Skandalą sukėlęs Lietuvos pirmininkavimo ES vaizdo klipas paslaptingai dingo (atnaujinta)

„Matosi, jog krizė dar nesibaigė“, „Panašu, kad dar nesame pasiruošę“, „Bravo! Štai čia menas - štai čia forma! Klausimas tik - ar jūs kvaili, ar mes čia atsilikę? Tokiais komentarais socialinio tinklo „Facebook“ vartotojai pasitiko oficialų Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai vaizdo klipą.

Oficialus pirmininkavimo Europos Sąjungai vaizdo klipas šokiravo socialinio tinklo lankytojus.<br>Naujos meno formos
Oficialus pirmininkavimo Europos Sąjungai vaizdo klipas šokiravo socialinio tinklo lankytojus.<br>Naujos meno formos
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Jul 3, 2013, 12:28 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 11:45 PM

Paskelbtas internete pirmininkavimo ES Tarybai išvakarėse, vaizdo klipas šokiravo ne tik socialinio tinklo lankytojus, bet ir specialistus, kurie nešykštėjo karčių žodžių klipo gamybą užsakiusiems Užsienio reikalų ministerijos atstovams. Trečiadienį jis paslaptingai dingo - pašalinti visi įrašai internete. Tiesa, vieną kopiją dar galima pažiūrėti portale lrytas.lt.

Oficialioje pirmininkavimo ES Tarybai socialinio tinklo paskyroje „Eu2013LT“ publikavę vaizdo klipą, organizatoriai rašė, kad asociacija „Naujos meno formos“ sukūrė klipą „Ypatinga diena“, skirtą Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai pradžiai pažymėti.

„Šis klipas, kurį birželio 30 - liepos 1 d. galima pamatyti viešajame transporte esančiuose ekranuose bei lauko ekranuose Vilniuje, Klaipėdoje ir Kaune, skirtas parodyti, kad pirmininkavimo laukėme ir esame jam pasiruošę“, – buvo skelbiama prieraše prie vaizdo klipo.

Asociacija skelbia, kad „Naujos meno formos“ yra nepelno siekiantis juridinis asmuo, kurio prioritetinė veikla – tarpdisciplinių menų inovacijos ir sklaida.

Liepos 3-iosios ankstų rytą galėję peržiūrėti pirmininkavimo ES Tarybai vaizdo klipą, vėliau socialinio tinklo lankytojai jo pasigedo, mat po aršios kritikos jis buvo pašalintas. Lrytas.lt šį klipą nufilmavo, tad skaitytojams suteikiama galimybė su juo susipažinti.

Nesėkmingas bandymas įsitvirtinti

Viešųjų ryšių ekspertas Mykolas Katkus teigia, kad renginio organizatoriai turėtų atsakingiau žiūrėti į komunikaciją. Esą jai paslaugos ir toliau bus perkamos tik vieninteliu būdu – pagal mažiausią kainą – tokių klipų bus daugiau.

„Man labai gaila, ir kolegų, gaminusių tokį klipą, ir pirkėjų, priėmusių tokį darbą“, – žodžių nevyniojo į vatą ekspertas.

M. Katkaus įsitikinimu, tai gali būti naujos įmonės nesėkmingas bandymas įsitvirtinti rinkoje.

„Naujos meno formos – man pavadinimas girdimas pirmą kartą. Labai tikėtina, kad tai  vienas iš jų pirmųjų darbų. Kartais būna, kad mėgindamos įsitvirtinti rinkoje, įmonės priverstos pildyti įvairius užsakovų pageidavimus“, – kalbėjo jis.

Neprofesionalus darbas

Žinomas režisierius Donatas Ulvydas teigė, kad klipas jo labai neišgąsdino. "Manau, kad problema yra ne pats vaizdo klipas, bet tai, kur ir kaip mes jį žiūrime, su kuo siejame ir kas už jį atsakingas. Tai – neprofesionalus darbas, todėl profesionaliai komentuoti šio klipo negaliu, kadangi ne vienerius metus dirbus šioje srityje ir žinau, kur yra riba tarp profesionalaus ir mėgėjiško darbo", - sakė jis leidinio "TV antena" žurbalistei Erikai Zabulėnienei.

Anot pašnekovo, kartais netgi neskoningi klipai būna neskoningi todėl, kad tokių pageidauja klientas. Tačiau netgi tokiuose darbuose vis dėlto matoma profesionalo ranka. Šiame vaizdo klipe nieko tokio nematyti, matyt, jį darė neprofesionalai, todėl ir lyginti šį kūrinėlį reikėtų su kitais neprofesionalų darbais.

"Jei kalbėtume ne apie klipo kokybę, bet apie tai, su kuo jis yra siejamas, tai vėl gi – ne klipo, bet valstybės problema. Tai reiškia, kas valstybė leidžia sau prabangą daryti rimtus darbus su nerimtais žmonėmis.

Matyt, kažkur yra pasodintas koks nors „švogeris“, kuris sprendžia ir išmano visus reikalus, kuriam nereikia nei profesionalų, nei specialistų. Viskas atliekama bet kaip ir bet kur, pačiais pigiausiais kaštais arba taip, kad dalis šiam reikalui skirtų lėšų nubyrėtų dar ir į kišenę. Taip švaistomi valstybės pinigai.

Dėl to tokie darbai ir yra ne klipo kūrėjų, bet valstybės ir atsakingų institucijų problema. Jei viceministras yra atsakingas už viską, tame tarpe ir už viešuosius ryšius, tai yra blogai. Manau, kad visose srityse turi dirbti specialistai ir profesionalai.

Tokių pavyzdžių, kai neatitinka kirvis koto yra visose srityse. Todėl nematau prasmės pūsti laibai didelį burbulą, nes burbulų galima pripūsti ir dar daugiau. Žinoma, jei toks klipas būtų rodomas per visas pasaulio televizijas, mes pasirodytume tragiškai. Tik tikiu, kad anksčiau ar vėliau vis dėlto atsirastų tam tikra institucija, kuri pamatytų, kad tai, kas rodoma, yra visiškas nesusipratimas ir to transliuoti nebeleistų.

O jeigu vis dėlto leistų ir tai pamatytų visas pasaulis, manau, kad tai – irgi į naudą. Natūrali atranka mūsų Lietuvėlę vėl nublokštų atgal, niekas nebesikalbėtų su mumis rimtai ir galėtume vėl kapanotis į paviršių. Bet gal tas antras kartas ir būtų geresnis?“, - klausė režisierius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.