Policija nusivylęs telšiškis siūlo algą mokėti tik už ištirtus nusikaltimus

„Kaip jaustis žmogui, kai kreipęsis į policiją jis vietoj ištiestos pagalbos rankos išvysta jam atsuktą nugarą? Kaip jaustis šeimai, kuri su pareigūnų abejingumu susiduria jau trečią kartą?

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2013-07-03 10:18, atnaujinta 2018-03-04 23:53

Iš mūsų paprastų piliečių skaičiuojami mokesčiai policijos pareigūnų išlaikymui. Jie gauna atlyginimą, o nieko nedirba.

Tai gal atsirastų galimybė mano šeimą atleisti nuo mokesčių policijos išlaikymui?!“ - portalo lrytas.lt retoriškai klausė pareigūnų abejingumu ir neveiklumu papiktintas Telšių miesto gyventojas Rolandas Žalys.

Nesurado nei dviračio, nei telefono

Susikaupusias nuoskaudas žurnalistui išlieti nusprendęs telšiškis sakė, kad policijos pareigūnų darbu jam teko nusivilti ne kartą.

„Pirmą kartą policija nusivyliau prieš keliolika metų. Tuomet savo paaugliui sūnui nupirkau dviratį. Pirkiniu berniukas pasidžiaugė vos kelias dienas.

Močiutė berniuką pasiuntė nupirkti duonos, o prie parduotuvės paliktas dviratis kažkam krito į akį. Mano sūnus turi negalią, yra lėtesnio būdo. Keli vaikigaliai jį pasekė iki namų ir įpuolę į kiemą dviratį tiesiog išplėšė iš sūnaus rankų.

Dėl dviračio pagrobimo kreipėmės į policiją. Pareigūnai nusivežė sūnų, parodė jam įtariamųjų gaują. Vaikas nieko neatpažino. Tuo visas tyrimas ir baigėsi. Po metų gavome pranešimą, kad bylos tyrimas dėl senaties yra nutrauktas.

Teko sūnui pirkti kitą dviratį.

Prieš dešimt metų iš dukters ilgapirščiai pavogė neseniai įsigytą telefoną. Nors yra galimybė surasti telefoną pagal jo buvimo vietą, tačiau vėl niekas nieko nepadarė – po metų iš policijos gavome pranešimą apie tai, kad tyrimas dėl vagystės yra nutrauktas.

Teko dukrai pirkti kitą telefoną“, - senas nuoskaudas prisiminė R. Žalys.

Užpuolikai grasino beisbolo lazdomis

Į portalą lrytas.lt kreipęsis telšiškis sakė, kad jo kantrybės taurę perpildė pareigūnų neveiklumas tiriant pernai įvykdytą išpuolį prieš negalią turintį jo sūnų.

„Dėl progresuojančios ligos judėjimo invalidu tapusiam mano 25 metų sūnui Renatui po šio išpuolio sutriko ir širdies veikla. O pareigūnams tai nė motais – įvykis nebuvo ištirtas, o aš gavau net tris pranešimus apie ikiteisminio tyrimo sustabdymą“, - piktinosi į redakciją kreipęsis telšiškis.

Į keistą istoriją R. Žalio sūnus pateko prieš metus.

„Birželio dešimtą dieną Telšiuose vyko miesto šventė, į kurią su keliomis draugėmis iš Luokės atvažiavo ir sūnaus mergina.

Apie vidurnaktį sūnus savo merginą ir jos drauges savo automobiliu išvežė namo.

Važiuojant per Viešvėnų miestelį sūnaus automobilį blokavo du netikėtai į kelią išvažiavę automobiliai, iš kurių iššokę vyrai ėmė grasinti beisbolo lazdomis. Sutrikęs sūnus įjungė atbulinę pavarą ir nors važiuodamas atbulom kliudė vieną automobilį, tačiau spėjo apsisukti ir pasprukti.

Į savo automobilius sušokę užpuolikai dar bandė sūnų vytis, tačiau jam pavyko atsiplėšti ir prie Rainių nepastebėtam pasukti į miško keliuką.

