Ūkio ministras E. Gustas: „Buvo ir yra sunku“

Specialiai lrytas.lt, Briuselis

Lietuvos ūkio ministras Evaldas Gustas šį pusmetį bus konkurencingumo tarybos pirmininkas.<br>R. Danisevičius
Lietuvos ūkio ministras Evaldas Gustas šį pusmetį bus konkurencingumo tarybos pirmininkas.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

2013-07-08 20:51, atnaujinta 2018-03-04 19:43

Šią savaitę vyksiančius Lietuvos Vyriausybės narių susitikimus su Europos Parlamento (EP) komitetų nariais pradėjo du ministrai – už energetiką atsakingas Jaroslavas Neverovičius ir ūkio ministras Evaldas Gustas. Naujasis šios Vyriausybės narys teigė iš parlamentarų sulaukęs ir netikėtų klausimų, tačiau ir juos išgirsti labai svarbu, mat siekiant gero galutinio pirmininkavimo rezultato, į EP pozicijas atsižvelgti būtina.

Vidaus rinkos ir vartotojų apsaugos komiteto pirmininkas pristatydamas E. Gustą teigė, kad Lietuvos ūkio ministras šį pusmetį bus konkurencingumo tarybos pirmininkas. „Tai labai svarbus vaidmuo“, - pastebėjo Malcolmas Harbouras.

Naujasis ministras per šį pusmetį pirmininkaus trims konkurencingumo taryboms, kurių tikslus jis lėta lietuvių kalba pristatė EP nariams.

E. Gustas pabrėžė, kad Lietuva dirbs mėgindama tobulinti bendrąją rinką, gerinti jos valdymą ir taisyklių įgyvendinimą. Be to, bus mėginama modernizuoti viešąjį sektorių, kuris turi prisidėti prie ekonomikos augimo.

„Tikime, kad efektyvesniam viešajam administravimui labai svarbūs yra elektroniniai viešieji pirkimai. Mėginsime juos supaprastinti, palengvinti tarpvalstybinius viešuosius pirkimus“, - kalbėjo ministras.

Vidaus rinkos ir vartotojų apsaugos komiteto nariai apgailestavo, kad posėdyje dalyvauja labai nedaug komiteto narių. Tačiau čia esantys džiaugėsi ministro nusiteikimu dirbti ir bendradarbiauti.

„Jūsų išvardyti prioritetai puikiai atitinka tai, ką mes čia darėme pastaruosius mėnesius. Tikiuosi, kad mums pavyks pasiekti susitarimą“, - teigė Europos liaudies partijos narė Sabine Verheyen.

Kita jos kolegė pabrėžė, kad Lietuvos pirmininkavimo programa yra ambicinga ir teiravosi, ar tikrai įmanoma visa tai padaryti per vieną pirmininkavimą.

Komiteto nariai atkreipė dėmesį į ES farmacijos sektorių, kuriame būtina didinti konkurencingumą ir užtikrinti naujos produkcijos pasiekiamumą paprastiems vartotojams.

Atkreiptas dėmesys ir į tarptinklinio ryšio, vadinamojo roamingo, įkainius, kurie, pasak politikų Europoje yra per dideli.

Užsiminta apie būtinybę ES supaprastinti transporto priemonių registracijos kitoje šalyje procedūras.

Galvokime apie mažus

Komiteto narė Bernadette Vergnaud teigė, kad vidaus rinka ES tinkamai neveikia, nes gražūs ES teisės aktai šalyse narėse yra prastai pritaikomi. Jos manymu, ypač nuo to nukenčia smulkios ir vidutinės įmonės.

„Sutinku su pastebėjimu, kad piliečiai ir verslas kenčia dėl prasto kai kurių direktyvų įgyvendinimo. Sieksime paskatinti šalis nares geriau įsigilinti į teisę ir ją taikyti geriau.

Viena iš potemių liepos mėnesio neformalioje konkurencingumo taryboje Vilniuje bus susijusi su smulkiomis ir vidutinėmis įmonėmis. Viena susitikimo temų ir bus - „visų pirma galvokime apie mažus“, - teigė ūkio ministras.

