V. Gedvilas: „Šalies vadovė mus juodina ir meluoja“

Viena burnojo tyliai, o kitas išdrįso šokti į akis. Seimo pirmininkas „darbietis” Vydas Gedvilas, skirtingai nei jo pirmtakė konservatorė Irena Degutienė, stojo į atvirą dvikovą su prezidente Dalia Grybauskaite ir mėgina augintis raumenis.

Darbo partijos atstovas V. Gedvilas – jau ne pirmasis Seimo pirmininkas, pareiškęs nepasitenkinimą D. Grybauskaite.<br>M. Kulbio nuotr.
Darbo partijos atstovas V. Gedvilas – jau ne pirmasis Seimo pirmininkas, pareiškęs nepasitenkinimą D. Grybauskaite.<br>M. Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Jul 2, 2013, 7:34 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:44 AM

Pirmadienį Seimo vadovas viešai apkaltino D. Grybauskaitę melu ir intrigomis, skaldant valdančiąją koaliciją.

Pasak V.Gedvilo, šalies vadovė sakė netiesą, kad „darbiečiai” siekė pridėtinės vertės mokesčio lengvatų mėsai dėl savo vedlio Viktoro Uspaskicho interesų, be to, prezidentė siekia supriešinti „darbiečius” su socialdemokratais, rašo „Lietuvos rytas".

Valdančiųjų partijų pjudymu D. Grybauskaitę pernai buvo kaltinusi ir tuometė Seimo pirmininkė konservatorė I.Degutienė, tiesa, tik už uždarų durų, o to pokalbio slapta darytą įrašą vėliau paviešino patys jos pašnekovai.

Tai, kad V.Gedvilas metė pirštinę D. Grybauskaitei viešai, greičiausiai reiškia, jog jis mėgina įgyti daugiau politinio svorio – pirmiausia kaip galimas partijos kandidatas prezidento rinkimuose.

Užkliuvo žodžiai iš Briuselio

Seimo pirmininkas pirmadienį paskelbė viešą pareiškimą, kuris savo aštrumu gali prilygti nebent buvusio „prisikėlėlių” vedlio Arūno Valinsko kalboms apie „įsižeidusią bobą”, kuriomis jis svaidėsi po to, kai neteko parlamento vadovo posto.

V. Gedvilo taikiniu tapo prezidentės viešai išsakyti įtarimai, kad Darbo partija su socialdemokratais kovėsi dėl PVM lengvatų šviežiai atšaldytai mėsai, nes to reikia „vienam iš koalicijos partnerių”.

„Puikiai žinome, kad tuo tiesiogiai suinteresuotas vienas valdančiosios koalicijos partnerių. Tad gal kitas koalicijos partneris nori dovanoti vienam iš savo partnerių 200 mln. litų – tiek kainuotų PVM lengvata mėsai”, – būdama Briuselyje pareiškė šalies vadovė.

Akivaizdu, kad D. Grybauskaitė turėjo galvoje V. Uspaskichą, su kuriuo susijusios įmonės nuo seno užsiima mėsos verslu.

Mūru stojo už V. Uspaskichą

„Susidaro įspūdis, jog pagal kažkokias nerašytas taisykles prezidentė sąmoningai arba nesąmoningai gali kalbėti netiesą ir klaidinti visuomenę, tačiau kartu ji jaučiasi teisi ir visiems vienodai teisinga – taip, kaip to reikalauja Konstitucija”, – išrėžė Seimo pirmininkas.

„Darbiečio” teigimu, D. Grybauskaitė sako netiesą, nes tose pataisose „nebuvo įrašyta” kuri nors konkreti įmonė, be to, esą sunku įsivaizduoti, kaip vienai bendrovei galėtų atitekti tie 200 milijonų litų.

Be to, V. Gedvilas priminė, kad tuo metu, kai prezidentė apie tai kalbėjo, Seime vykusiose diskusijose pats V. Uspaskichas ėmė reikalauti nebalsuoti už tas pataisas ir visa partijos frakcija jo paklausė.

Tiesa, prieš tai „darbiečiai” dėl to taip spaudė socialdemokratus, kad premjeras Algirdas Butkevičius net prabilo apie „politinį akibrokštą”.

Tačiau V. Gedvilas pirmadienį teisino savo vedlį: „V. Uspaskichas net prašė, kad jam, kaip pasiturinčiam žmogui, netaikytų kokių nors lengvatų, nes jis nori apmokėti visas paslaugas. Taip pat jis agitavo visus Seimo narius atsisakyti tokių lengvatų.

Todėl arba prezidentė buvo suklaidinta, arba ji siekė suklaidinti žmones tokiais savo pareiškimais.”

