Teismo leistos eitynės Gedimino prospektu – už tvorų

Užtvertos aplinkinės gatvės, tvoros, šimtai policijos pareigūnų, sraigtasparnis virš Gedimino prospekto ir patikra  panūdusiems dalyvauti renginyje. Taip atrodys seksualinių mažumų organizuojamos eitynės „Už lygybę“.

Seksualinių mažumų eitynių dalyvius 2010 metais pasitiko apie 1 tūkst. protestuotojų, eitynių apsauga kainavo apie 200 tūkst. litų.<br>M. Kulbis
Seksualinių mažumų eitynių dalyvius 2010 metais pasitiko apie 1 tūkst. protestuotojų, eitynių apsauga kainavo apie 200 tūkst. litų.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Jul 10, 2013, 11:50 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 4:25 AM

Policijos departamento generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla nedrįso tvirtinti, kad lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) eitynėse galės dalyvauti visi norintys, esą svarbiausia dalyvių apsauga, o miestelėnai renginį veikiausiai stebės kaip zoologijos sode – pro aptvarą.

Liepos 27 dieną Gedimino prospekte veikiausiai įvyks LGBT bendruomenės renginys „Už lygybę“. Nors sostinės valdžia ketina skųsti Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą, įpareigojantį  leisti seksualinėms mažumoms žygiuoti Gedimino prospektu, mažai kas abejoja, kad Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimas bus kitoks.

Ruošiasi blogam scenarijui

Iš pat pradžių tvirtinęs, kad Policijos departamentas laukia galutinio teismo sprendimo dėl eitynių vietos, vis dėlto R. Požėla prasitarė, kad kuriami eitynių apsaugos planai, kurie jau greitai bus pristatyti Policijos departamento vadovybei.

„Mes įvertinome visas aplinkybes dėl kurių skraidė tvoros 2010 metais identiškose eitynėse, į eitynes įsibrovė tam tikri žmonės. Įvertinome, kokie asmenys tai inspiravo. Darysime viską, kad panašūs dalykai nepasikartotų, ruošiamės tokiam scenarijui“, – kalbėjo jis.

Šiuo metu kalbamasi su renginio organizatoriais, esą kai bus priimtas galutinis sprendimas dėl eitynių maršruto, tuomet bus sprendžiama dėl policijos pareigūnų kiekio, eismo apribojimų, renginio dalyvių atitvėrimo.

„Mes puikiai suprantame šio renginio reikšmę ir politinę aplinką. Yra pasisakymų, kad nuo šito renginio sėkmės, galbūt priklausys Lietuvos kaip valstybės sėkmė per pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai. Imsimės visų priemonių, kad išvengtume neramumų“, – neslėpė jis.

Aptvarų nepavyks išvengti

R. Požėlos teigimu, saugumą įmanoma užtikrinti tik įrengus aukštus metalinius aptvarus. „Jei ne techninės priemonės, tuomet policijos pareigūnai turės suformuoti atitvėrimą“, - patikslino jis.

Susirinkimų įstatymas policiją įpareigoja užtikrinti dalyvaujančiųjų renginyje saugumą. Policijos departamentui tai yra svarbiausia: „Reikia pasverti, kas yra svarbiau – ar žmonių saugumas, ar tiesiog žmogaus teisė dalyvauti renginyje. Kai ant svarstyklių reikia padėti šiuos dalykus, tuomet žmonių saugumas nusveria.“

Nuo praėjusių eitynių 2010-aisiais, kai saugumą užtikrinti reikėjo per 500 policijos pareigūnų praėjo treji metai, tačiau visuomenės nuomonė dėl tokių reiškinių beveik nepakito. Esą eitynių organizatoriai galėjo didesnį dėmesį skirti prevenciniam darbui – visuomenei paaiškinti, kokie yra jų tikslai.

Visko numatyti neįmanoma

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko Kęstučio Lančinsko teigimu, Gedimino prospektą apsaugoti daug sudėtingiau nei Upės gatvę. Centrinio prospekto saugumo užtikrinimą lemia daug veiksnių.

„Mes mokomės iš savo klaidų, analizuojame situaciją. Peržiūrėjome visus vaizdo įrašus, esame suplanavę įvairiausių priemonių, kad išvengtume panašių įvykių, kurie vyko 2010 metais. Būčiau visiškai kvailas, jei pasakyčiau, kad 100 proc. esame viską numatę, viskam pasiruošę. Visuomet egzistuoja tam tikras rizikos laipsnis. Yra tam tikros aplinkybės, kurių policija nežino ir negali numatyti“, – kalbėjo jis.

K. Lančinsko teigimu, 2010 metais nors ir buvo itin aukšto lygio saugumo priemonės, eitynėse galėjo dalyvauti visi kas norėjo.

„Priemonės, kurių imsis policija, priklausys nuo pavojaus lygio. Jei mes matysime, kad žmonėms, ypač vaikams, yra didelis pavojus, mes padarysime viską, kad ten tų vaikų nebūtų. Ir atvirkščiai, jei matysime, kad pavojaus nėra, mūsų priemonės bus minimalios ir eitynėse galės dalyvauti visi kas nori“, – kalbėjo jis.

Kainavo 200 000 litų

2010 metais panašiose seksualinių mažumų eitynėse dirbo pusė tūkstančio policijos pareigūnų. Renginio vietoje buvo statomos apsauginės tvoros. Policija buvo pasiruošusi naudoti elektros šoką, ašarines dujas.

Pareigūnai eitynių vietoje – prieigose į Upės gatvę – tikrino įtarimą keliančius asmenis, jų turimus daiktus. Į renginio vietą nebuvo leidžiama įsinešti talpų su vandeniu, akmenų, degaus skysčio, kiaušinių ir pomidorų. Anuomet eitynėse dirbo raitoji policija, kinologai su šunimis, Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai. Renginyje sulaikyta 19 asmenų, iš renginio išvesdinti Seimo nariai Kazimieras Uoka ir Petras Gražulis.

Seksualinių mažumų renginio dalyvius tuomet pasitiko apie 1 tūkst. protestuotojų, o apsauga, policijos teigimu, kainavo apie 200 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.