E. Gustas pabrėžė, kad mažmeninės prekybos įtaką ES ekonomikai, mat iš bendrijoje veikiančių įmonių net 29 proc. yra mažos ir vidutinės. Jose dirba 33 mln. žmonių,

„Bet yra didelių kliūčių mažmenininkams patekti į rinką. Šioje srityje yra daug darbo“, - teigė E. Gustas.

Ministras pažadėjo progresą ir bankų paslaugų tarifų srityje mat kai kuriuos EP narius piktina tai, kad bankų paslaugos skirtingose šalyse ir tarp skirtingų bankų apmokestinamos labai nevienodai.

Tačiau jis pabrėžė, kad kai kuriais klausimais tarp šalių narių yra labai skirtingos pozicijos, tad dirbti bus nelengva. Vienas tokių – ar ant gaminių privaloma nurodyti šalį, kurioje jie buvo pagaminti, vadinamąjį „made in“.

„Šiuo klausimu nuomonės ES Taryboje nevienodos. Vienos šalys pasisako kad nuoroda privalo būti, kitos – kad ne. Lietuvos kaip nešališkos tarpininkės laukia didelis darbas šioje srityje mėginant rasti kompromisą“, - teigė E. Gustas, mėginsiantis susitarimą rasti ne tik su šalimis narėmis, bet ir su šios kadencijos parlamentu.

Stengsis pasiekti maksimalų rezultatą

- Ministre, nemažai Vyriausybės narių jaudinasi prieš laukiančius susitikimus su EP nariais. Kokie jūsų įspūdžiai po pirmojo susitikimo?, - lrytas.lt paklausė E. Gusto.

- Pačiam save vertinti pakankamai sudėtinga. Aplinka galės pasakyti, analizuosime, kaip viskas vyko. Mokysimės iš padarytų klaidų, nors manau, kad aš jų mažai padariau.

- Esate naujausias šios Vyriausybės narys. Ar nebuvo sunku per neilgą laiką pasiruošti pirmininkavimui ir tokiems susitikimams?

- Be abejo, buvo sunku ir neslėpsiu – dar ir dabar yra sunku. Didelis darbo krūvis, reikia daug medžiagos nagrinėti, įsigilinti ir laiko tai užima labai daug.

- Po susitikimo minėjote, kad sulaukėte klausimų ir ne iš savo srities.

- Pavyzdžiui, buvo užduotas klausimas apie elektronines bibliotekas. Žinoma, tai susiję su vidaus rinka, bet ne su konkurencingumo taryba - tai kitų tarybų temos. Bet bendroje darbotvarkėje, vidaus rinkos skaitmenizavimui šitie klausimai yra aktualūs ir juos reikia žinoti.

- Viena EP narė teigė, kad išsikėlėte labai daug prioritetų ir klausė, ar įmanoma per pusmetį visa tai įgyvendinti. Kokia jūsų pozicija?

- Iš tiesų daug darbų esame susiplanavę. Darbo sėkmė priklausys ne vien nuo mūsų, bet ir nuo EP ir EK pozicijų, kaip pavyks jas derinti, vesti derybas. Tai yra visų suinteresuotų šalių interesas. Mūsų pastangos bus pasiekti maksimalų rezultatą. Man asmeniškai pats didžiausias tikslas – vidaus rinkos funkcionavimo ir valdymo analizė. Jeigu mums pavyks gerai pasiruošti, gerai išanalizuoti, apibendrinti visus pasiūlymus ir pateikti išvadas vasario mėnesio ES Vadovų tarybai, tikrai bus atliktas labai didelis darbas.

- Sulaukėte nemažai klausimų dėl smulkaus ir vidutinio verslo. Komiteto nariai teigia, kad tokioms įmonėms ES nekuria palankios aplinkos. Ją pažadėjote gerinti. O kokia, jūsų manymu, smulkaus ir vidutinio verslo padėtis Lietuvoje?

- Taip, jau neformalioje taryboje didelį dėmesį kreipsime mažoms ir vidutinėms įmonėms. Lietuvoje tik atėjęs į ministeriją peržiūrėjau finansinės pagalbos instrumentus ir galiu pasakyti, kad bent pastaruoju metu dėmesys yra didinimas ir suskaičiavau 14 finansinių instrumentų, specialiai skirtų mažam ir vidutiniam verslui remti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.