Po V. Šapranausko mirties žadėta kova su savižudybėmis – akių dūmimas?

Po aktoriaus Vytauto Šapranausko savižudybės praėjo daugiau nei 2 mėnesiai, tačiau Lietuvos telefoninių psichologinės pagalbos tarnybų asociacijos prezidentas Paulius Skruibis nemato jokių valdžios veiksmų, kad savižudybės virusas Lietuvoje neplistų.

Aktorius V. Šapranauskas nusižudė balandžio 18 dieną. Praėjus daugiau nei 2 mėnesiams psichologas P. Skruibis nemato jokių konkrečių valdžios veiksmų, kad savižudybių mažėtų.<br>J. Stacevičius
Aktorius V. Šapranauskas nusižudė balandžio 18 dieną. Praėjus daugiau nei 2 mėnesiams psichologas P. Skruibis nemato jokių konkrečių valdžios veiksmų, kad savižudybių mažėtų.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Jul 2, 2013, 7:14 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:48 AM

„Laukiame kitų aukų. Norime, kad problema pati išsispręstų. Jau matėme tai ne vieną kartą. Kai kažkas įvyksta, visi išreiškia susirūpinimą, o paskui jokių veiksmų nebūna“, – apgailestavo jis.

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis atmeta tokius P. Skruibio kaltinimus ir žada po savaitės pateikti veiksmų planą. Jis tikina, kad ministerija neturi atskiro fondo ir negali ekspromtu finansuoti neplanuotų darbų.

Per du mėnesius – du susitikimai

Netrukus po to, kai V. Šapranausko kūnas buvo rastas jo namuose, buvo surengtas pasitarimas Sveikatos apsaugos ministerijoje. Susirinko nevyriausybinių organizacijų atstovai, ministerijos ir jos įstaigų darbuotojai. Po mėnesio visi susirinko antrą kartą.

„Abiejuose (susitikimuose. - Red.) dalyvavau, pasvarstėme, ką reikėtų daryti. Antrajame susitikime sėdėjau sutrikęs – mėnuo praėjo, o mes vėl susirenkam pasikalbėti. Vienintelis veiksmas, kurį žinau, tai, kad Lietuvos psichologų sąjunga suformulavo planą, pabrėžiu – tik psichologinės pagalbos. Lyg ir žadėta sukurti tam tikrą darbo grupę, bet aš apie tą darbo grupę nieko negirdėjau“, – kalbėjo P. Skruibis.

Jo įsitikinimu, turėtų būti aiškiai apsispręsta, ką galime padaryti dabar, o ką reikia apgalvoti geriau ir daryti vėliau. „Jei per du mėnesius įvyksta tik du bendro pobūdžio susitikimai, tai per kiek laiko bus išspręsta problema? Mane tas tempas labai stebina“, – nuostabos neslėpė psichologas.

Jam keista, kad Lietuvos psichologų sąjunga – nevyriausybinė organizacija – per du mėnesius parengė veiksmų planą ir jį išplatino, o Sveikatos apsaugos ministerija kol kas neturi nė vieno pasiūlymo.

„Kai sėdėjome susitikime, su kolega atkreipėme dėmesį, kad kai vyko diskusija apie tai, ką reikėtų daryti, ministerijos įstaigų atstovai nieko neužsirašinėjo. Jie tiesiog sėdėjo, dalyvavo ir atsišaudė, kad tai labai sudėtinga, nėra pinigų, trūksta tarpžinybinio bendradarbiavimo. Tokie atkalti šablonai“, – nusivylimo neslėpė P. Skruibis.

Lietuvos valdininkų darbą jis palygino su užsienio pagalbos telefonų darbu. Didžiosios Britanijos pagalbos telefonų organizacija kartu su danais savo iniciatyva pasisiūlė padėti Lietuvai sukurti strategiją, kaip kovoti su savižudybėmis.

„Danai ir britai per du mėnesius sugebėjo pateikti pasiūlymus, o mes per tuos du mėnesius nieko nesugebėjome“, – apgailestavo P. Skruibis.

Kaip pavyzdį jis pateikė seniai eskaluojamą problemą – pagalbos telefonams trūksta lėšų, didelė dalis skambučių lieka neatsakyti. Tačiau jis abejoja, ar kas nors pasikeis.

Ministras kvietė pasikalbėti

Sveikatos apsaugos ministrą V. P. Andriukaitį labai nustebino P. Skruibio priekaištai.

„Keistai atrodo, dovanokit. Keistai atrodo. Keista tokia pozicija, kad jiems atrodo, jog niekas nedirba, – kartojo ministras. – Po savaitės turėsime pirmąjį pasiūlymų paketą. Darome atskirą savižudybių prevencijos programą. Sakykit, kiek laiko reikia suprojektuoti kokį nors dokumentą? Žmonės nelabai suvokia, kokios tai sudėtingos užduotys.“

Paklaustas, ar gali būti, kad ministerijos darbuotojams nerūpi savižudybių prevencija, jis sutriko ir ėmė kritikuoti žiniasklaidą, kad jai irgi daug kas nerūpi. „Tai kalbos, kurios neturi turinio. Negaliu atsakinėti į klausimus, kurie remiasi tik nuomone“, – kalbėjo V. P. Andriukaitis.

„Jeigu per 20 metų mums nepavyksta susitvarkyti, tai ar mes galim pasakyti, kad per 20 metų nieko nėra padaryta?“ – teiravosi ministras. Jis vardijo pastarųjų metų laimėjimus – atidarytus psichikos sveikatos centrus, šių metų sausio mėnesį padvigubintą psichologų skaičių – dabar vienas psichologas aptarnauja ne 40, bet 20 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Greitų sprendimų ministras negali priimti ir dėl to, kad neturi atskiro fondo, iš kurio savo nuožiūra galėtų skirstyti pinigus. „Jokių fondų jokia ministerija negali turėti. Viskas yra numatoma patvirtinant metų biudžetą. Gal įsivyravo nuostata, kad ministras sėdi ant pinigų maišo ir dalija pinigus kam reikia? Greitai galiu nebent pakeisti normas, struktūrą, darbo valandų krūvius, bet kaip galima, tarkime, rasti papildomų pinigų nemokamai telefono linijai? Tam reikia kitų metų biudžetui teikti asignavimus“, – aiškino ministras.

Jis tikino, kad jei P. Skruibis paskambintų ministrui, nebūtų problemos įgyvendinti jo pasiūlymų. „Atsiveskit Paulių Skruibį ir padarysime bendrą interviu“, – nuo diskusijos nesislėpė V. P. Andriukaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.