„Tautiška giesmė” vėl apjuos Žemės rutulį

Penktą kartą visi lietuviai, kad ir kur gyventų, liepos 6-ąją 21 val. giedos „Tautišką giesmę”. Pirmiausia suskambusi Naujojoje Zelandijoje, apskriejusi Australiją, Rusiją, ji pasieks Lietuvą, po to keliaus į Ameriką, rašo „Lietuvos rytas”.

Tradicija liepos 6-ąją giedoti Lietuvos himną jau prigijo.<br>Nuotrauka iš archyvo
Tradicija liepos 6-ąją giedoti Lietuvos himną jau prigijo.<br>Nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Jul 5, 2013, 8:08 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 10:19 PM

Mintis suburti visus lietuvius „Tautiška giesme” prieš ketverius metus kilo „Tūkstantmečio odisėjos” dalyviams, jachta „Ambersail” apiplaukusiems pasaulį.

Tuomet visi lietuviai buvo pakviesti vienu metu giedoti himną Lietuvos vardo 1000-mečiui. Toną daugiabalsiam chorui Klaipėdoje per jachtos sutiktuves davė maestro Virgilijus Noreika.

Tėvynės mylėti nepriversi

Po metų „Tūkstantmečio odisėjos” dalyviai svarstė, ar tęsti šį sumanymą, bet pačių bendruomenių užklausos, ar bus giedamas Lietuvos himnas ir šį kartą, sustiprino jų įsitikinimą tęsti užsimezgančią tradiciją.

„Himno giedojimas visame pasaulyje yra ne tiktai pilietiškumo skatinimas. Taip atkreipiamas pasaulio dėmesys į tai, kad ir po skirtingas šalis išsibarstę lietuviai yra vieningi ir patys kuria savo valstybingumo tradicijas.

Tėvynės nepriversi mylėti, bet jeigu žmonės gieda savo šalies garbei, vadinasi, viskas gerai”, – kalbėjo projekto „Tautiška giesmė” aplink pasaulį” vadovas Raimundas Daubaras.

Klipe – 24 valandų banga

Įvairiose užsienio šalyse lietuviai himną gieda savo laiku, taigi per pasaulį nuvilnija tarsi 24 valandų banga nuo Naujosios Zelandijos iki Amerikos. Ten „Tautiška giesmė” skamba tuomet, kai Lietuvoje jau būna rytas.

Per „Facebook”, kitais kanalais surinkę vaizdus, projekto koordinatoriai montuoja klipą ir turi „Tautišką giesmę”, kuri sklinda iš viso pasaulio.

Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai proga šiemet šis klipas bus išsiuntinėtas visoms mūsų šalies ambasadoms, kad idėja būtų pristatyta ir svetur.

Patinka ir jaunimui

R. Daubaras džiaugėsi, kad savivaldybėms, miestų vadovams net nebereikia priminti, ką veikti liepos 6-osios 21 valandą.

Miestai ir miesteliai patys įsitraukia į pilietinę akciją, himną gieda aikštėse, prie bažnyčių, kitose svarbiose vietose.

O dar džiugiau, kad „Tautiška giesmė” suvienija ir jaunimą. Net baidarių žygių dalyviai 21 val. sustoja pakrantėje, ją gieda ir girdi kur nors iš miško poilsiavietės ataidint tą pačią melodiją.

„Pernai pats girdėjau, kaip Nidos paplūdimyje grojęs didžėjus 21 val. nutraukė muziką ir visus šokančiuosius paragino sugiedoti „Tautišką giesmę”.

Džiugu, kad ir jaunimui tai tinkama pagarbos šaliai išraiškos forma”, – džiaugėsi R. Daubaras.

Aidės ir Valdovų rūmuose

Kasmet prie projekto „Tautiška giesmė” aplink pasaulį” prisideda vis naujų bendruomenių.

Pavyzdžiui, „Bitės” telekomunikacijos bendrovė, liepos 6-ąją Juodkrantėje rengianti kasmetę klientų šventę „Bitelandą”, giedotojų chorą papildys net 9 tūkstančiais balsų.

Didelis būrys kauniečių kasmet Lietuvos valstybės himną gieda prie Kauno pilies, kur vyksta kasmetis festivalis „Operetė Kauno pilyje”.

„Kad ir koks koncertas tuo metu vyktų, 21 val. jį sustabdome ir su visais festivalio dalyviais bei svečiais giedame „Tautišką giesmę”, – pasakojo festivalio rengėjas Danielius Vėbra.

Lietuvos himnu šiemet prasidės ir Valdovų rūmų atidarymo koncertas „Opera atsiveria Valdovų rūmuose”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.