Ligoninė uždaryta – įranga keliauja į metalo laužą

Vilniaus centre esanti Raudonojo Kryžiaus ligoninė – uždaryta. Dabar čia galima sutikti tik apsukrių verslininkų, kurie pusvelčiui perka žmonėms gydyti ir prižiūrėti naudotą įrangą. Ją galima pelningai parduoti metalo laužą priimančioms įmonėms. Visa tai vyksta politikams nuolat aimanuojant, kaip trūksta pinigų ir medicininės įrangos provincijos ligoninėms.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jul 3, 2013, 6:26 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 11:53 PM

Pusę ligoninės kabineto užimantis vokiškas „Philips“ rentgeno aparatas kainuoja 400 litų. Verslininkai Santariškėse vykstančiame aukcione kiek pakelia kainą ir įsigyja jį už 1 tūkst. litų. Aparate – daug brangių metalų. Jį išardžius ir išvežus į metalo laužo supirkimo punktą laukia kelių šimtų procentų pelnas.

Turto atsikrato aukcione

O kodėl šio 1996 m. Vokietijoje pagaminto aparato nebuvo galima perduoti kokiai nors provincijos gydymo įtaigai?

„Mes patys nežinome. Jis iki ligoninės uždarymo veikė ir buvo naudojimas“, - pripažįsta ligoninės patalpų iškraustymu besirūpinantys darbininkai.

Jie vedžioja mus po patalpas ir rodo daugybę įrangos, kuri jau yra parduota arba bus parduota artimiausiuose aukcionuose.

Tiesa, paprastiems žmonėms, atėjus tiesiog iš gatvės, to išvysti nepavyktų. Lrytas.lt žurnalistams durys atsivėrė prisistačius galimais pirkėjais.

Štai vienas verslininkas už keliasdešimt litų nusipirko didelį aštuonių skyrių marmitą, į kurį sudėtas maistas iš virtuvės buvo vežiojamas ligoniams.

„Sodybų savininkams tokį galima parduoti dešimt kartų brangiau. Marmitas geras, prižiūrėtas – atrodo kaip naujas, todėl labai tiks organizuojant vakarėlius“, – savo pirkiniu neatsidžiaugia prie ligoninės sutiktas verslininkas.

Aukcione turėjo būti parduota visa keliems šimtams ligonių pamaitinti anksčiau naudota įranga.

Teigia atsikratę tik senienų 

Jei paprasti buvę ligoninės darbuotojai kraipo galvas matydami, kad ligoninės turtas pardavinėjamas pusvelčiui, Santariškių klinikų, prie kurių buvo prijungta uždaryta buvusi Raudonojo Kryžiaus ligoninė, atstovų tai visiškai nestebina.

Santariškių klinikų specialistė ryšiams su visuomene Gitana Letukienė portalą lrytas.lt informavo, kad ligoninei nereikalingo buvusio filialo turto paskutinis aukcionas įvyko praėjusią savaitę.

„Kadangi ne visi pirkėjai už nupirktus daiktus yra atsiskaitę, tikslios sumos įvardyti kol kas negalime“, – sakė G. Letukienė.

Ji neigia abejones, kad ligoninė neprotingai naudoja uždaryto filialo turtą. Esą visa tinkama naudoti įranga, kartu su veikiančiais klinikiniais padaliniais, buvo perkelta į Santariškes šių metų pradžioje.

„Jie toliau ir naudoja tą pačią įrangą, kurią ir anksčiau turėjo. Nurašomo ir nenaudojamo turto aukcionuose, pagal nustatytą tvarką, dalyvauti turi teisę visi juridiniai ir fiziniai asmenys. Visi veikiantys rentgeno aparatai jau 2013 m. vasario-kovo mėn. buvo perkelti į Santariškes. Parduodamas yra tik senas ir remontuotinas rentgeno aparatas, kurio remonto ir perkėlimo į kitą vietą kaina viršija jo vertę“, - tvirtino ligoninės atstovė.

Portalą lrytas.lt konsultavę medicinos įrangos pardavėjai rentgeno aparatus lygino su automobiliais. Esą gerai prižiūrėti gali tarnauti ilgą laiką, o blogai – pradeda gesti. Todėl neįvertinus paties aparato detaliai sunku pasakyti, ar ligoninei jį vertėjo pasilikti. Modernus rentgeno aparatas gali kainuoti iki 2 mln. litų.

Uždarė, nes Santariškėse geriau?

Raudonojo Kryžiaus ligoninė Vilniaus centre, netoli arkikatedros, veikė 75 metus. Ji į Vilnių persikėlė iš Klaipėdos, kai dabartinė sostinė buvo grąžinta Lietuvai.

Teigiama, kad uždaryti ligoninę ketinta dar sovietmečiu, kai buvo pastatytos Santariškių klinikos, tačiau medikai ją apgynė. Prieš beveik dešimt metų buvo nuspręsta ligoninę paversti Santariškių filialu. Politikai aiškino, kad to reikėjo norint Santariškes padaryti daugiaprofiline ligonine, gauti Europos Sąjungos paramą. Po to nutarta ligoninę iš miesto centro iškelti, nes taip naudoti patalpas esą yra neracionalu.

Ligoninės patalpos perduotos Turto bankui. Kitais metais pastatus bus bandoma parduoti. Tada ir paaiškės preliminari jų vertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.