirtino V. Gedvilas.

Pagaliai koalicijos ratuose

Praėjusį ketvirtadienį Seimas nutarė, kad 5 proc. lengvata vietoj dabar taikomo 21 proc. PVM šviežiai ir atšaldytai mėsai nebus įvedama. Finansų ministerija prognozavo, kad dėl to biudžetas netektų beveik 200 mln. litų pajamų per metus. Projektą dėl lengvatos mėsai Seime buvo įregistravę ir Darbo partijos frakcijos atstovai.

V. Gedvilas pirmadienį taip pat pareiškė negalįs toleruoti parlamento skaldymo bei vienos ar kitos parlamentinės grupės išskyrimo, vienus politikus žeminant, o kitus išaukštinant.

„Negaliu toleruoti, kai vieni koalicijos partneriai – socialdemokratai – yra išskiriami ir palaikomi kaip padorūs ir teisingi, o kiti – žeminami ir vadinami populistais, pabrėžiant, kaip sunku dirbti Algirdo Butkevičiaus Vyriausybei.

Niekada neprieštaravome tam, ką siūlo mūsų koalicijos partneriai ir jie neprieštaravo mūsų siūlymams. Valdančioji koalicija dirba vieningai ir stabiliai, o jos partneriai yra vienodai lygūs“, – sakė Seimo vadovas.

Birželio viduryje per interviu BNS prezidentė D. Grybauskaitė tvirtino, kad dėl populistinių koalicijos partnerių pasiūlymų socialdemokratams ir Algirdo Butkevičiaus Vyriausybei sunku dirbti.

„Kerštas, santykių aiškinimasis, mėginimas kuo daugiau gauti europinių lėšų - kai kas turi tokių intencijų. Jeigu tik tokie tikslai atėjus į valdžią, socialdemokratams tenka atlaikyti didžiulį populistinį ir ne visada skaidrų spaudimą. Palaikau premjerą ir socialdemokratus šitoje daugumoje, nes matau, kokiomis sąlygomis jie dirba“, - BNS sakė valstybės vadovė.

Po trinktelėjimo - tyla

V. Gedvilas pirmadienį Seime sakė pareiškimą išplatinęs reaguodamas į prezidentės teiginius. Anot jo, jau po balsavimo, kai „darbiečiai“ nepalaikė PVM lengvatos šviežiai atšaldytai mėsai, pasirodė D. Grybauskaitės tvirtinimai dėl naudos V. Uspaskicho bendrovėms.

„Nežinau, kas čia ar patarėjai, ar padėjėjai kažkas iš Prezidentūros sureagavo netinkamai, bet tokios žinios siųsti nereikia, reikia siųsti tą žinią, kokia yra iš tikrųjų. Aš kalbu tik argumentų kalba, jokio asmeniškumo čia nėra“, - kalbėjo Seimo pirmininkas.

Prezidentūra V. Gedvilo pareiškimo nekomentuoja.

Valdančiąją centro kairės koaliciją sudaro Lietuvos socialdemokratų partija, Darbo partija (leiboristai), partija „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akciją.

Statuto pataisymai - erzinantys

Prezidentė praėjusią savaitę neigiamai įvertina Seimo statuto pakeitimus, pagal kuriuos sudaromos galimybės atleisti valstybinių įstaigų vadovus, jeigu Seimas nepritaria įstaigos veiklos ataskaitoms. Jos teigimu, nors Seimo statutas yra išskirtinai Seimą liečiantis dokumentas, jo pataisos gali reikšti tai, kad bus daromi atitinkami pakeitimai valstybinių įstaigų įstatymuose.

„Keisti ir tobulinti Seimo statutą yra visiška Seimo prerogatyva. Tačiau gali būti taisomi ir institucijų įstatymai. O ši pataisa liečia 15 valstybinių įstaigų, tarp jų ir kontroliuojančių, tokių kaip Valstybės kontrolė, Kainų komisija ir t. t. Tai tokius pasiūlymus vertinu kaip ir anksčiau. Tokie siūlymai per 20 metų buvo priimami, panaikinami ir vėl iškeliami. Tai yra mėginimas politizuoti kontroliuojančias institucijas“, - žurnalistams Briuselyje sakė šalies vadovė.

Prezidentė neteigė, jog vetuos šį įstatymą, tačiau pažymėjo, kad tai rodo, jog dabartiniai parlamento nariai nori padaryti šias institucijas priklausomas nuo jų.

„Tai yra žingsnis į šių institucijų politizavimą. Tai charakterizuos valstybę labai aiškiai: dabartiniai Seimo nariai nori verslą ir rinką padaryti tiesiogiai priklausomus nuo politikos“, - konstatavo D. Grybauskaitė.

Seimas, priėmęs nutarimą nepritarti valstybės institucijos vadovo, kurį skiria Seimas, pateiktai metinei institucijos veiklos ataskaitai, galės pavesti šią ataskaitą svarsčiusiam komitetui pateikti Seimo nutarimo dėl nepasitikėjimo tos valstybės institucijos vadovu projektą artimiausiame Seimo posėdyje.

Šiuo atveju Seimas artimiausiame posėdyje balsuotų dėl valstybės institucijos vadovo atleidimo iš einamų pareigų.

Už šias pataisas balsavo 85 Seimo nariai, 16 buvo „prieš“, 6 parlamentarai susilaikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.