Kiek palaukęs sūnus nuvažiavo į Rainiuose esančią degalinę, iš kur paskambino policijai ir mums“, - apie sūnaus užpuolimą papasakojo R. Žalys.

Nustebino pareigūnų abejingumas

Telšiškis sakė, kad sulaukęs sūnaus skambučio su namiškiais nuskubėjo į degalinę.

„Į degalinę atvykau anksčiau už policijos ekipažą. Vėliau atvažiavę policininkai net neišlipo iš automobilio, ką jau kalbėti apie sūnaus mašinos ar įvykio vietos apžiūrą.

Galiausiai pareigūnai pareiškė, kad jei atsiras tas automobilis, į kurį važiuodamas atbulas įsirėžė Renatas, tai mano sūnus dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo gali turėti didelių problemų.

Po šio pokalbio mes nuvažiavome į policijos komisariatą ir parašėme pareiškimą dėl užpuolimo, tačiau jokios reakcijos nesulaukėme – ekspertai mūsų automobilio neapžiūrėjo.

Pastoviniavome prie komisariato gal pusvalandį ir sugrįžome namo“, - metų senumo įvykius prisiminė R. Žalys.

Tyrimą pradėjo tik po poros savaičių

Telšiškis sakė pats nusprendęs išsiaiškinti, kas užpuolė jo sūnų ir kitą rytą nuvyko į Viešvėnus.

„Paklausinėjęs vietinių gyventojų greitai sužinojau, kas galėjo užpulti sūnų ir jo vežtas viešnias.

Visi kalbėjo apie du šiame kaime „tvarką“ darančius brolius. Radau ir vieną automobilį su jo salone besimėtančiais tuščiais buteliais bei beisbolo lazdomis. Tiesa, kieme sutiktas brandaus amžiaus vyriškis man bandė įrodinėti, kad šiuo automobiliu naudojasi jis pats, o ne ieškomi jo anūkai.

Vėl kreipiausi į policiją. Man vėl liepė rašyti pareiškimą, tačiau jį parašius niekas nepasikeitė – ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo buvo pradėtas tik birželio 27-ąją (po incidento praėjus daugiau nei dviems savaitėms).

Į policijos komisariatą mus išsikvietę pareigūnai aiškino, kad mūsų nurodyti asmenys šiame užpuolime tikrai negalėjo dalyvauti, nes tuo metu jie įvykdė kitą nusikaltimą.

Tyrimas buvo perduotas įtariamųjų artimuosius pažįstančiam apylinkės inspektoriui, kuris nieko netyrė – nebuvo nei apklausų, nei kitokio tyrimo.

Sūnaus mašiną apžiūrėti pareigūnai nusprendė gal spalio pabaigoje, kai apie tai užsiminiau degalinėje atsitiktinai sutiktam ekspertui.

Nors praktiškai nebuvo atlikta jokio tyrimo, po kurio laiko mes iš policijos gavome pranešimą, kad ikiteisminis tyrimas yra stabdomas, nes atlikti visi tyrimo veiksmai nepadėjo išaiškinti nusikaltimą padariusių asmenų“, - sakė R. Žalys.

Pareigūnų atsakymai papiktino

Gavęs pranešimą apie tyrimo sustabdymą telšiškis nusprendė netylėti.

„Mes kreipėmės į prokuratūrą, kad tyrimas būtų atnaujintas. Dėl galimo tyrėjo aplaidumo buvo atliktas ir ikiteisminį tyrimą vykdžiusio apylinkės inspektoriaus tarnybinis patikrinimas.

Tačiau po kurio laiko vėl gavau pranešimą, kad ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo yra stabdomas.

Spendimą sustabdyti tyrimą apskundėme – jis buvo atnaujintas. Tačiau tuo džiaugėmės neilgai - neseniai vėl gavau pranešimą (jau trečią), kad ikiteisminis tyrimas sustabdytas – visi procesiniai veiksmai atlikti, visos galimybės išnaudotos...

Praktiškai tuo pačiu metu gavau ir pranešimą apie bylą tyrusio pareigūno tarnybinio patikrinimo rezultatus.

