Užsienio svečių desantas Lietuvos vyrus pavertė superherojais

Vietoj įprastai saugomų 5 asmenų - 75. Taip išaugo Vadovybės apsaugos departamento (VAD) darbuotojų darbo krūviai ir užduotys. Nors į Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai renginius atvykstantys garbingi užsienio svečiai nėra mokyklinukai, kurie per ekskursijas pabyra į visas puses, tačiau, regis, VAD vyrams per ateinantį pusmetį keli aviganiai šunys nepamaišytų. Kai šalies vadovai kalba apie šventę ir galimybę parodyti Lietuvą pasauliui, apsaugos darbuotojai braukia prakaitą ir atideda svajones apie poilsį. VAD darbuotojai turės suktis lyg superherojai.

Vadovybės apsaugos departamento darbuotojai Lietuvoje paprastai saugo penkis asmenis.<br>V. Balkūnas
Vadovybės apsaugos departamento darbuotojai Lietuvoje paprastai saugo penkis asmenis.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Jul 3, 2013, 8:40 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 11:53 PM

Įprastai saugantis Lietuvos Vyriausybės, Seimo, prezidentūros pastatus, Turniškių rezidencijos kompleksą ir penkis asmenis, šį kartą Vadovybės apsaugos departamentas susidurs su didžiausiu iššūkiu savo egzistavimo istorijoje – saugomų objektų patrigubės, o asmenų skaičius išaugs iki keturiolikos kartų.

VAD rūpinsis 29 renginių saugumu – didžiausias per vieną renginį saugomų asmenų skaičius – 75 asmenys. Renginių ir asmenų apsaugai VAD sutelks visas savo pajėgas – dirbs keletas šimtų pareigūnų, tarp kurių dešimtys atšauktų iš atostogų, be poilsio dienų.

Didelio dėmesio sulauksiančius Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai renginius, į kuriuos susirinks  šimtai įvairaus rango politikų ir ES pareigūnų, saugos ne tik VAD, bet ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai. Renginių saugumui užtikrinti VAD buvo skirta 3 mln. litų, kuriuos šis panaudos reikiamai įrangai įsigyti.

Ypatingą dėmesį VAD planuoja skirti ES pirmininkavimo atidarymo, Europos Sąjungos šalių parlamentų pirmininkų renginiams, neformaliems ministrų susitikimams, „Frontex“ valdančiosios tarybos susitikimui, Baltijos jūros regiono strategijos metiniam forumui, ES narių ir Rytų Partnerystės šalių vadovų susitikimas.

Valstybių vadovai atsiveža savo apsaugą

Kai kurie užsienio valstybių pareigūnai atsiveža savo apsaugą, o tam tikrų valstybių vadovai suguža ir su dešimtimis apsaugos darbuotojų.

„Pagal bendrą teisės principą apsaugą privalo užtikrinti kviečiančioji šalis, tačiau valstybių vadovai linkę atsivežti vieną-du, Turkijos, JAV – iki trisdešimties, ir daugiau sargybinių“, – pasakojo VAD direktoriaus pavaduotojas Paulius Nemira.

Valstybių vadovų apsaugai užtikrinti yra sukurta bendrai valstybėse taikoma taktika: „Asmens sargybinis, atvykęs su užsienio vadovu, įsikomponuoja į bendrą apsaugos modelį. Yra apibrėžta, kokią vietą toks sargybinis turi užimti judant korteže, ar einant šalia saugomo asmens.“

Naudojama bendrai Europos valstybėse taikoma valstybės vadovų apsaugos taktika, tad su atvykusiais apsaugininkais dažniausi problemų nekyla. Vis dėlto P. Nemira pažymi, kad visuomet yra optimalus sargybinių, lydinčių svarbų asmenį, skaičius, kuriam didėjant atsiranda sumaišties rizika.

Apsauga kontroliuojama iš štabo

Kiekvienam renginiui sudaromas štabas, iš kurio vyksta valdymas. Priklausomai nuo renginio pobūdžio svarbos jis gali būti mobilus ar stacionarus.

„Mobilus štabas juda kartu su kolona, kuris stebėdamas jos judėjimą duoda nurodymus apsaugos pareigūnams. Kitais atvejais įkuriamas stacionarus štabas, kuris įrengiamas arba VAD būstinėje, arba renginio vietoje, kur vyksta informacijos ir pajėgų valdymas“, – kalbėjo jis.

Apsaugos pareigūnai aprūpinti ryšio priemonėmis, kuriomis perduodama visa būtina informacija ir nurodymai. Be to, sargybiniai šiuo ryšiu praneša ir apie savo veiksmus.

Informacija apie pavojus renkama nuo 2011 metų

VAD direktoriaus pavaduotojo P. Nemiros teigimu, informacija apie pagrindines renginių vietas, bendras saugomų asmenų apsaugos priemones buvo renkama ir derinama nuo 2011 metų, o detalus renginių apsaugos planavimas truko apie pusmetį.

„Aktyviai dirba žvalgybos ir kriminalinės žvalgybos pareigūnai. Rinkdami informaciją apie galimas grėsmes, jie aktyviai bendradarbiauja su užsienio šalių giminingomis tarnybomis“, – pasakojo P. Nemira.

VAD saugos ES pirmininkavimo renginiuose dalyvausiančius įvairaus rango oficialius asmenis: užsienio šalių prezidentus, parlamentų vadovus, ministrus pirmininkus, ministrus, Europos Sąjungos vadovus bei jų lankomus objektus.

Viešbučiuose bus specialus režimas

P. Nemiros teigimu, numatoma užtikrinti saugomų politikų asmeninę apsaugą, jų lydėjimą ir mobilią palydą specialiais automobiliais į pagrindinių renginių vietą. Renginiai vyks Nacionalinės dailės galerijoje, Valdovų rūmuose, parodų rūmuose „Litexpo“.

„Viešbučiuose, kuriuose gyvens saugomi asmenys, bus speciali apsauga, organizuojama leidimų sistema, taikomos techninės-elektroninės apsaugos priemonės, sprogmenų ir ginklų paieška, apsaugos postai“, – pasakojo jis.

Padės ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai

Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai užtikrins pagrindinių renginių vietų, svarbių asmenų rezidencijų apsaugą, o Lietuvos kariuomenės kariai – ir šių asmenų apsaugą.

„Bendros VAD, Sienos apsaugos tarnybos, rinktinės „Aras“ ir Lietuvos kariuomenės kinologų pajėgos su tarnybiniais šunimis atliks objektų, kuriuose vyks renginiai, gyvens svečiai, patikrą. Bus ieškoma ginklų ir sprogmenų“, – pasakojo VAD pavaduotojas.

Lietuvos policija rūpinsis viešąja tvarka, saugiu eismu. Lydės delegacijų kolonas. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas atlieka pagrindinių renginių vietų atitikimo priešgaisrinės saugos reikalavimams priežiūrą.

„Ruošiantis saugumo užtikrinimui renginiuose buvo apmokyti ne tik VAD pareigūnai, bet ir planuojama pasitelkti apie 100 pareigūnų iš kitų tarnybų“, – kalbėjo P. Nemira.

Pagrindinių renginių dienomis planuojama riboti skrydžius virš Vilniaus miesto. Oficialių svečių kolonos bus lydimos naudojant šviesos ir tik reikalui esant – garso signalus: „Kai kuriose kolonų judėjimo, atvykimo ir išvykimo vietose bus ribojamas transporto priemonių, o kartais, ir pėsčiųjų judėjimas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.