P. Gražulis liko be puotos Minske

Užsienio reikalų ministerija (URM) turėtų būti ir asmeninio turizmo nemokamas paslaugas teikianti agentūra. Taip šią instituciją įsivaizduoja Seimo narys Petras Gražulis.

Parlamentarui P. Gražuliui nepavyko išvykti į Baltarusiją, nes jis negavo šios valstybės vienkartinės vizos.<br>J. Stacevičius
Parlamentarui P. Gražuliui nepavyko išvykti į Baltarusiją, nes jis negavo šios valstybės vienkartinės vizos.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Jul 9, 2013, 8:12 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 7:35 PM

Skandalingais išsišokimais pagarsėjęs valdančiosios „Tvarkos ir teisingumo” frakcijos seniūnas P. Gražulis buvo užsimanęs, kad URM parūpintų jam nemokamą Baltarusijos vizą.

Į ministeriją raštiškai kreipęsis politikas išdėstė, jog kaimyninėje šalyje jam būtina švęsti artimo draugo gimtadienį, rašo „Lietuvos rytas".

Vėliau P. Gražulis „Lietuvos rytui” paaiškino, jog 50-metį šventė Lietuvos verslininkas nuo Klaipėdos krašto, Minske vadovaujantis vienai bendrovei: „Tai senas, artimas mano pažįstamas, vadovavęs ne vienai įmonei ir Lietuvoje.”

Tačiau parlamentaras liko nepapuotavęs – URM atsisakė tenkinti jo pageidavimą.

Vykdami į užsienį politikai dažniausiai naudojasi diplomatiniais pasais, kuriuos gauna ketverių metų kadencijai.

Jei politikas vyksta į šalį, kur Lietuvos piliečiams reikia vizos, jis gali prašyti, kad URM tarpininkautų. Tuomet ministerija turi oficialiai dėl to kreiptis į tos šalies institucijas.

Būtent tokios paslaugos panoro P. Gražulis.

Vienkartinė Baltarusijos viza, galiojanti iki 90 dienų, kainuoja 25 eurus, o gaunama per 48 valandas – 50 eurų.

P. Gražulis „Lietuvos rytui” tikino, jog URM pagalbos paprašė todėl, kad iš pradžių negavo mokamos Baltarusijos vizos, kurią jam turėjo suorganizuoti privati kelionių agentūra.

Tiesa, visą savo neįvykusios kelionės į Minską istoriją Seimo narys aiškino gana miglotai: „Aš atlikau bandymą, norėjau pasižiūrėti, kaip bus. Mat iš pradžių norėjau pasidaryti vizą kaip privatus asmuo – su savo asmeniniu pasu ir per turizmo agentūrą.

Tačiau agentūra negavo jokių žinių iš Baltarusijos ambasados. Tad aš ir pabandžiau kreiptis į mūsų URM, kad padėtų. Bet jie taip pat nieko neatsakė ir nepranešė. Todėl neišvažiavau. Bėdos nėra, bet, žinoma, gaila.”

Politikas pats mėgino aiškintis padėtį tiek Baltarusijos atstovybėje, tiek mūsų šalies ministerijoje, bet nieko nepešė.

„Buvau pas konsulą, pakalbėjome, arbatos išgėrėme, ir viskas. O Užsienio reikalų ministerijoje man pasakė, kad jie neprivalo nieko niekam tokiu atveju komentuoti – net mums, Seimo nariams”, – dėstė „tvarkietis”.

P.Gražulis žadėjo šios istorijos nepamiršti: „Tiesiog nebuvo laiko tam skirti daugiau pastangų, dar vyko sesija, buvo kitų darbų. Tačiau dabar pasiaiškinsiu, kaip čia vis dėlto yra.”

Turi suderinti su parlamento valdyba

* Kiekvienas parlamentaras, prieš važiuodamas į užsienį bet kokiu tikslu, turi gauti Seimo valdybos pritarimą. Tokia tvarka galioja dar nuo praėjusios kadencijos.

* Tiesa, kai kurie Seimo nariai to nepaiso ir savo asmeniniais tikslais keliauja be leidimo, piktindamiesi, kad jie ne mokinukai, kurie turi atsiklausti.

* Būsimos kelionės į Baltarusiją su Seimo valdyba nederino ir P. Gražulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.