Pranešime buvo nurodyta, kad per tarnybinį patikrinimą buvo nustatyta, jog inspektorius neatliko tam tikrų procesinių veiksmų: nepaėmė vaizdo įrašų iš degalinės stebėjimo kamerų, laiku nepaėmė po susidūrimo ant sūnaus automobilio likusių dažų mėginių, laiku nepradėjo ikiteisminio tyrimo.

Tačiau man atsiųstame atsakyme buvo nurodyta, kad šis pareigūnas dėl to yra nekaltas ir nebus baudžiamas. Aš tai vertinu kaip pasityčiojimą“, - piktinosi R. Žalys.

Po išpuolio sutriko širdies veikla

Pareigūnus neveiklumu kaltinantis telšiškis piktinosi, kad atlyginimas iš mokesčių mokėtojų kišenės yra mokamas ir blogai dirbantiems pareigūnams.

„Būtų pasiūlymas ir Seimui, ir Vyriausybei - policininkams algas mokėti už ištirtus nusikaltimus, o ne už atėjimą į darbą ir nieko neveikimą!“ - aiškino teisybės ieškantis telšiškis.

R. Žalys sakė, kad užpuolimas stipriai pablogino ir taip prastą sūnaus sveikatos būklę.

Dėl progresuojančios ligos sunkiai vaikštantis (65 procentų neįgalumą turintis) jaunuolis per šį išpuolį patyrė stresą, o vėliau sutriko širdies darbas.

Kadangi šie sutrikimai nesiliovė, ir netgi sustiprėjo, R. Žalys nusprendė vežti sūnų kardiologų konsultacijai į Vilnių.

Tyrimas sustabdytas tik procesiškai

Laikinai Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pareigas einantis Linas Špakauskas portalui lrytas.lt patvirtino, kad ikiteisminis tyrimas dėl minėto nusikaltimo buvo sustabdytas tris kartus.

„Per tyrimą buvo išnaudotos visos galimybės, tačiau įtariamų asmenų kol kas nustatyti nepavyko.

Kas buvo būtina padaryti per tyrimą, viskas yra padaryta. Jei kažko trūktų, ar kažkas būtų nepatikrinta, tai nebūtų priimtas galutinis sprendimas prokuratūroje sustabdyti ikiteisminį tyrimą. Prokuroras dar būtų davęs nurodymus dėl to tyrimo tolesnės tąsos.

Be to, tyrimas sustabdytas tik procesiškai. Jei bus gauta tyrimui svarbios informacijos, jis bus atnaujintas.

Ikiteisminio tyrimo sustabdymas nereiškia, kad byla bus numesta į šoną, kad informacija nebus tikrinama kitomis – tarkime kriminalinės žvalgybos - priemonėmis.

Dėl tyrėjui atlikto tarnybinio patikrinimo, tai galiu patvirtinti, kad per jį buvo nustatyta, jog tyrėjas padarė nežymių pažeidimų, kurie nusikaltimo ištyrimui neturėjo jokios reikšmės.

Be to konstatuota, kad šie pažeidimai padaryti nepiktybiškai, neturint piktų kėslų – tyrėjas kai ko laiku padaryti galėjo nespėti dėl didelio darbo krūvio. Todėl tarnybinį patikrinimą atlikę pareigūnai nusprendė nuobaudos tyrėjui neskirti“, - portalui lrytas.lt paaiškino L. Špakauskas.

Pareigūną saisto įstatymai

Laikinai Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pareigas einantis L. Špakauskas sakė, kad šioje istorijoje yra tam tikrų aplinkybių, kurios viską paaiškintų, tačiau kurių jis negali viešinti.

„Jei tik įstatymas leistų man smulkiau pakomentuoti kai kurias to įvykio aplinkybes, tai jums klausimų, kas čia teisus, o kas ne - nebeliktų.

Bet, deja, šiuo atveju to padaryti negaliu, nes pradėčiau lįsti į ikiteisminio tyrimo detales. O tą draudžia įstatymas“, - paaiškino L. Špakauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.