Statutiniai pareigūnai pradėjo žadėtas protesto akcijas (papildyta)

Į Lietuvą atvykusią Europos

Pareigūnai pradėjo protesto akcijas.<br>D. Umbrasas
Pareigūnai pradėjo protesto akcijas.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 5, 2013, 1:00 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 10:08 PM

Oro uosto teritorijoje svečių iš Europos dėmesį atkreipti bandė maždaug dešimties uniformuotų, tačiau basų, pareigūnų grupelė. Protestuojantieji laikė plakatus su užrašais „Pareigūnams saulėlydis - mafijai saulėtekis“, „Ar „kiauros“ sienos ir kontrabanda gerai?!“, „Ar „basi“ pareigūnai gerai?!“, „Mes - už ES vertybes ir europinį teisingumą!“, „Tarp funkcijų ir finansavimo - tiesioginis ryšys“. Pareigūnų rankose buvo ne guminės lazdos, o bananų vaisiai. Pikete demonstruoti plakatai lietuvių ir anglų kalbomis.

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) atstovai dar vieną protesto akciją surengti žada liepos 19 dieną. Planuojama, kad akcijos metu praeiviams dainuos basi statutiniai pareigūnai - policininkai, ugniagesiai, muitininkai ir pasieniečiai.

„(Liepos) 19 dieną pasirodys basų pareigūnų choras, prie Valdovų rūmų atliks vergų choro ariją iš Giuseppe Verdi operos „Nabucco“, - liepos 5-ąją, pirmąją pareigūnų protesto akcijų dieną, Eltai pranešė Policijos profesinės sąjungos pirmininkė Roma Katinienė.

Pasirinktas kūrinys, NPSS atstovų teigimu, atspindės esamą pareigūnų situaciją, kurią jie patys vadina vergiška.

„Nebuvo sunku pasirinkti kūrinį, nes Lietuvos politikai savo darbais ir požiūriu iš mūsų jau seniai padarė vergus. Statutinių pareigūnų darbo sąlygos nuolatos prastėja, darbo užmokestis yra vergiškai mažas, mes neturime reikiamų socialinių garantijų, o pasitaikius menkiausiai progai pareigūnai, pavyzdžiui, policininkai, yra kaltinami dėl visų nelaimių“, - akcijos idėją komentuoja NPPSS vadovas Vladimiras Banelis.

Anot pareigūnų susivienijimo pirmininko, alternatyvi protesto forma pasirinkta todėl, kad kitais būdais valdžios dėmesio atkreipti iki šiol nepavyko.

„Jei politikai nenori su mumis kalbėtis dalykine ir argumentų kalba, mes pabandysime juos prakalbinti štai šitaip. Būtų įdomu sužinoti, kaip liepos 19 dieną Vilniuje besilankysiantiems ES šalių vidaus reikalų ministrams politikai paaiškins, ką Vilniaus gatvėse veikia basų pareigūnų choras“, - retoriškai klausė V. Banelis.

NPPSS atstovai pasirengimą šiai akcijai pradėjo jau liepos 5-ąją: Vilniaus centre, prie Prezidentūros, Vyriausybės ir Seimo rūmų susivienijimo atstovai vilniečiams ir užsienio svečiams dalino į jų pasirodymą kviečiančius lankstinukus.

Liepos 9-10 dienomis visuose Lietuvos pasienio postuose taip pat vyks „itališka“ protesto akcija (itin kruopštus patikrinimas - ELTA).

Pareigūnai rudenį planuoja ir žymiai didesnį, masinį protestą, tačiau jo detalės kol kas neaiškios.

„Rudenį yra planuojama didelė protesto akcija, o datą pasirinksime pagal renginius“, - Eltai sakė R. Katinienė.

Pareigūnai savo protestus atšaukti žada tik tuo atveju, jei šalies valdžia raštiškai įsipareigotų imtis reformų.

„Jeigu mūsų valdžia susidomėtų mūsų problemomis ir bent jau pasirašytų kažkokius ketinimų protokolus, kuriais įsipareigotų pareigūnams didinti atlyginimus, priimti teisės aktus, kurie yra svarbūs, jog mūsų veikla būtų sklandi, tai, kas be ko, mes atšauktume savo protestus. Bet kol kas tai - šiandien pasakė, rytoj nepadarė...“, - nusivylimo neslėpė policininkų profesinės sąjungos pirmininkė.

NPSS duomenimis, per paskutinius ketverius metus tarnybą paliko daugiau nei 3,5 tūkst. pareigūnų, iš jų daugiau kaip tūkstantis per 2012 metus.

Nuo 2008 m. statutinių įstaigų finansavimas Lietuvoje mažėjo daugiau nei 350 mln. litų. Vien pareigūnų darbo užmokesčio fondas per šį laikotarpį sumažėjo 120 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.