A. Butkevičius netiki, kad lietuviai yra dideli kyšininkai

Tuo tarpu premjeras Algirdas Butkevičius antradienį pareiškė netikintis tokiais blogais skaičiais. 

Prasčiausiai ES lietuviai vertina ir Vyriausybės kovą su korupcija.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotr.
Prasčiausiai ES lietuviai vertina ir Vyriausybės kovą su korupcija.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 9, 2013, 10:03 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 7:32 PM

Į klausimą, ar per pastaruosius metus jie ar jų šeimos nariai davė kyšį viešojo sektoriaus darbuotojams, teigiamai atsakė 26 proc. respondentų - daugiau nei dvigubai daugiau Europos Sąjungos (ES) vidurkiui, siekiančiam 11 procentų.

„Transparency international“ Lietuvos skyrius (TILS) skelbia, kad panašus kyšininkavimo lygis esti Vietname (30 proc), Irake (29 proc.) ar Paragvajuje (25 proc.). Latvijoje šis skaičius siekia 19 proc., o Estijoje - 4 procentus.

Tuo tarpu premjeras Algirdas Butkevičius antradienį pareiškė netikintis tokiais blogais skaičiais. 

"Netikiu, kad tokia situacija yra Lietuvoje. Pesimizmas, kuris yra skleidžiamsa yra perdėtas", - sakė premjeras.  

77 proc. Lietuvos respondentų teigė, kad, remiantis jų patirtimi, asmeninės pažintys yra svarbios siekiant gauti viešojo sektoriaus paslaugų - šis procentas yra antras pagal dydį ES po Italijos (80 proc.), ES vidurkis - 66 procentai.

Beveik du trečdaliai (63 proc.) Lietuvos gyventojų mano, kad valdžios institucijos atstovauja ne gyventojų, o stambių interesų grupių interesams. Latvijoje taip manančių yra 71 proc., Estijoje - 46 procentai.

Nepaisant to, daugiau nei pusė lietuvių - 58 proc. - sutiktų pranešti apie korupciją: šis procentas panašus ir Estijoje su Latvija (52 ir 48 proc.).

Prasčiausiai ES lietuviai vertina ir Vyriausybės kovą su korupcija - 79 proc. respondentų manė, kad kovojama neefektyviai, 6 proc. - kad efektyviai. Tyrime atsiskleidė ir pesimistiškiausias ES savo galimybių kovojant su korupcija vertinimas: tik 38 proc. lietuvių mano, kad kovoje su korupcija kažką pakeisti gali eiliniai žmonės. Danijoje taip mano 84 proc. gyventojų, ES vidurkis - 61 procentas.

Pasaulinis korupcijos barometras yra „Transparency International“ organizuojamas sociologinis tyrimas, kurio tikslas - išsiaiškinti žmonių korupcinę patirtį ir jų nuomonę apie šalies institucijų korumpuotumą. Jo metu apklausta 114 tūkst. 300 gyventojų 107 pasaulio šalyse, Lietuvoje apklausti 1007 gyventojai, tyrimą atliko bendrovė „RAIT“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.