Kriminalistai išsitraukė naujų ginklų

Nuo pirmadienio Kriminalinės policijos biurui (KPB) suteiktos naujos funkcijos. Tikimasi, kad tai padės geriau kontroliuoti Lietuvoje ir užsienyje siautėjančių organizuotų nusikalstamų grupuočių veiklą.

A.Matonis: „Tai mums didelis šių dienų iššūkis.”<br>M.Kulbio nuotr.
A.Matonis: „Tai mums didelis šių dienų iššūkis.”<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Jul 2, 2013, 8:33 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:44 AM

Apie KPB pertvarką kalbama jau ne vienus metus, bet ji įgyvendinta tik dabar.

„Tai mums didelis šių dienų iššūkis”, – „Lietuvos rytui” pasikeitimus KPB darbe įvardijo biuro viršininkas Algirdas Matonis.

– Kas po reorganizacijos pasikeis Kriminaliniame policijos biure? – „Lietuvos rytas" paklausė A. Matonio.

– Atsirado naujų struktūrų, kurių pagrindinė veikla bus neteisėtu būdu įgyto turto sugrąžinimas, nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimas, kriminalinė žvalgyba, kibernetinio saugumo ir terorizmo reikalai.

Anksčiau terorizmo užkardymas buvo Valstybės saugumo departamento funkcija, tačiau jam netekus ikiteisminio tyrimo įstaigos statuso ši veikla lyg ir tapo niekieno. Trūko ir žmonių, ir finansų jai plėtoti, todėl terorizmo užkardymas perleistas į mūsų rankas.

Tačiau esminis ir svarbiausias šios pertvarkos dalykas – mes gavome funkcijas, kurios anksčiau buvo skirtos Policijos departamentui. Tai – kriminalinė žvalgyba ir teritorinių policijos komisariatų kriminalinės policijos atliekamų ikiteisminių tyrimų kontrolė.

Iki šiol mes veikėme lyg vienuoliktas apskrities vyriausiasis policijos komisariatas – patys atlikdavome tyrimus, bet neturėjome jokių galių, jokių svertų susisteminti visą informaciją ir suderinti ją su teritorinėmis policijos įstaigomis. Dabar bus kitaip.

– Anksčiau dažnai vienas policijos komisariatas nežinodavo, ką veikia kitas, nors abu tirdavo tos pačios grupuotės nusikaltimus. Gal dabar tokio blaškymosi nebus?

– Nuo šiol mes koordinuosime tam tikrų tyrimų atlikimą. Jei matysime, kad nusikalstamos veikos iš vienos teritorijos persikelia į kitą, į tyrimą galėsime įsikišti patys, esant reikalui padėsime tirti nusikaltimus, koordinuosime jų tyrimą.

Šiandien dauguma nusikalstamų veikų yra tarptautinio arba tarpregioninio pobūdžio.

Mūsų nusikaltėliai nėra sėslūs, jie neveikia vienos savivaldybės ar vienos apskrities ribose. Dažniausiai netgi neveikia tik Lietuvos ribose. Jie migruoja – šiandien yra Lietuvoje, rytoj gali būti kokioje nors užsienio valstybėje, o poryt gali atsidurti dar kitur.

Pamatėme, kad dirbant kiekvienam policijos komisariatui atskirai nespėjama jų sekti, kontroliuoti, nebuvo tam nei pakankamai žmogiškųjų išteklių, nei lėšų.

Šiandien šiam darbui įgyvendinti jau pasitelkiame mūsų elektroninius įrankius, šiuolaikines technologijas, kuriame duomenų bazes, dokumentų, taip pat ir neviešų, valdymo sistemas.

Darome viską, kad mūsų analitikai galėtų matyti, vertinti, stebėti nusikalstamų organizuotų grupuočių veiklą, o viską įvertinę pasakyti, kur reikia reaguoti, kur nukreipti mūsų darbinius resursus, ne tik biuro, bet ir teritorinių policijos komisariatų.

– Ar jums žinoma, kad Lietuvoje veikia stambesnių organizuotų nusikalstamų grupuočių?

– Stebime, žiūrime, dirbame, matome, renkame informaciją, dalinamės, bendraujame su kolegomis užsienyje.

Dėl nusikalstamų grupuočių skaičiaus. Šiandien jis yra vienoks, rytoj gali būti kitoks, nes dalį aktyviausių jų narių sulaikome, tačiau kitų grupuočių aktyvūs nariai atlikę bausmę išeina į laisvę ir toliau tęsia anksčiau pradėtą savo veiklą.

Be to, ir grupuotės yra įvairaus lygio. Vienos veikia tarptautiniu mastu, kitos tik mūsų šalyje, vienos įsisiautėja, kitos nurimsta.

Analitikai stebi jų veiklą. Informaciją apie grupuotes teikiame Europolui, kuris irgi analizuoja sunkius ir organizuotus nusikaltimus. Tokia veikla atliekama ne tik Lietuvos, bet ir visų ES valstybių mastu, nes nusikaltėliai vietoje nestovi, jie juda, kruta, migruoja.

– Viena naujų jūsų biuro sričių – terorizmas, su kuriuo Lietuva iki šiol beveik nesusidūrė. Ar reikia šiai sričiai skirti tiek dėmesio?

– Ne laikas kalbėti apie terorizmą, kai kažkas sprogsta, žudomi ar grobiami žmonės. Reikia dirbti ir žiūrėti, kad to nebūtų, taip niekada neatsitiktų. Reikia laiku užkirsti tam kelią.

Be to, yra žmonių ar jų grupė, kurie kaupia ginklus, sprogmenis, kažką planuoja. Tai taip pat terorizmo apraiškos.

Mes visais atvejais turime žiūrėti į priekį, dirbti prevenciškai. Tai irgi dideli darbai. Negalime pasakyti, kad jei šiandien neturime tų bėdų, tai nieko ir nereikia daryti.

– Po pertvarkos KPB kaip dirbo, taip ir dirbs tiek pat pareigūnų – 121, o funkcijų padaugėjo.

Ar užteks žmonių joms atlikti?

– Dirbsime su tuo, ką turime ir iš ko turime, nes papildomo finansavimo niekas neskyrė.

Stengsimės nustatyti prioritetus, tikimės, kad naujos technologijos pakeis kai kuriuos darbuotojus.

Jei valstybėje susiklostytų geresnė finansinė padėtis, tikrai prašytume didesnio finansavimo – ne tik atlyginimams, bet ir naujiems etatams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.