Lietuvos prisistatymas Europai - sutartinėmis ir būgnų dundėjimu

Penktadienio popietę Vilniaus Universiteto Didžiajame kieme netrūko kostiumuotų vyrų, o kaitri liepos saulė ne vieną vertė išsinerti iš juodų švarkų. Alinančiu karščiu ir būgnų per visą Europą ritmais Lietuva pakvietė svečius į pirmininkavimo ES Tarybai atidarymo iškilmes. Pirmininkauti ES Tarybai Lietuva oficialiai pradėjo liepos 1-ąją.

Vilniaus universiteto kiemelyje prasidėjo Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai (ES) iškilmės.<br>M. Kulbis
Vilniaus universiteto kiemelyje prasidėjo Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai (ES) iškilmės.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Jul 5, 2013, 5:11 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 9:48 PM

Būgnai - per visą Europą

Renginys prasidėjo specialiai Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai proga sukurtu kūriniu „Sąšauka“, kurio kompozitorius – Kipras Mašanauskas.

„Sąšaukos“ būgnų ritmais kviečia būti kartu, sutarti, bendrauti. Kūrinio esmė – muzikinėmis ir vaizdo priemonėmis parodyti Lietuvos ir Europos bendrystę. Kūrinyje išskiriami 28 muzikiniai fragmentai, pristatantys visas ES valstybes nares, tarp jų – ir nuo liepos 1 dienos ES nare tapusią Kroatiją.

Vilniaus universiteto kiemelio viduryje įrengtoje scenoje pasirodė Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos ansamblis, o pagrindinėje triaukštėje scenoje – Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras orkestras, Kauno valstybinis choras ir Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos mišrus vaikų choras.

Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybos atidarymo ceremonijos scenarijaus autorius ir režisierius – Dalius Abaris.

Renginio oficialiojoje dalyje skambėjo saksofonininko Kęstučio Vaiginio atliekamas Lietuvos himnas „Tautiška giesmė“.

Sutartinė, simbolizuojanti vienybę Į renginį taip pat atvyko ir ES prezidentas Hermanas Van Rompuy, kuris renginį stebėjo sėdėdamas su šalies prezidente ir EK prezidentu Vilniaus universiteto gale įrengtose ložėse.

„Tegul šiandien per visą Europą nuvilnijęs darnus ir stiprus būgnų ritmas primena, kad turime išlaikyti tempą ir veiksmingai bei greitai priimti sprendimus, kurių laukia visi europiečiai. Tegul europiečių širdys visada plaka vienu ritmu“, – iškilmėse kalbėjusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė.

Renginio atidarymo iškilmėse prezidentė sakė, kad nuskambėjęs kūrinys pažymi, vienybę: „Esame skirtingi, tačiau nuskambėjęs kūrinys parodo, kad skirtingi balsai gali susijungti į vieną. Sutartinė – tai susijungimas į vieną, į vieną darbą, vieną melodiją.“

„Europos Sąjungos vėliava pereina Lietuvos žmonėms. Mes kuriame ateitį, kaip ir sutartinė byloja vienybę“, – per atidarymo ceremoniją kalbėjo D. Grybauskaitė.

ES prezidentas prabilo lietuviškai

 Sveikinimo žodį lietuviškai taip pat tarė ir ES prezidentas H. Van Rompuy: „Jūsų stiprybė ištrūkti iš sovietų imperijos, ir gebėjimas išvengti skaudžios finansininkės krizės gali būti pavyzdys kitoms Europos šalims.“

Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai atidarymo ceremonijos svečius sveikino ir Airijos ministru pirmininkas Enda Kenny.

Iškilmėse kalbėjęs EK vadovas Jose Manuelis Barroso sakė, Lietuva yra istoriškai svarbi Europos šalis, o lietuvių kova už laisvę šiandien yra nukreipta teisinga – ES - linkme.

„Jūsų valstybės ir tautos europietiška istorija buvo ilga ir didi. Jūsų įkvėpimas siekti laisvės ir nepriklausomybės šiandien yra nukreiptas europietiška linkme, ir tai yra teisinga. Laisvė ir Europa yra du žodžiai, kurie visada eina kartu“, - sakė jis.

Portugalą stebino karštis

„Pas jus karšta kaip mano gimtojoje Lisabonoje", - šyptelėjo EK prezidentas J. M. Barroso. Portugalas jautėsi kaip savo gimtojoje šalyje ir džiaugėsi, kad Lietuvoje - tikra vasara.

„Jau seniai gyvenu Briuselyje, o ten šią vasarą karščių nėra - vos 15-17 laipsnių", - portalui lrytas.lt sakė J. M. Barroso.

EK prezidentas gyrė Lietuvos pasiruošimą pirmininkavimui ir teigė, kad iš pusmečio - tiek laiko truks pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai - įtempto ir sunkaus darbo bus kiek daugiau nei mėnesiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.