Numatoma užmegzti diplomatinius santykius su Butanu ir Kuba

Pritarė santykių su Butanu užmezgimui

Vyriausybė posėdyje trečiadienį pritarė diplomatinių santykių užmezgimui su Butanu.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Vyriausybė posėdyje trečiadienį pritarė diplomatinių santykių užmezgimui su Butanu.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-07-03 15:32, atnaujinta 2018-03-04 23:35

Sprendimas priimas penkių valdančiajai centro kairės koalicijai priklausančių komiteto narių balsais. Opozicijos atstovai „balsavo kojomis“ - išėjo iš posėdžių salės, BNS patvirtino URK narys „tvarkietis“ Andrius Mazuronis.

„Procedūriškai reikėjo komiteto pritarimo, toliau Užsienio reikalų ministerija rūpinsis, kad Vyriausybė priimtų nutarimą dėl diplomatinių santykių užmezgimo“, - aiškino A. Mazuronis.

Anot jo, Lietuva yra vienintelė Europos Sąjungos valstybė, neužmezgusi diplomatinių santykių su Kuba. Lietuvos diplomatų teigimu, santykiai būtini plėtojant turizmą, ekonominius santykius. Ministerijos duomenimis, kasmet Kubą aplanko per 1 tūkst. Lietuvos piliečių. Kilus problemoms, jiems sunku padėti, nes su Kuba nėra diplomatinių santykių.

Seimo nario teigimu, ministerijos atstovai pabrėžė, kad diplomatinių santykių užmezgimas nereiškia ambasadoriaus paskyrimo ar ambasados atidarymo toje šalyje.

„Nors ši valstybė tebeturi problemų žmogaus teisių srityje, tačiau laikomasi nuomonės, kad nesant diplomatinių santykių, prarandama galimybė kalbėtis ir daryti įtaką. Lietuva jau yra užmezgusi diplomatinius santykius su beveik visomis Karibų jūros regiono šalimis“, - argumentavo Užsienio reikalų ministerija.

Ji atkreipė dėmesį, kad Kuboje ryškėja ekonomikos liberalizavimo tendencijos, Kubos piliečiams lengviau leidžiama vykti į užsienį.

Tuo metu Seimo opozicijos atstovai tvirtina, kad URK sprendimas yra skubotas, priimtas nepasikonsultavus su daugiau politikų, nepaprašius situacijos analizės iš Lietuvos ambasados Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Atskirą nuomonę išplatinę konservatoriai Audronius Ažubalis, Kęstutis Masiulis ir Emanuelis Zingeris pareiškė, kad Lietuva pirmininkavimą Europos Sąjungai pradėjo santykių su komunistine diktatūra užmezgimu. Pasak jų, „Freedom House“ ir kitos pasaulinės žmogaus teisių organizacijos Kubą pripažįsta viena nelaisviausių ir represyviausių komunistinių diktatūrų pasaulyje.

Konservatoriai tikina, kad „komiteto sprendimu pradėtas naujas Lietuvos užsienio politikos vektorius ne tik kertasi su Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai prioritetais, bet ir stipriai pakenks tarpvalstybiniams santykiams su pagrindiniais Lietuvos saugumo sąjungininkais Jungtinėmis Amerikos Valstijomis“.

„Kažkodėl kitų ES šalių santykiams su JAV nepakentė, o Lietuvai pakenks?“ - opozicijos argumentus atmetė A.Mazuronis.

Seimo URK ne kartą buvo kilusios diskusijos dėl diplomatinių santykių užmezgimo su Kuba, bet anksčiau toks sprendimas nebuvo priimtas.

Dar 2007 metais Seime lankęsis socialistinės Kubos ambasados Suomijoje ministras patarėjas ir laikinasis reikalų patikėtinis Francisco R. Florentino ragino Lietuvą užmegzti diplomatinius santykius su jo šalimi.

Kuboje valdžios monopolį turi Komunistų partija. Šalį nuo 1959 metų iki 2008 metų vasario valdė diktatoriumi vadintas Fidelis Castro, tačiau, pašlijus jo sveikatai, pastaruoju metu valstybei vadovauja jo brolis Raulis. Iki šiol šalyje yra politinių kalinių, varžomos žmogaus teisės ir laisvės.

Pritarė santykių su Butanu užmezgimui

Vyriausybė posėdyje trečiadienį pritarė diplomatinių santykių užmezgimui su Butanu.

Butanas yra vienintelė Pietų Azijos valstybė, su kuria Lietuva dar nėra užmezgusi diplomatinių santykių.

„Tokia situacija susiklostė todėl, kad Butano Karalystė ilgą laiką vykdė saviizoliacijos politiką ir tik pastaraisiais metais atsivėrė pasauliui“, - teigia Užsienio reikalų ministerija.

Pažymima, kad Azijos valstybės užima svarbią vietą Europos Sąjungos (ES) užsienio politikoje, todėl diplomatinių santykių užmezgimas su Butanu Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai laikotarpiu yra itin reikšmingas.

Lietuvos ir Butano komunikatą dėl diplomatinių santykių užmezgimo įgaliotas pasirašyti Lietuvos ambasadorius Indijoje Laimonas Talat-Kelpša.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.