A. Butkevičius atskleidė, dėl ko D. Valiui kyla kelbumų Seime

Generalinės prokuratūros ataskaitai

Antradienį generalinio prokuroro Dariaus Valio atsakymus į klausimus išklausė ir opoziciniai liberalai.<br>R. Neverbickas
Antradienį generalinio prokuroro Dariaus Valio atsakymus į klausimus išklausė ir opoziciniai liberalai.<br>R. Neverbickas
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-07-02 14:52, atnaujinta 2018-03-05 00:16

„Vyriausybė ataskaitai buvo pritariusi, o Seimo nariai, kadangi, jų manymu, vyko labai silpnas komunikavimas tarp generalinio prokuroro ir Seimo narių dėl to, kad laiku negaudavo atsakymų iš Generalinės prokuratūros, jie yra išsakę tam tikrų abejonių. Bet kiek girdėjau generalinio prokuroro išsakytas mintis, jis ir pats paprašė, kad būtų dažniau susitinkama, komunikuojama ir gal tada mažiau kils problemų“, - antradienį po Socialdemokratų partijos frakcijos susitikimo su generaliniu prokuroru žurnalistams sakė A. Butkevičius.

Antradienį generalinio prokuroro Dariaus Valio atsakymus į klausimus išklausė ir opoziciniai liberalai.

„Šiandien mes galutinės pozicijos nesuformulavome, kol kas ji lieka, kokia buvo svarstymo metu, bet aišku, per vasarą analizuosime ir rudenį apsispręsime“, - BNS sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis.

Anot jo, D. Valys susitikti su frakcijos nariais turėjo prieš ataskaitos svarstymą Seime.

„Uždavėme klausimus, tų klausimų buvo labai įvairių, labai reikėjo, kad prokuroras prieš teikiant ataskaitą ateitų į frakciją, bet taip įvyko, kad po balsavimo Seime atėjo jo prašymu“, - tvirtino liberalas.

Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai praėjusį antradienį balsavo prieš pritarimą Generalinės prokuratūros ataskaitai. Socialdemokratų frakcija tuomet pasidalijo į dvi stovyklas - 14 frakcijos narių buvo už ataskaitą, 10 balsuodami susilaikė.

Seimui po pateikimo nepritarus Generalinės prokuratūros praėjusių metų veiklos ataskaitai, generalinis prokuroras pats parodė iniciatyvą susitikti su politikais. Praėjusią savaitę įvyko pokalbis su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariais, antradienį - su socialdemokratais ir liberalais.

Teisės ir teisėtvarkos komitetas yra parengęs naują nutarimo projektą, kuriuo jau siūloma nepritarti Generalinės prokuratūros praėjusių metų veiklos ataskaitai. Nutarimo projekte teigiama, kad ataskaitoje pateikti duomenys ir vertinimai „yra deklaratyvūs ir neatspindi realios padėties prokuratūros institucijai atliekant valstybės pavestas funkcijas“.

Valdančiosios koalicijos lyderiai pirmadienį sutarė, kad šis Seimo nutarimo projektas bus svarstomas rudens sesijoje.

Jeigu toks nutarimas būtų priimtas, galėtų kilti klausimas dėl D. Valio atsakomybės, mat parlamentarai taip pat priėmė Statuto pataisas, pagal kurias galima kelti pareigūno atstatydinimo klausimą nepritarus metinei veiklos ataskaitai.

Pagal pataisas, jeigu Seimas nepritaria institucijos vadovo, kuriam paskirti reikia Seimo pritarimo, pateiktai metinei institucijos veiklos ataskaitai, šią ataskaitą svarsčiusiam komitetui gali būti pavesta pateikti nutarimo dėl siūlymo prezidentui atleisti šį valstybės institucijos vadovą iš pareigų projektą.

Generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė minėtas Statuto pataisas įvertino kaip žingsnį link institucijų politizavimo. Konstitucinės teisės ekspertas Vytautas Sinkevičius Seimo statuto pataisose dėl vadovų atleidimo įžvelgė bandymą pažeisti Konstitucijos numatytą valdžių padalijimo principą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.