Supyko, kad glosto tik vienus

Be to, Seimo pirmininkui užkliuvo pastarojo meto prezidentės žodžiai, kuriais ji reiškia užuojautą ir paramą socialdemokratams, kad jiems sunku, nes tenka dirbti su tokia politine jėga kaip Darbo partija (leiboristai).

Tai V. Gedvilas pavadino parlamento skaldymu ir vienos ar kitos parlamentinės grupės išskyrimu, vienus politikus žeminant, o kitus išaukštinant.

„Negaliu toleruoti, kai vieni koalicijos partneriai – socialdemokratai – yra išskiriami ir palaikomi kaip padorūs ir teisingi, o kiti – žeminami ir vadinami populistais, pabrėžiant, kaip sunku dirbti A. Butkevičiaus Vyriausybei”, – žaibais pirmadienį svaidėsi Seimo pirmininkas.

Partneriai – nustebę ir tylūs

Šis „darbiečio” pareiškimas buvo išplatintas prieš valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdį jo kabinete.

Valdančiųjų partijų lyderiai į susitikimą ėjo jau žinodami apie V. Gedvilo demaršą, tačiau apie tai nebuvo daug kalbėta.

Pats Seimo pirmininkas tik pasigyrė paskelbęs tokį pareiškimą, o po susitikimo dar ir pats pakartojo kai kurias jo mintis žurnalistams.

Socialdemokratų vadovas premjeras A. Butkevičius, iki šiol kaip ugnies vengiantis susikirtimo su D. Grybauskaite, po posėdžio nepastebimai išėjo netaręs nė žodžio žurnalistams – ko gero, kad išvengtų klausimų apie V. Gedvilo pareiškimą.

Kiti politinės tarybos nariai spėjo, kad socialdemokratams ir jų lyderiui gali nepatikti „darbiečių” kurstomas valdančiųjų konfliktas su prezidente.

Kita vertus, buvo svarstoma, kad didžiausia valdžios partija gali patyliukais trinti rankas, jog apskritai drįsta mesti iššūkį su valdančiaisiais kariaujančiai ir socialdemokratus spaudžiančiai šalies vadovei.

Bet didžiausią „Lietuvos ryto” kalbintų politikų nuostabą sukėlė tai, kad tokį aštrų pareiškimą, ginantį partiją ir jos tikrąjį lyderį V. Uspaskichą, paskelbė būtent V. Gedvilas.

Mat iki šiol šis Darbo partijos veikėjas vengė veltis į atvirus konfliktus, ypač su prezidente.

Atvirkščiai, retkarčiais jis net mėgindavo demonstruoti kitokią poziciją nei jį delegavę „darbiečių” lyderiai V. Uspaskichas ir Vytautas Gapšys.

Dairosi į prezidento rinkimus?

„Lietuvos ryto” šaltinių valdančiojoje koalicijoje ir pačių „darbiečių” gretose teigimu, Seimo pirmininką žengti į atvirą karą su prezidente greičiausiai paskatino tai, kad jis nori įgauti daugiau politinio svorio – pirmiausia savo partijoje.

Šį pareiškimą V. Gedvilas paskelbė po savaitgalį vykusio partijos sąskrydžio.

Tiek šiame renginyje, tiek jo išvakarėse Darbo partijos (leiboristų) vadovybė tiesiog kunkuliavo piktindamasi minėtu D. Grybauskaitės pareiškimu dėl PVM lengvatų.

Tad V. Gedvilo atsakas – visos partijos vadovybės plano dalis.

Sąskrydyje buvo kalbama ir apie būsimus prezidento rinkimus. Įtakingi „darbiečiai” užkulisiuose tvirtina, kad partija tikrai kels savo kandidatą.

Taip esą bus stengiamasi sutelkti kovų teismuose dėl juodosios buhalterijos nualintą partiją bei jos rinkėjus, taip pat kaupti kapitalą dar kitiems prezidento rinkimams.

Teigiama, kad partijoje svarstomos kelios galimos kandidatūros, o V. Gedvilo – viena jų, galbūt net pagrindinė.

„Be to, laikas ir pačiam Seimo pirmininkui pagaliau tapti labiau matomam ir ryškesniam. To reikia ir pačiai institucijai, kuri pagal Konstituciją turėtų būti pagrindinė”, – „Lietuvos rytui” kalbėjo kai kurie „darbiečių” veikėjai.

Jei juodosios buhalterijos bylą nagrinėjęs teismas vis dėlto nuspręs skirti V. Uspaskichui realią laisvės atėmimo bausmę, partijoje gali dar labiau sustiprėti jau dabar girdimas bruzdesys prieš vadovybę.

Tad neatmestina, kad V. Gedvilas ir šiuo atveju pretenduotų į vieno naujų lyderių, ne tik į V. Uspaskicho statytinio vaidmenį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.